sobota 21. března 2020

Neviditelné knihy #6 Páté roční období

Už dávno jsem zjistila, že náhodná knižní doporučení vám mohou doslova změnit život. Díky nim jsem objevila svoji největší knižní lásku a nesčetně dalších skvělých titulů a autorů. Proto se i já přidávám s doporučením neviditelné knihy, která si sakra zaslouží být čtená a skupovaná po desítkách. Dostala se ke mě právě skrz doporučení a tak doufám, že mě vezmete za slovo a dáte téhle krásce šanci. 


Oceňované knihy mají prazvláštní osud. Přestože jim všechny ty pomazané hlavy udělily ceny, vyznamenání, zlaté stužky, nálepky a bůh víc co, rekordy v prodejích netrhají. Třeba taková 
Stanice 11, kterou jsem také zařadila mezi neviditelné knihy, vyhrála cenu Arthura C. Clarka za nejlepší sci-fi a stejně skončila v levných knihách. Série Zlomená Země vyhrála cenu Hugo (americké ceny za nejlepší fantasy a sci-fi) třikrát, TŘIKRÁT! po sobě. A přesto se neprodává. Nakladatelství Host je prostě jen tak hodné, že třetí díl vydá, aby byla série dokončená. Jestli tenhle článek popostrčí byť jen jedinou osobu k přečtení téhle úžasné knihy, pak budu spokojená.

N. K. Jemisin - Páté roční období 


Nálepku 'originální fantasy' si na sebe může nechat dát kdejaká kniha. Málokterá to však opravdu splňuje. Páté roční období je jednou z nich. Autorka nám předkládá do detailu vymyšlený a neuvěřitelně propracovaný svět, ze kterého se vám tají dech. Není to úplně úžasem, protože je to pěkně kruté místo, spíš strachem a překvapením, kterých se vám v příběhu dostane až až. Vše se odehrává v kraji Tišině, kde někdo právě zničil hlavní město tak, že doslova roztrhl zemi pod ním a vytvořil tak obrovskou trhlinu chrlící lávu a popel. Udělal to orogén, člověk se schopnostmi ovládat zemi jako zbraň. Lidé se jich bojí a zároveň je nenávidí. Essun svoje schopnosti skrývala dlouho a dobře, dokud jednou nepřišla domů jen proto, aby zjistila, že její muž ubil jejich syna a dceru unesl (ne to není spoiler, věřte mi). Rozhodne se přestat schovávat a najít svoji dceru i kdyby to mělo znamenat, že během toho zničí svět. 

"Tohle jsi v jádru, tohle malé a bezvýznamné stvoření. To je podloží tvého života. Otec Země má právo tebou pohrdat, ale nestyď se. Možná jsi stvůra, ale zároveň jsi úžasná."

"Konec Světa začne ve městě: v nejstarším, největším a nejúžasnějším živém městě na světě, Jmenuje se Jumenes a bývalo srdcem říše. V řadě ohledů je srdcem i nadále, byť říše od původního rozkvětu poněkud zchřadla, jak už to u říší bývá." 

Ze začátku jde čtení ztuha, člověk si musí zvyknout na všechno nové názvosloví a jeho zvláštní, ale zároveň neuvěřitelně důmyslné, používání v textu. Za to patří obrovské díky překladateli Romanu Tilcerovi, který odvedl neuvěřitelnou práci. Nejzvláštnější a zároveň nejlepší je styl, kterým je kniha napsána. Vypravěč mluví totiž přímo k vám, ale ne jako ke čtenáři, ale jako k hlavní postavě. Pro ukázku: "Ty jsi ona. Ona je ty. Jsi Essun. Pamatuješ? Ta žena, které zemřel syn." Prvních několik stran si můžete přečíst na tomto odkazu. Je to styl, který nesedne každému, je velmi přímý a tak trochu osobní, všechno se vás díky tomu víc dotýká. Rozumějte, když jste hlavní postavou vy, ještě aby vás to nechávalo chladnými. 

