pondělí 12. března 2018

Knižní klišé TAG

Je libo nějaký nový knižní tag? Prosím, čerstvý z velrybí dílny přímo pro vás! Tento tag vznikl na základě starých dobrých knižních klišé, každý nějaké takové známe a vsadím se, že jste se s nějakým z níže uvedených sami mnohokrát setkali. Proč z toho tedy neudělat něco dobrého, napadlo Dortíčka a sepsala tag a společnými silami jsme našly odpovědi na všechny body.
Vyplňujte jak se vám zachce, jen se pak s námi podělte, třebas tady dole v komentářích, nebo nás označte u svých odpovědí, uděláte nám tím velkou radost a nakrmíte velrybí ega! 


Zdroj


Udělal to zahradník!
Kniha, kde jste neměli nejmenší tušení, kdo je vrah
Bernard Minier - Zkurvenej příběh
Já vím, já vím! Omýlám to pořád dokola. Jenže já prostě nedokážu dostat tuhle skvělou zápletku z hlavy, no. Ještě mě nikdo takhle nedopálil a to si říkám zkušený čtenář. A nejenže to neudělal zahradník, dokonce to nebylo ani dvojče nebo někdo, kdo se v celé knize vůbec neukázal. Mistrovsky napsaná detektivka, která vás na konci donutí zírat do zdi.


Žili šťastně až na věky
Kniha, která nekončí dobře
Nell Leyshon - Barva mléka
Výsledek obrázku pro barva mléka

Co si budeme říkat, svět je občas vážně kruté místo, kde i za nejmenší přání platíte krutou daň. Mary se chtěla naučit číst a psát. Nepřála jí doba, místo ani lidé, kterými byla obklopena. Nepřálo jí vůbec nic. Tenký a surově upřímný příběh dívenky, který byl denním chlebem mnoha ostatních dívek a mnohým z nich se stal osudným.

Epická výprava zachraňující svět
Kniha, kde záchrana světa nikoho nezajímá
Joe Abercrombie - série První zákon
Zdroj
Vpřed! Pojďme zachránit svět, budeme opěvovaní a až se vrátíme všichni nás budou milovat a dávat nám peníze! Moc hezké... Někdy to ale zkrátka nevyjde. Protože koho zajímá svět, když ten člověk se kterým máte trávit celou cestu je otravný, nafoukaný a nedodržuje žádnou osobní hygienu? A vůbec, co když máte podezření, že člověk, který celou výpravu zpunktoval je tak trochu magor, který si to všechno jen vybájil? Je těžké pak věřit v nějakou záchranu světa, když si celá skupina vzájemně leze na nervy a vlastně jediné, co vás drží pohromadě je nějaký ukecaný stařec. 


Jsem ta nejobyčejnější holka na světě, které se stane něco nečekaného
Badass hrdinka, která je všecko jen ne obyčejná
Eówyn - Pán prstenu
via GIPHY
Tuhle dívčinu máme rádi! Jasně, možná nemá superschopnosti, ale má kuráž a to je mnohdy to nejdůležitější. Musela přihlížet jak Theodén pomalu hnije pod Sauronovým kouzlem, jak jí umírá bratranec, a celou tu dobu na ní doráží ten slizoun Gríma, který za to všechno mohl. Zůstala v Rohanu jediná, které nešiblo. A pak místo toho aby poslouchala, co jí kdo říká, bojuje v přestrojení po boku ostatních, stará se o Pipina a nakonec zatne tipec černokněžnému králi Angmaru. How cool is that?!

Bylo, nebylo, za sedmero horami...
Pohádka, kterou byste dětem číst nedali
Koralína - Neil Gaiman
via GIPHY
Nope, nope, nope! Ač se Koralína jeví jako útlá dětská knížečka, je to jen iluze! Nedala bych tu knížku do ruky nikomu, komu nebylo aspoň 13 a ten film už vůbec ne. Kriste pane, ten film! Má nádhernou animaci, ale ten obsah. Vždyť jsem se u něj bála i já a to sem dospělá lidská bytost! Taky sem ráno po jeho shlédnutí, jela do nemocnice s akutním slepákem, náhoda? Nemyslím si! Každopádně už je úvodní sekvence (ze které je gif) by vás měla varovat, že tohle není jen tak nějaká pohádka.

Byl jsi předurčen!
Kniha, kde hlavní postava popře/změní svůj osud
David Ebershoff - Dánská Dívka

via GIPHY
Einar Wegener, umělec, malíř a historicky první muž přeoperovaný na ženu. Jak moc chcete popřít vlastní osud než kompletní změnou pohlaví? Tento strastiplný příběh líčí Dánská dívka velmi jemně a elegantně a Eddie Redmayne v hlavní roli Einara ve stejnojmenném filmu, je jednoduše dech beroucí.

Jsem zlý, protože mě jako malého neměl nikdo rád
Záporák, který je zlý čistě protože ho to baví a nemá k tomu žádnou dojemnou backstory
Malíček - sága písně ledu a ohně
via GIPHY
Cenu pro největší děvku v celém Západozemí vyhrává *virbl* Malíček! Kriste pane tahle postava mi pila krev, teda vlastně pořád pije protože já seriál vůbec neberu v potaz. Pořád pletichařil, vymýšlel a podplácel. Vždycky když už to vypadalo, že konečně něco někomu vyjde tak, jak já bych chtěla BUM Malíček, děvka jedna! Nehledě na to, že když se podíváme hodně do minulosti, kdo mohl za celou válku v Západozemí? Ano, zlatý bludišťák pro ty, kdo řekli Malíček.

Noblesní elfové, vousatí trpaslíci
Kniha, která úplně vyvrátila zažité předsudky
František Kotleta - Hustej nářez

Hm... Upíři. Nosferatu. Dracula. Ples upírů. Edward. A co když ne? Řekněme si, od Drakuly po Edwarda Cullena ze Stmívání to sama o sobě byla evoluce až za roh. Ale proč to neposunout dál? Proč ne upíři v budoucnosti. Bojující s mimozemšťany... Proč se spokojit s upíry spícími v rakvi, kteří si žijí svůj smutný život v černých splývavých šatech na opuštěných hradech. Proč by, čistě teoreticky, nemohl být upír transvestita pocházející z rozzářeného Ria de Janeira? Proč by se všechna klišé nemohla postavit na hlavu a místo plíživého útoku z noční mlhy na vás nevyskočil upír z ozářené chodby s kulometem u pasu?

2 komentáře:

  1. Moc hezký článek líbilo se mi jak jsi jednou větou na začátek dokázala popsat knihu.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!