pátek 9. listopadu 2018

Amálie Kovářová & Petr Šrédl- TGM: Komiksový příběh

Důležité postavy našich dějin by neměly být zapomenuty. Tečka. Jinak by to prostě nefungovalo. Nevím, jaké postavy si budou pamatovat lidi za sto let ode dneška. Ale vím, jaké postavy z doby před sto lety si pamatujeme my.
A Tomáš Garrigue Masaryk je jednou z těch, která by neměla vypadnout z paměti vůbec nikomu... NIKDY! Ani za dalších sto let.


Název: TGM: Komiksový příběh
Autoři: Amálie Kovářová a Petr Šrédl
Počet stran: 104
Nakladatelství: CPress


Je zvláštní kolik vášní v nás může vyvolat příběh, který je dnes již více jak sto let starý, jak mohlo několik lidí ovlivnit životy bez nadsázky milionů. Dnes je to již více jak sto let, co bylo založeno Československo, více jak sto let od svržení monarchie, více jak sto let od bitev, ve kterých vyhasly tisíce životů. A také je to více jak sto let, co se narodila jedna z nejvýznamnějších postav české i slovenské historie. Filozof, hledač a zastánce pravdy, bojovník za práva lidí a národa, profesor Tomáš Garrigue Masaryk.

A komiksový příběh TGM nás v kostce provede celým životem tohoto velikána. Od jeho narození až po smrt. Přes významné kauzy, do kterých se zapojil a ke kterým se vyjádřil, kde pomáhal ospravedlnit jména všech, kteří byli křivě obviněni a kde se postavil na stranu pravdy veřejnému mínění navzdory.
Zkrátka a dobře, nám tato tenká kniha ukazuje tvář člověka, kterého bylo dobré následovat a věřit mu.



To je k ději zhruba tak vše, co mohu říct, jak je zřejmé, nedočkáte se beletrizovaného životního příběhu, naopak se dozvíte fakta na pozadí historických událostí. Pokud jste znalí v historii, nebude pro vás kniha obsahovat žádná šokující odhalení a skryté pravdy. Snad vás jen překvapí hloubka vzájemného citu, který k sobě Charlotte a Tomáš chovali.  Avšak nutno podotknout, že i když máte historii v malíku, žádná učebnice a naučná literatura faktu se nebude číst tak dobře jako tato kniha.

A hned vám povím proč, v první řadě, je to komiks, tedy ne komiks jak si představíte. Samozřejmě: obrázky, bublinky s textem, roky vepsané v rozích, citoslovce u rychlých pohybů, ale také celé strany popsané textem, který vás uvádí do celé problematiky, co vás uvede do situace, kterou pak nastíní v akčnějším, právě komiksovém, provedení. Všimla jsem si už několika komiksů fungujících na tomto principu a také se jedná o postavy z historie například Karel IV. a Marie Terezie, ale i třeba Kronika Bolševismu. Je to vynikající způsob, jak přiblížit, ať už historickou osobnost, tak období mladým lidem, které zkrátka nebaví sedět nad učebnicemi a pod tlakem do sebe cpát letopočty, jména, data a již neexistující místa. Dokonalým příkladem byla kolegyně tisknoucí dceři tahák na Jagellonce s prohlášením, že jí řekla, že se to prostě učit nebude, protože jí to nebaví.
Mám za to, že tento moderní způsob zpracování historie by mohl přinést čerstvý vánek do zakrnělého školství.



Na druhou stranu musím podotknout, že to není nejobsáhlejší dílo, co bylo o Masarykovi sepsáno, dozvíte se vše podstatné o něm, o dalších důležitých osobností ze zahraničního a českého odboje, dozvíte se několik faktů o první světové válce, ale upřímně, jsou to znalosti možná pro základní školu. Bohužel musím říct, že pro dospělého čtenáře s hlubším povědomím o české historii tato kniha nemá nic moc co nabídnout.

Zajímavým pojidlem během celé knihy jsou tři scény z doby, kdy je Masaryk prezidentem, kdy je jeho žena již po smrti a on se prochází po Topoľčanském lese na Slovensku s Karlem Čapkem při nástinu vzniku Hovorů s TGM (můj děda se narodil v první republice a žil několik let pod Masarykem a nedal na něj dopustit a dal mi přečíst několik pasáží z této knihy, rozhodně stojí za přečtení).
V komiksových částech se hlavní postavy střídají, jednou to je Masaryk a jeho nastávající, jindy František Ferdinand D'Este, jindy tam je Masarykova dcera Alice, je to dobré, neomrzí se čtení a je navíc se seznámíte i s dalšími postavami.
Stejně dobré je i zařazení dalších významných postav, Masarykových současníků, nezapojí se dějově, ale jsou tam dvě části, kde je výpis jmen, k některým z nich je přiřazena i tvář a je příjemné vidět, že dvojice autorů nezapomněla ani na dost aktivní společenský život. A tak se v knize o TGM setkáte s trojicí W+V+J, Oldřichem Novým, ale i s Emou Destinovou, Alfonsem Muchou nebo Jaroslavem Vrchlickým.

Co se kresby týče, musím říct, že jedny z nejlepších momentů komiksu jsou vyvedeny hned na obálce. Dalším silnou stránkou jsou ne zrovna důležité černobílé ilustrace právě u výše jmenovaných osobností. Můžete si tedy všimnou, že mě osobně kresba moc nenadchla, ačkoliv obličeje jsou většinou dobře zpracované (i když tam jsou některé dost groteskní tváře), figurální kresba se mi z valné většiny nelíbila a to i přes to, že jsem si na téměř každé komiksové stránce pochvalovala barevnou paletu. Další věcí, co bylo trochu matoucí byla skutečnost, že na takto velkém formátu ztrácíte během čtení bublin trochu přehled co máte přečíst jako první. Několikrát se mi stalo, že jsem nejprve přečetla celý dialog jako dva oddělené monology.



Ale celkově, přes všechny ty výhrady, jsem ráda, že jsem si komiks přečetla. Ne sice přímo na stoleté výročí, to jsem trávila s bandou dětí na podzimních prázdninách, ale aspoň takhle zpětně mi to pomohlo uvědomit si, jakou historii máme za sebou, jakou přítomnost máme teď. Není to milé. Ale aspoň na naše předky můžeme být hrdí...

Tak se mějte krásně, nezapomeňte si zasoutěžit a už teď se chystám na sepsání další recenze. Jak jsem psala na Instagramu, nějak se mi toho sešlo hodně.
Lesníček, Bláža a všechno s Českou (Československou) vlajkou.

2 komentáře:

  1. Tenhle komiks může být hezký, i když by mi asi vadilo, že je v něm plno historických nepřesností. Komiksy se tomu bohužel nevyhnou, protože totální přesnost není ani jejich cílem. Cílem je zprostředkovat historii příjemnou formou nezainteresovaným osobám, a to knížka asi splnila, takže fajn. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono ani nejde o nepřesnosti, spíš, je to hodně osekané a to mi trochu vadilo, ale jak říkáš! :) Jde o předání té skutečnosti dál a to není o čem! :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!