"Jsi sklo z ohňové hory Damo." Pronáší to velmi jemně. "Jsi dar země - Otec Země nás ale nesnáší, nikdy nezapomíná a jeho dary nebývají ani zadarmo, ani bezpečné. Když si tě vezmeme, vybrousíme tě a budeme s tebou zacházet s péčí a úctou, jakou si zasloužíš, získáš na ceně. Když tě ale necháme jen tak ležet, řízneš prvního člověka, který o tebe zakopne, až na kost. Nebo ještě hůř - roztříštíš se a ublížíš spoustě lidí."

Páté roční období je čistokrevnou fantasy pro dospělé. Nečekejte žádné milostné trojúhelníky a hormony nabušené puberťáky snažící se vyrovnat se svým dospíváním. Konečně, hlavní hrdince/tobě je 42, rozhodne není/nejsi, žádná omladina (vidíte jak je to zvláštní styl?!). Autorka se opravdu s ničím nemaže a dočkáte se i několika velmi traumatizujících scén. V knize vás čeká smrt, sex, násilí, nenávist, zoufalství, ale i láska, touha a odhodlání. Všechno to jsou velmi komplexní pocity a vztahy, které se neobjevují jen tak odnikud, ale mají historii a svoje důvody. Díky tomu všemu působí opravdově a donutí vás k postavám přilnout a všechno prožívat s nimi. Ano, možná i slzičku uroníte. 

"Jsi tak unavená. Hodně tě to vyčerpalo, zabít tolik lidí. je to o to horší, že když ses rozohnila, neudělalas ani zdaleka tolik, kolik jsi mohla. Orogenie je zvláštní rovnice. Sebereš z okolí pohyb, teplo a život, pomocí soustředění, katalýzy či polo předvídatelné náhody je jakýmsi nepopsatelným postupem zesílíš a následně vytlačíš ze země pohyb, teplo a smrt. Síla dovnitř, síla ven. Ale udržet tu sílu, aby se nestalo, že proměníš místní zvodeň v gejzír nebo že naděláš ze země suť, to stojí tolik námahy, že tě pak bolí zuby a za očima. Dlouho jsi šla, abys část toho, cos do sebe vtáhla, spálila, ale i když jsi čím dál vyčerpanější a bolí tě nohy, pořád jsi toho plná. Jsi zbraň na přesouvání hor. To ze sebe nedostaneš pouhou procházkou." 

Ačkoli je fantasy obecně považováno za nenáročnou literaturu, Páté roční období není oddechová kniha. Vyžaduje vaši pozornost, kterou jí velmi rádi věnujete, protože vás chytne a nepustí. V první knize sledujete hned několik postav a dějů, nové pojmy, pravidla světa a jeho historie se na vás valí ze všech stran a do toho musíte vnímat i drobné zmínky a větičky, které se nezdají vůbec důležité, ale přesto je opravdu potřeba si je zapamatovat, protože později budou hrát v příběhu významnou roli. Ano, zdá se to na jednoho čtenáře jako moc práce, ale věřte mi, že nebudete litovat. Tenhle příběh vás za vaši pozornost odmění skvělými "wow" momenty. Ať už pozitivními nebo negativními. 

Proč knihu doporučuji:
Opravdu originální fantasy svět
Naprosto jedinečný styl psaní
Dospělé postavy s dospělými problémy a názory
Příběh, který budete hltat

2 komentáře:

  1. Tyto články se mi velmi líbí, jsou originální :) Kniha asi bohužel nenajde mě, protože přeci jen fantasy není můj šálek kávy, ale alespoň ji mohu případně ji mohu doporučit svým kamarádům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, naše velrybí ego se dme pýchou! To nevadí, mně úplně stačí, když se dostane mezi co nejvíc lidí, rozšíří povědomí. Pak už to snad půjde samo! :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!