úterý 11. prosince 2018

Tom Gauld - Pečeme s Kafkou

Na tuhle knihu jsem se těšila už od blogerské merendy.
A z dobrého důvodu!


Název: Pečeme s Kafkou (Baking with Kafka)
Autor: Tom Gauld
Počet stran: 160
Nakladatelství: Plus



Jméno Toma Gaulda je pro Čechy poměrně neznámé, tedy, některé jeho stripy nejspíš znáte již z dřívějších dnů, mohli jste je vidět na facebooku nebo na instagramu, nicméně nemění to nic na tom, že abyste se dříve dostali k jeho stripům, museli jste umět anglicky a sledovat vhodné profily. Autor totiž vytváří komiksy do předních světových medií typu The Guardian, The New Your Times a Times. A ne jen tak ledajaké komiksy, jak už můžete odvodit z názvu, jde především o stripy s knižní tématikou. A to já můžu!

Není co více dějově o stripech říci. Některé jsou lepší, některé jsou slabší, u některých jsem se smála, jiné mě tolik nepobavily, avšak každý je jiný. Některé jsou jen a pouze o knihách, jiné ani tak moc ne, jen okrajově, někde jsou hlavní postavy stripů slavní autoři (Gaiman, Kafka, Melville a další), jinde to jsou hrdinové z knih (Jane Eryre, Alenka z Říše divů, Sherlock), a nebo samotné knihy, které ovlivňují život čtenáře.
U mě osobně na plné čáře vyhrál Vous komunista který toho má s literaturou společného více, než by se mohlo zdát! Nejprve jsem se zasmála jen té představě, ale když jsem si zjistila více o postavě komiksu, bavilo mě to o to více.



A takových komiksů najdete celou řadu, komiksy u kterých se zasmějete a pak kopete hlouběji, abyste zjistili celý jejich význam, protože ač jste sečtelí jakkoliv, spousta západních a starších autorů u nás nikdy nebyla přeložena a nebo byla, ale nedosáhla takové proslulosti jako v anglicky mluvících zemích (naprosto dokonalým příkladem je Dr. Seuss, ten sice v knize nefiguruje nicméně je ideální na přiblížení situace). Možná jsem ve vás vzbudila dojem, že na přečtení této knihy musíte mít hlubokou znalost literatury, musím uznat, že u některých to tak skutečně je. Pokud jdete do knižních komiksů, musíte vědět některé informace, ale není to tak u všech u některých nepotřebujete ani google, ani vědomosti a ani Labyrint literatury, stačí mít nadhled a vhodný smysl pro humor.

Kresba je velice úsporná, vše co chce autor vyjádřit, dokáže několika tahy nakreslit a naprosto zřejmě vyjádřit. A to obdivuji, jeho postavy nemají složité tváře, vlastně kolikrát nemají obličeje, jak je známe z našich novinových, satirických kreseb od Jiránka, Renčína a dalších, Gauldovi postavičky jsou kreslené z profilu mívají jen oko a nos a přesto obyčejným posunutím jednoho obočí dokáže změnit výraz celého obličeje.



Velkou poklonu skládám překladatelce stripů: Michale Markové. Tím, že jsem pár stripů znala, tak jsem byla zvědavá, jak se popasuje s jejich přeložením. A ano, povedlo se a abych byla upřímná, mám za to, že zpracovat takto málo textu je složitější než překládat celou knihu. Zachovat pointu a vtip, to chce dost talentu.

Za sebe hodnotím velice kladně a mohu s klidným svědomím říct, že tato malá knížka by mohla udělat pod stromečkem radost všem knihomolům a milovníkům knih. Určitě jim vykouzlí úsměv na rtech. A abych nelhala, myslím, že některé z těch stripů vykouzlí úsměv na rtech i těm, co o knihy nejeví valný zájem. Zkrátka a dobře, Tom Gauld je trefa do černého!

Je to fajn. Dokonce moc fajn.
Lesníček

4 komentáře:

  1. Tuhle knížečku si pořídila spolužačka, listovala jsem si ve škole... No často je to dosti trefné! :-D

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsi ten revoluční strip :DD U toho jsem se smála a pak jsem si řekla: Moment... To je spíš smutný! :D

      Vymazat
  2. Hmm, teď tak přemýšlím, jestli bych to někomu mohla ještě dát pod stromeček. :D (minimálně sobě, že jo :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší jsou dárky od sebe sobě! :D Miluju je! Většinou se pod stromek nedostanou, ale... :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!