úterý 31. října 2017

Tisíc kousků tebe - Claudia Grey

Vrah se chytá těžko. A ještě hůř když může cestovat skrz alternativní dimenze a vesmíry. Jak dopadlo tohle na pohled krásné ale podle anotace dost romantické YA? 

Název: Tisíc kousků tebe
Autor: Claudia Grey
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 280


Alternativní dimenze jsou pěkně zrádné. Hlavní hrdinka Meg to zažije na vlastní kůži když cestuje skrz možné vesmíry aby našla vraha svého otce. Ale najde o mnoho víc, než to.

Slíbila jsem si, že YA dám šanci. Zatím má setkání s tímto žánrem nedopadla úplně nejlépe, ale já se nevzdávám! A když sem uviděla tu nádhernou obálku, neodolala jsem. DŮLEŽITÉ nenechte se (jako skoro já) odradit anotací. Nebudu vám prozrazovat v čem je zcela naschvál mylná, ale právě kvůli ní jsem si knihu málem nepřečetla.

Tisíc kousků tebe je hodně originální kousek. Málokteré YA se opírá o Sci-fi žánr (např. Čáry život a Cinder), což knížce otvírá víceméně nekonečné možnosti, beze strachu, že by se příliš podobala ostatním titulům. Máme tu alternativní vesmíry/dimenze, téma které už se propíralo v mnoha knihách, povídkách a  filmech. Zde jsou mu dány opět trochu jiné, ale stále vcelku logické hranice a pravidla. Ovšem nečekejte žádné velké přednášky o jejich fungování nebo detailní vysvětlení stroje, díky kterému můžete skrze vesmíry cestovat. Zkrátka  a dobře tato kniha se o sci-fi spíše jen otírá a zcela úmyslně vynechává technické detaily a složitou teorii cestování v prostoru.
Výsledek obrázku pro thousand pieces of you cover
jen se podívejte na tu nádheru, takhle krásný obálky jsem dlouho neviděla

Děj ubíhá rychle, začtete se a za dva dny máte knihu přečtenou. Nechybí nečekané zvraty, i když mi přišlo, že některé nebyly úplně nutné a hodně nečekané (a malinko kýčovité) rozuzlení. Ale musíte si uvědomit, že přeci jen čtete YA, takže zde nechybí neustálé omílání citů, které občas vážně leze na nervy, obzvláště když vás víc zajímá alternativní dimenze, než jak moc to tomu fešákovi slušelo, když spolu vařili lasagne.

Pořád jsem si říkala, že bych nepohrdla více dimenzemi a přeskoky skrz vesmíry, na druhou stranu autorka sice věnuje hodně času jedné dimenzi, ale také její atmosféře a detailům, takže nakonec tři různé alternativní světy stačí.

Vzato kolem a kolem kdyby se míň řešilo jestli hrdinčino alternativní já chová city k alternativnímu Paulovi nebo původnímu Paulovi nebo vůbec nechová protože to vlastně nebyla ona ale jiná ona a přidalo se víc dimenzí a víc sci-fi, byla bych spokojenější, ale nemůžu mít všechno.

Musím sama sobě přiznat, že ke knize jsem přistupovala s velkým skepticismem a byla jsem skoro připravená na grandiózní průšvih. Naštěstí se tak nestalo a Tisíc kousků tebe je originální, překvapivý YA kousek, který by (podle mě) obstál i jako samostatný díl, ale holt trilogie letí, no.


Po dloooouhé době YA, které mě nenaštvalo, budu tedy štědrá a odměním čtyřmi velrybkami!

6 komentářů:

  1. O knížce uvažuju, obálku má fakt nádhernou. :)
    Akorát si teď nejsem jistá, četly velryby Illuminae? Jestli ne, doporučuju. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knížku se chystám, docela mě láká a tak nemám úplně malá očekávání :) Snad nezklame :) Pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) kdybych to měla napsat hodně diplomaticky, řekla bych, že rozhodně neurazí.

      Vymazat
  3. Tuhle knížku si chci už dlouho přečíst a díky téhle rencenzy ještě víc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc série už vyšla celá, tak není třeba žádného dlouhého čekání na další díl. Tak honem do knihovny!

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!