středa 12. dubna 2017

Země příběhů - dvojrecenze!

A žili spolu šťastně až na věky. Princezny se šťastně vdaly, Karkulka se shledala s babičkou živá a zdravá, království vzkvétala a všude lítali jednorožci a prdelatí andělíčci. Ale jak to bylo dál? Nezajímá vás to?Měli děti? Kdo snědl tu bábovku, co měla Karkulka v košíčku a netrpěla pak Šípková Růženka nespavostí, co popelčiny zlé sestry? Jakou roli v tom všem měli zahradní trpaslíci? A kam se poděly všechny ty zlé čarodějky?!  Disney nám na tyto otázky nikdy neodpověděl, Země příběhů od Chrise Colfera ano, na tyto a mnohem a mnohem víc. 

Název: Země příběhů
Autor: Chris Colfer
Počet stran: 1. díl 339, 2.díl 427
Nakladatelství: Fragment




Popravdě jsou to již dlouhé věky co mě naposledy zaujala kniha, která byla určená pro mladší čtenáře. Smiřovala jsem se s tím, že jsem stará a že dětství je nadobro pryč a už už jsem si objednávala krém proti vráskám, NEŽ se ke mě dostala série Země příběhů. Věřte mi, budete ji milovat a budete chtít víc a víc!

Seznamte se s Alex a Connerem, jedenáctiletými dvojčaty, kteří se tak trochu propadly do země pohádek skrz knihu od jejich babičky. Ona celá tahle rodinka je nějaká podezřelá, dokonce i pes, ale o tom jindy. Ale věřte mi, že nějaké šťastně až na věky se tu doopravdy neodehrává. Království čelí nové hrozně a Alex a Conner s tím mají společného víc, než si myslí.

Toliko k ději prvního dílu. Nechci vám moc prozrazovat o ději natož o jeho pokračování v díle druhém a tak tuto dvojrecenzi pojmeme spíš jako jednu velkou oslavnou ódu... skoro.

Tak zaprvé: je úplně jedno kolik vám je, jestli jednadvacet, jedenáct, čtyřicet nebo pětašedesát. Tahle série jednoduše nemá žádné věkové omezení. Pro každou věkovou skupinu něco nabízí, pro děcka dobrodružství, pro mě například vtip, pro starší generaci zase neotřelé zpracování klasických pohádek a konečně zajímavou a NEHLOUPOU sérii, kterou by mohli číst vnoučatům.


Za druhé: Na této sérii nejvíce obdivuji dvě věci a to VTIP a fakt, že Colfer nedělá z dětí (čtenářů) blbce (teda až na jeden jediný maličký moment, kdy autor popřel fyzikální zákony střílení z luku, ale asi mu to prominu). Hodně dětských knih má velký problém s tím, že jsou jednoduše hloupé, primitivní a absolutně nevynalézavé. Nebaví to ani děti natožpak rodiče, kteří by jim to mohli eventuálně číst. Ne že by tu autor vysvětloval kvantovou fyziku, ale rozhodně nezjednodušuje děj a nestaví oslí můstky, aby se vyhnul některým tématům nebo nemusel vymyslet propracovanější příběh a za to mu tleskám.
A co se týče vtipu, stal se důvodem proč jsem si tuto sérii tak zamilovala. Oba díly jsou ho plné a opravdu jsem se smála nahlas a to se mi u dětské knihy stalo naposledy tak někdy... ani si nepamatuji. Nejvíce vtipů zajišťuje prostořeký Conner, který hned všechno okomentuje a na nikom nenechá nit suchou.

"Connere, neblázni! Když tu hádanku může uhodnout obyčejný kozlík, my to určitě dokážeme taky," uklidňovala ho Alex. "A krom toho, celé kilometry daleko tady žádný jiný most není." Conner se zamračil a zkřížil ruce na prsou. 
"A jak máme vědět, že to vážně je jeho most? zlobil se. "Nejdřív chci vidět nějaký doklad o vlastnictví!"
...

"Zůstávám tady proto, že čekám, až bude jeho duše volná a až budu na druhé straně moct být s ním!"
"A co má pořád s těma dušema?" nechápal to Conner. "Nemůže sbírat normálně známky nebo starožitnosti nebo tak něco?"
...


"Co od nás chcete?" rozkřikl se. 
Žena neodpověděla jen na dvojčata mlčky hleděla jako vždycky.
"Habla inglés?" zkusil to Conner s příšerným přízvukem.

Na jednu stranu musím přiznat, že knihy jsou lehce šablonovité, ALE nejsou předvídatelné. Tedy je vám asi jasné, že to dopadne dobře, ale jak se k tomu konci dostanete, to nemáte ani tušení. Zápletky jsou dobře vymyšlené, nejsou ohrané a fádní, hlavně v prvním díle mě motivace hlavního záporáka opravdu překvapila a posadila na zadek. Děj odsýpá a nemá hluchá místa na kterých byste se mohli nudit, to vám série opravdu nedovolí.


Všeho všudy bych Zemi příběhů doporučila každému (teď by mohla klidně následovat tečka), kdo chce zajímavé neotřelé příběhy, vtip a sérii, která se čte prakticky sama. + Nádherné ilustrace k tomu!
A těm kdo marně čekají a doufají v další díly vzkazuji: Nebojte, budou!


Nemohu jinak!

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Já pořád váhala jestli se do této série pouštět, jestli to na mě nebude moc dětské.. :) No asi nebude, vypadá to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Já rozhodně doporučuji, aspoň první díl. Obojí je to ve stejném duchu takže už podle jedničky poznáš, zda si sérii oblíbíš či nikoliv. Ale za mě do toho na 100% jdi!

      Vymazat
  2. Hezká recenze! :) Tahle série mě už delší dobu láká, už jen obálkami :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Za mě můžu jen doporučit, obálky jsou nádherné, ale i drobné ilustrace uvnitř nejsou o nic méně krásné.

      Vymazat
  3. Ell: Moc hezky zpracovaná recenze! Přiznávám, že o knize jsem neslyšela, ale zní zajímavě :) Na dětských knihách mě většinou mrzí stejné věci jako tebe, takže by to mohlo být příjemné překvapení ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:). Myslím, že stojí minimálně za zkoušku, první díl je opravdu jednohubka a podle mě bude bavit ;)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!