neděle 23. prosince 2018

Michal Vaněček - Mlýn

Víte, dříve to se sliby bylo jinak. Když jste někomu dali slib, dodrželi jste ho. Bratři Karel a František Hadrbolcovi jeden takový dali svému otci, že ochrání rodinný mlýn a nikdy nedopustí, aby padl do cizích rukou. Cena za dodržení tohoto slibu je však vysoká. 
Rodinná sága od nakladatelství Cosmopolis - Mlýn
Název: Mlýn
Autor: Michal Vaněček
Počest stran: 426
Nakladatelství: Cosmopolis




Hned ze začátku je potřeba uvést, že mlýn je napsaný podle životního příběhu rodiny z jižních Čech, takže až si budete říkat, že tohle přeci není možné, tak věřte, že bohužel je. Příběh pokrývá víc jak jedno celé století. Začíná rozpadem monarchie, pokračuje přes první světovou, Sudety, druhou světovou, komunisty, revoluci až téměř po současnost. Člověk by až řekl, že je na pokrytí takových událostí 426 stran málo. Ačkoli kniha neopomíjí žádné velké historické milníky, nejvíce se příběh věnuje období komunismu, což mě zprvu překvapilo, ale když nad tím přemýšlíte, dává to smysl. Žádné jiné období nebylo pro soukromé vlastnictví horší, než právě komunismus

Skrz různé generace a období se kniha kupodivu drží zapamatovatelného množství postav, kde každá má svoje místo a i její příběh se odvíjí. Hlavní hrdinové Karel a František jsou vážně podivíni, nemluvní samotáři, kteří stále dokola opakují, že dali otci slib. Skrz knihu jsem si párkrát říkala, že by to opravdu měli vzdát, že to za to nestojí. Doba byla jiná, těžko teď chápat, co tehdy takový slib znamenal. Autentičnost příběhu dodává i postava faráře Hřiba, který je inspirován farářem Josefem Toufarem, který byl zatčen v souvislosti s tzv. číhošťským zázrakem a ještě před soudem ubit k smrti a pohřben v masovém hrobu. V knize se objevují tři jeho kázání, které pronáší postava faráře Hřiba. Pokud vás to zaujalo, jednoznačně doporučuji knihu Jako bychom dnes zemřít měli od Miloše Doležala, která pojednává o životě a smrti Josefa Toufara.

Kniha je psaná hodně jednoduše a stroze. Krátké nerozvité věty někdy působí až příliš jednoduše a trochu rušivě. Na jednu stranu se to velmi hodí k povaze hlavních hrdinů, kteří také mluví jen v krátkých úsečných větách, ale na druhou stranu tak kniha působí spíše jako jedna velká reportáž, než jako román. To však není nutně na škodu, protože tuto reportážní atmosféru doplňují výstřižky z Rudého práva, které jsou místy až k pláči, když si uvědomíte, co všechno se lidem tehdy cpalo.


Jako jediný, pro mě opravdu velký negativ vnímám názvy kapitol a jejich řazení. Kniha sama o sobě začíná koncem, tedy víte hned od začátku, jak vše dopadne, což je neobvyklé, ale nemohu to samo o sobě nazvat negativem. Kapitoly jsou nadepsané velkým tučným písmem, které rozhodně nejde přehlédnout a víceméně shrnují dění v celé kapitole. Představte si, že čtete Harryho Pottera a kapitoly se jmenují "Quirrel je Voldemort", "Tajemná komnata je na záchodcích", "Tom Riddle je taky Voldemort", "Hagrid schoval v lese obřího pavouka", no nezkazilo by vám to chuť číst, když se vše důležité dozvíte hned z názvu kapitoly? Kdybyste byli opravdu líni, stačilo by vám číst názvy kapitol a příběh by se k vám v hodně zkrácené podobě dostal tak jako tak. Tohle byla věc, přes kterou jsem nebyla schopná se přenést celou knihu.

Totalitní režimy jsou zlo. Těžko porovnávat, který byl pro naší zemi horší, jestli ten nacistický nebo komunistický. Oba mé pradědečky nacisti poslali do koncentračních a následně pracovních táborů. Jednoho za to, že byl Sokol, druhého za šíření protinacistické propagandy. Pradědeček si pak půjčil peníze a zařídil si kamenickou dílnu, tu mu vzali komunisti, ale dluh za stroje musel splácet tak jako tak, i když mu už nepatřily. Chci tím říct, že rodin jako Hadrbolcovy bylo mnoho, že tohle se opravdu dělo a je potřeba si to neustále připomínat i kdyby jen knihou jako je Mlýn.

"Změníš možná režim, ale lidi ne... Svobodu si musíš vybojovat a mít ji v sobě."

Za recenzní výtisk děkujeme nakladatelství Cosmopolis

4 komentáře:

  1. Kniha mě okamžitě zaujala, má veliký námět na přemýšlení. Popravdě mě dost překvapilo, že je psána jako reportáž. Ale na škodu to asi taky nebude, stejně se po ní podívám, protože mě vážně zajímá. A recenze mě přesvědčila, že nebudu litovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to sice psané jako román, ale žádný jazykový ani vypravěčský skvost to není, ale zase na druhou stranu, potřebuje to ta kniha? Podle mě ani ne. Jak říkáte, kniha má spoustu materiálu k přemýšlení a to je podle mě důležitější, než bezchybná literární forma. Možná vás neoslní jazykem, ale informacemi a tehdejší dobou určitě, užívejte čtení!

      Vymazat
  2. Také jsem se na knihu úplně navnadila, hned jak jsem si přečetla první odstavec článku. A to jsem o ní předtím vůbec neslyšela. Zní to dobře, překvapivě dobře. A má to krásnou obálku. Takže i já se přidávám s tím, že bych si ji ráda přečetla. :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další zlákaný člověk! Nechám se příští rok nominovat na nejvlivnější osobu roku! Ne, samozřejmě vtip ;), budu moc ráda, pokud si knihu také přečteš. Jak jsem zmiňovala výše, je důležité na nezapomínat.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!