středa 19. dubna 2017

Žakelína loví v knihobudkách #1

Žakelína je velryba co doopravdy ráda knihy. Ale Žakelína je především originální velryba a nerada přírůstkové články a book hauly a vůbec všecko. Jenže Žakelína se taky ráda chlubí, takže jak to udělat? Představujeme novou zcela nepravidelnou rubriku, kde ukážeme, co všechno dokážou takové velryby v knihobudkách vylovit.




Knihobudky jsou neuvěřitelný vynález! A k mému štěstí rostou jako houby po dešti. Jsou na nádražích, v parcích, nemocnicích, školách a vůbec všude možně. Jak já je miluji. Musím prošmejdit úplně každou, kterou vidím, ať jsem kdekoli. Nezáleží na tom, že si povětšinou nevyberu, ale jde o ten pocit! A pro zlé jazyky, kteří tvrdí, že v knihobudkách je jen odpad, který nikdo nechce a nečte, jsem vytvořila tuhle rubriku. Protože já a Žakelína jsme si z knihobudek nashromáždily už hezkou kupičku pokladů. Doopravdy byste nevěřili, na co můžete narazit.

Úplně první úlovek, který mám už nějakou dobu je Magický krystal z roku 1982. Jedná se o soubor 8 utopicko-fantastických povídek od ruských autorů. Zbožňuji utopie a rusové v tomto žánru doopravdy umí chodit. Pravda je, že na každému ruské pojetí fantastiky sedí, třeba taková série urban fantasy Hlídka mi nepřijde moc populární i když je doopravdy skvělá. Na druhou stranu série Metro se snad líbila každému.

Navíc na každé straně je dole malý citát, ano, doopravdy na každé z 291 stran. Takže pokud vám nedají samotné povídky podněty k zamyšlení, citáty si vždycky můžete alespoň někam zapsat a že máte a výběr.


 Někdo by mohl tvrdit, že kniha pro svoje stáří nemá už co nabídnout, Já tvrdím naprostý opak. Momentálně se svět nachází v době, kdy nám budoucnost nepřipadá zrovna růžová. Je zajímavé porovnávat jak budoucnost viděli před 35 lety, v čem tehdy viděli slabiny společnosti, které povedou k jejímu zániku. Pokud magický krystal někde uvidíte, čapněte ho! Minimálně si rozšíříte obzory a v nejhorším můžete knihu pomocí knihobudky poslat zase dál.



A co jste ulovili v knihobudkách vy?
Váš Dortíček & Žakelína

4 komentáře:

  1. Děkuji za tip na knihu, půjčím si jí v knihovně. Jinak knihobudky v sobě ukrývají velké kouzlo. Bohužel bydlím v menším městě, kde nejsou, ale zavedli tu "Knihu na lavičku", což znamená, že u knihovny v podchodu je police s knihami, kde se dá vzít (či přinést) kniha a sednout si s ní na lavičku v parku.Zda jí člověk vrátí, to je na něm. Dají se tu najít tak zajímavé poklady. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že kniha zaujala! Jakýkoli takový nápad plně podporuji, třeba jednou dojde i na knihobudku samotnou :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný úlovek z knihobudky :) My máme něco jako knihobudku na náměstí, když jdu okolo také se do ní koukám,a poštěstilo se mi jednou ulovit Bílého tesáka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je zvláštní kolik klasiky se lidé zbavují a "odhazují" ji. Dřív sem vídávala bedny s knihami u kontejnerů, teď jim aspoň může dát člověk druhou šanci v knihobudkách :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!