neděle 23. dubna 2017

Disney knižní tag

Tuhle jsem si usmyslela, že si také vyplním nějaký tag, stejně jako Dortíček.
Ale jaký? Nějaký pěkně zájmově zaměřený.
Místo toho jsem si ale pustila Pocahontas.
A dostala nápad.
Představuji vám zbrusu nový, právě vymyšlený tag.
Disney pohádkový knižní tag.



POPELKA


Odbila půlnoc a všem knihám spadly přebaly. Která je ta nejhezčí teď?

Tohle je pro mě jasná a zřejmá otázka. Pro mě by to byla Vězněná od Pavla Renčína. Přiznám se, že
přebal mi vůbec nesedl, ale obálka je minimalisticky krásná. Vystihující tajemnost příběhu i samotné Šumavy. A ten odstín hnědé! Miluji ten design.

                            SNĚHURKA


Kniha, která dokáže povzbudit k nějakému úkolu nebo rozhodnutí.

Asi se nad tou knihou kde kdo ušklíbne s otázkou: Proč?! Já vám ani nevím.
Je to Krysař. A proč? Protože moje rozhodnutí nejsou neškodné věci, jako jestli si vzít černé nebo modré jeany. Moje rozhodnutí jsou střihnout vlasy o čtvrt metru. Nebo odejít ze školy. Odejít najednou z ničehož nic z práce, bez plánů do nejbližších dnů. Zabodnout prst do mapy a jet (to mám v plánu v následujících dvou měsících).
Proč Krysař?
Protože jako Krysař vyváděl z Hameln krysy a následně lidi a všechny je vedl na Koppel do země Sedmihradské. Tak já vytvářím věci, které už nemají jednoduchou cestu zpět. A vždycky když něco takhle bez rozmyslu udělám, tak mi v hlavě zazní: "Jděte v Sedmihradskou zem."


MULAN


Ženská hrdinka, která kdekomu nakope zadek!

Velkovévodkyně generál Monzcarro! Zvaná Monza. Hrdinka z knihy od Joa Abercrombieho Nejlépe chutná za studena. Bože, projít si tím, čím si prošla ona, asi bych propadla letargii a už nikdy nic neudělala, jen bych mluvila o tom, co mi udělali a jak jsem naštvaná. Ale ona přežije, uzdraví se, bojuje na bitevním poli i v malých potyčkách a... to je hlavní... Zavraždí všechny, kdo z ní udělal takovou trosku. A ty jejich úmrtí jsou... Skvělé! Miluji Abercrombieho. Naturalismus dokonale balancující na hraně grotesknosti.


TARZAN


Zrada, která bolela i vás z druhé strany knihy.

Mám jen čtyři slova. Píseň ledu a ohně.
Jestli někoho z vás nekopla do žaludku alespoň jedna z těch nespočetných zrad, tak nemáte žádné city! Takže Hra o trůny, tam je ta největší zrada dost jasná (přece nemůžou zabít hlavní postavu!), Střet králů (první velká rána pro Tyriona! Chudák!), Bouře Mečů (tak pokud nemyslíte, že Rudá svatba není dostatečná podpásovka?), Hostina pro vrány (Hadi z Dorne? Stačí?), Tanec s Draky (to je jedna zrada vedle druhé...).
Bože, jak já zírala do té knihy po smrti Jendy Snížků! A to jsem ho ani neměla moc ráda! :D


MOANA


Podle všeho zbytečná postava, ale sakra! Ten důvod proč je v příběhu!

Když jsem vymýšlela tuto otázku, tak mi nad tím svítila jediná odpověď: Štěpán Kopřiva Asfalt. Postava Lamberta je naprosto k ničemu... Skoro celou knihu je terčem vtípků a velký pytel nikdy nekončícího zklamání a neschopnosti. Ale pak to celé vlastně... Zachrání. I když. No, kdo to četl, tak ví, co mám na mysli.

NA VLÁSKU


Kniha po které toužíte už roky... A ona furt ne a ne se dostavit.

Jde spíš o mojí lenost a cenu knihy. Ale toužím po souborném vydání Kmotr: Příběh rodiny Dona Corleona. Je to jedna z těch knih, nad kterou slintám a vsadím se, že jedou zase přijde ten den, kdy si řeknu: A kašlu na to! A koupím si ji. Abych pak před začátkem čtení mohla přemýšlet nad finančním úbytkem.


HERCULES


Hrdina/nka kterého znáte celý jeho/její život.

