neděle 2. dubna 2017

Stačí jen chtít

Všichni víme, že internety a sociální sítě obzvlášť, nejsou v poslední době  žádná sranda. A taky nám to všichni dávají pěkně sežrat. Filmy, knihy, sociální experimenty a vůbec všecko nám ukazují jak se mohou věci rychle vymknout kontrole. A věřte mi, že v nové sociální síti NEED se toho pokazí víc než dost. 
Název: Stačí jen chtít 
Autor: Jeolle Charbonneau
Počet stran: 335
Nakladatelství: Fragment

Svět může být dost na prd když váš bratr pomalu umírá, otec vás opustil a celé město si myslí, že jste psychicky labilní, protože vám to všechno tak trochu vlezlo na mozek. Kalyee Dunhamová o tom ví své. A nová sociální síť před ní staví zdánlivě jednoduchou otázku. Co potřebuješ? Odpověď je jasná: novou ledvinu pro bratra.  

S podobnými žánrovkami, které upozorňují na nebezpečí virtuální reality a sociálních sítí se roztrhl pytel. A není se co divit, téma je to aktuální a pokud dobře zpracované, tak i čtivé a vyvolávající důležité otázky. Snad jednou z prvních populárnějších vlaštovek byla trilogie Game, Buzz, Bubble od Anderse de la Motte. Podobných témat se nebojí ani Ursula Poznanski, která uchvátila knihou z prostředí počítačové hry Erebos a dál zpracovává podobné fenomény jako třeba geochaching v detektivce Pět. V neposlední řadě taky mega úspěšný Ready player one, nás uvádí do prostředí virtuální reality a jejích nástrah.  

Mládí a puberta je šílená doba plná šílených rozhodnutí. Snadno ovlivnitelné mysli teenagerů, kterým záleží hlavě na tom jak je vidí ostatní. A hned na první stránce nás kniha staví před zdánlivě primitivní volbu. 
PŘÁNÍ: touha něco vlastnit nebo něco dokázat nebo chtít.
POTŘEBA: něco co je důležité, protože je to zásadní. Něco nezbytného, bez čeho nemůžeme žít.
CO POTŘEBUJETE? 

Tahle kniha to vzala zostra. Hned na první stránce jsem uvedeni do nové super senzační žůžo labůžo sítě NEED, která vám splní snad všechna přání. Autorka na nic nečeká a hned rozvádí jednotlivé postavy a jejich potřeby, malé křivdy a touhy a zdánlivé neškodné zlomyslnůstky se pomalu ale jistě hromadí, až město prosytí atmosféra nenávisti a odplaty.


Nebudete se nudit ani minutu, děj odsýpá a ke konci opravdu rychle graduje, takže nakonec skončíte zalezlí v posteli do jedné do půlnoci, jen abyste zjistili jak to hodlá autorka vyřešit. Hlavní postava Kaylee mě tedy místy trochu štvala až jsem se přikláněla k názoru, že jí opravdu asi šplouchá na maják, ale tak zkuste nešílet, když vám umírá bratr a rodina se rozpadá.

Nejvíc mě na knize bavilo, že se autorka nedržela při zemi pokud šlo o násilí nebo umírání. Ne že by to bylo jako Game of Thrones, ale dodávalo to při čtení na atmosféře vážného nebezpečí. Dějové zvraty vás překvapí a donutí nahlas hvízdnout přes celý autobus. Stejně tak mě potěšil konec, který byl vcelku reálný a dobře promyšlený, nehodící věci se jen tak nevyřešily samy nebo nezamtely pod koberec jako to bývá u YA zvykem.

Všeho všudy jsem byla opravdu překvapená a nadšená, že mě YA ještě stále má co nabídnout a že ne vše se musí točit okolo milostných trojúhelníků a za to patří Stačí jen chtít pět velryb!
PS: Jeolle Charbonneau dorazí na letošní ročník Humbook festivalu, takže jestli nutně potřebujete podpis do Stačí jen chtít nebo do Univerzity vyjímečných (a vy ho určitě potřebujete!) tak sbalit batůžky, pusu mámě a v říjnu v Meet factory. Odkaz ZDE


Váš Dortíček

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!