úterý 19. února 2019

...když chcete báje a pověsti

Báje a pověsti jsou hluboko zakořeněné snad v každém národě a zemi. Jsou to příběhy předávané z generace na generaci, příběhy které na nás promlouvají skrze století a i my jim i po takové době rádi nasloucháme. Snad každý zná legendu o rytíři Bruncvíkovi, založení Prahy nebo o vojsku sídlící uvnitř Blaníku, ale v tomto výběru se podíváme za hranice, do dalekých zemí jako je Egypt nebo třeba Island. 

Výsledek obrázku pro mytologie


Jiří Tomek - Kouzlo boha Thovta


Snad každé dítě mělo ve svém životě období, kdy se chtělo stát archeologem. Lesníček kvůli Jurskému parku a já kvůli mumiím. Tahle kniha je skvost a já jsem neskutečně ráda, že jsem na ní čirou náhodou narazila. Dozvíte se nejen jak podle egypťanů vznikl vesmír, jak se zrodili egyptští bozi nebo jaké mezi sebou měli sváry, ale třeba i o slavných faraonech, pohádkách nebo milostných egyptských písních. Text doplňují naprosto nádherné modro červené ilustrace od Jana Augusty. Skvělé je na knize, že si jí můžete dávkovat po troškách a to i s velkým časovým rozestupem, protože jednotlivé pověsti a legendy na sebe téměř nenavazují, a tak se nemusíte bát, že se v ději ztratíte. Na konci knihy vás čeká slovníček pojmů pro lepší orientaci.


Osobní bonus: po přečtení téhle knížky jsem konečně rozuměla a znala všechna božstva z téhle parádní písničky! Ať žijí animáky!


Neil Gaiman - Severská mytologie


Výsledek obrázku pro severská mytologie neil gaiman

S touhle knihou se před vánoci roztrhl pytel a každý ji prostě musel mít. Ono se není čemu divit, severská mytologie teď letí (a tím nemyslím tuhle knihu) a co si budeme povídat, Marvel k tomu dost přispěl. Neil Gaiman převypravuje severskou mytologii velmi schůdnou a jednoduchou cestou. Kniha je takovým výcucem ze severské Eddy (sbírky epických písní, básní a příběhů z Islandu s námětem severské mytologie napsané ve 12. století!!!) Pokud si chcete urovnat jak je to doopravdy s tím Lokim, Thorem a jejich zlou sestrou, která ve skutečnosti není jejich sestra, ale Lokiho dcera, tak skvělá volba! Pokud však už základy máte a zajímal by vás pohled více do hloubky, je potřeba vybrat si jinou knihu.

Eduard Petiška - Staré řecké báje a pověsti


Možná si říkáte, že tohle do vás cpali už na základce, a že není o co stát. Nemůžete se více mýlit. Petiška je prostě klasa. Tyto pověsti jsem měla dokonce i na kazetě a později i na CD, některé můžete najít i na Youtube. A taky přesně tahle knížka může za mojí obsesi tou podle mě nejkrásnější a nejsmutnější lovestory ever: Orfeus a Eurydika. Vydání z roku (2006, 2010, 2013) má navíc neuvěřitelně krásné ilustrace od Václava Fialy. Pověsti jsou krátké a lehce stravitelné, ale rozhodně nejsou cenzurované a místy je to docela strašidelné. Tedy, alespoň mě to přišlo, když jsem to jako malá četla. Pokud budete chtít nějakému dítku vysvětlit proč se říká Sisyfofská práce anebo ho jen nechat proniknout do prapodivných incestních vztahů v Řecku (ať žije Oidipus!), je tohle ta pravá kniha. A pokud jste opravdu hodně líní, postačí vám slovníček s pojmy na konci knihy.



Jiří Tomek - Král světla
Výsledek obrázku pro jiří tomek král světla

Zase Jiří Tomek avšak jiná mytologie, tentokrát arabská. Musím uznat že pro mě byla tato kniha naprostým zjevením, hlavně protože z arabské psané kultury znám leda tak Šeherezádu a myslím si, že podobně to má spousta lidí. není se čemu divit, Arábie je pro nás hrozně vzdálená jak geograficky tak kulturně, ale právě Král světla by vám mohl trochu rozšířit obzory. Rozhodně se nejedná o žádnou islamistickou propagandu, najdete tu totiž i báje a mýty z předislámské doby, ale i vyprávění o prastarých králích a královnách, jejich zvycích a životech. Přečíst si tu můžete i milostný příběh, humoristickou povídku nebo třeba lidové pohádky osmi arabských zemí. Knihu doplňuje krásnými ilustracemi Tereza Ščebrová. Navíc celá knížka je nádherně modro zlatá a je to opravdový klenot knihovny.