Není lepší než sebe samotného zahnat do úzkých.
Ale v okamžiku mého nejtemnějšího tápání mi hodil záchranné lano Dortíček. Říkám: ale tak Eragona neznám od úplného dítěte. To znám třeba Cipíska nebo Kocoura modroočka. Což není zrovna lichotivé. A co Artemis? Přišla odpověď. Facepalm až mi ruka vyletěla z druhé strany hlavy.
Artemis Fowl, kterého sledujeme už od jeho prvních zločineckých krůčků, který projde vývojem od malého sedmiletého necitelného chlapce plného zločineckého potenciálu, řídící mocný rod Fowlů, až po jeho téměř dospělé já, které se neváhá obětovat pro dobrou věc. Sice z počátku za drobnou provizi, ale pak zcela nezištně, jenom pro ten efekt!
Takže skvělé dobrodružné fantasy knihy pro děti a mladistvé? Jedině sérii Akta Fowl z pera Eoina Colfera. Protože Artemis je jen jedna z mnoha naprosto skvělých postav. Protože Břízného, Slámu Hraboše, Klusáka, Butlera a Myrtu Krátkou nejde nemilovat... I v mých 22 letech je neskutečně baštím!


PLANETA POKLADŮ


Místo kde se odehrává děj knihy, které chcete vidět víc než cokoliv jiného na světě.

Je o mě všeobecně známo, že miluji přírodu a les a všechno s ním spojené. Takže i když bych se hrozně ráda podívala do kosmických stanic vytvořených Asimovem, nebo prozkoumat Hlubinu myšlení, co zná odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec. Byť bych se chtěla podívat do Fathen Dur - sídla trpaslíků v Eragonovi (chtěla jsem napsat tu zemi, ale skončilo by to někde u Alablabla), či do dokonalé země Alfů od Heitze, ono ani výcvikové středisko Lovců monster nezní špatně. Mým největším a nesplnitelným senem je však vidět Lórien ze Středozemě, protože jak ho popisoval Tolkien, tak byl neskutečně nádherný.


POCAHONTAS


Nejlepší bitva/souboj v historii veškerého literárního snažení.

I když se mi líbila spousta bojových scén a obecně vyhledávám knihy s hodně akcí, kde dost často znějí meče a sekyry, stejně tak jako automatické zbraně a pistole, mám s touhle otázkou problém. Protože si prostě nedokážu vybrat! Nicméně nejspíš bych zvolila bitvu, kterou vytvořil Andrzej Sapkowski v sérii o Zaklínači. Ony samotné scény rvaček Vědmina s nějakými monstry byly skvělé, nicméně co na mě udělalo neskutečný dojem, byl pogrom na nelidi v Rivii v poslední knize série: Paní jezera. Přiznám se bez mučení, nebyla jsem z toho nijak nadšená a bylo mi smutněji než u kde jakých reálnějších řeží.



LILO A STITCH


Postava o které jste si nikdy nemysleli, že by mohla mít nějakou dobrou stránku, ale ona jí má!

Upřímně řečeno? Snape. Nikdy jsem si nemyslela, že by mohl mít nějaké kladné stránky, nepatřila jsem k těm, kteří by věřili, že je ten dobrý. I když je těch lidí jako hub po dešti, po tom, co vyšel poslední díl, ať už jako kniha, nebo jako film. Protože proč by měl někdo věřit, že je dobrý, nikdy k tomu nedal žádnou záminku. Do pátého dílu, kdy ho Harry omylem nahlédne se netváří jako fajn kámoš. A ani po tom jím není, dokud nepřijde velký twist v ději.


Zalíbil se vám tag? Je volně k použití, jen mi pak do komentářů hoďte své odpovědi a své názory na můj výběr.
Pustili jste si z nostalgie nějakou z výš uvedených pohádek?
Zdraví Lesníček.

9 komentářů:

  1. Moc pěkné, musím říct, že mě tag hodně zaujal. Všechny Disney pohádky jsou prostě boží... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :D Osobně tyhle starší Disney pohádky miluji, vyrostla jsem na nich a pořád se k nim ráda vracím :D

      Vymazat
  2. Skvělý tag i tvé odpovědi :) Pěkně jsem se u něj pobavila :)

    OdpovědětVymazat
  3. A já pořád čekala na Krásku a Zvíře a ona nikde! :D
    Každopádně moc povedený tag! Mohla bych si ho případně vypůjčit? Samozřejmě s uvedením vašeho blogu jako zdroje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mwhaha! :D Nebude! :D Jsem u někoho viděla tag jenom o krásce a zvířeti :)
      Určitě! :D Jsem ráda že se líbí a bude použitý! :D :)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Děkuji! :) Klidně si ho taky vyplň, jestli máš zájem :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!