Série Mýty a Legendy
Výsledek obrázku pro mýty a legendy knihyVýsledek obrázku pro mýty a legendy knihySouvisející obrázek

Tohle je pro mě velmi nostalgické doporučení. Víte, moje teta měla z téhle edice snad tucet knih a já si vždycky sedla u ní v obýváku a nechala se unášet všemi fantastickými zvířaty, pověstmi a bájemi na které jsem měla zrovna chuť.  Určitě je také znáte, jednalo se o velkoformátové knihy s nádhernými ilustracemi, kterých vyšlo vážně nespočet. Od Vikingů, přes Řecko, Ameriku přes stvoření světa až po rytíře a bájná zvířata. Jsou to sice už starší knihy, ale hlavně díky ilustracím závidím všem, kdo je mají, protože je rozhodně co závidět. Četba zamýšlená spíše pro děti, ale věřím, že své čtenáře si najde všude.

Helena Kadečková - Soumrak bohů 
Výsledek obrázku pro soumrak bohů helena kadečková

Norské mytologie není nikdy dost a od koho jiného byste jí měli číst, než od přední české odbornice a kapacity Heleny Kadečkové. I když bohužel v červnu 2018 zemřela a odnesli si ji valkýry, její odkaz přetrvává dál, právě třeba díky knize Soumrak bohů. Paní Kadečková byla vysokoškolská pedagožka, nordistka, překladatelka z islandštiny, starosislandštiny, norštiny a dánštiny a v neposlední řadě spisovatelka nejen beletrie, ale i spousty odborných článků právě o severských zemích. Soumrak bohů jsou převyprávěné příběhy severské mytologie, které čtenáři předkládají velmi slušné základy o celém tomto světě, takže se pak klidně může pustit do Eddy. Jaký je rozdíl mezi Soumrakem bohů a Severskou mytologií od Neila Gaimana? No fakticky skoro žádný, ale kupříkladu mě Norská mytologie přišla hrozně nemastná neslaná, nebylo v tom nic co by mě nutilo číst dál a text mi msíty přišel dost kostrbatý, jakoby Gaimana příliš omezovalo, že si příběh nemůže domýšlet. Kdežto Soumrak bohů mi přišel daleko zajímavěji napsaný. Přečtěte si je obě a posuďte sami.

Bonuz pro kikoti:

Opráski

Tenhle počin můžete buď milovat nebo nenávidět, nic mezitím. Opráski jsou jedinečnou věcí ať už jde u humor, prznění češtiny nebo grafickou stránku která vypadá jako by jí někdo vytvořil v microsoft malování z roku 2007. Ať už se vám líbí nebo ne, musíte uznat, že Opráski si vytvořily opravdu silnou fanouškovskou základnu a tak vzniklo už 11 knih, kalendáře a i karetní hra. Dokonce vyšly i Oprásgy slovenckej  historje. Pokud vás tedy zajímá historie, ať už česká, našich sousedů nebo ta světová a chcete to vzít v trochu netradičním stylu, Opráski jsou jasná volba! A nějaké báje a pověsti tam najdete určitě taky, třeba tu o Šemíkovi.

Není k dispozici žádný popis fotky.

Prohlášení: Focení k tomuto článku se zúčastnily všechny plyšové velryby a žádná se tak necítila odstrčená.

A co vy, máte rádi pověsti, mýty, báje a legendy? Jaká je vaše oblíbená? Dejte nám vědět. Zdraví Dortíček & velrybí crew

4 komentáře:

  1. Některé ty knihy mám doma, ale slyším prvně o sérii Mýty a Legendy. Škoda, že je to spíše pro děti, hledám něco takového pro dospělé o rozličných mýtech světa :) Ale po Soumraku bohů se nejspíše poohlédnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako takhle, já už jsem to četla vážně dávno, takže těžko objektivně posoudit, zkus se poohlédnout v knihovně a posoudit sama :).

      Vymazat
  2. Já popravdě pověsti moc nemusím, možná tak ty staročeské. :D Totiž, ty řecké jsem četla několikrát, ale nikdy jsem nebyla schopna si je zapamatovat. :D Ale říkám si, že Gaimanovu Severskou mytologii bych si někdy chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak oni se všichni jmenují jaksi podobně,takže se vůbec nedivím :D Gaiman stojí za přečtení, hlavně jestli se v tom nechceš nijak hlouběji rýpat, ale zajímají tě hlavně základy.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!