neděle 4. srpna 2019

Knihy a hry #3: Harry Potter část 3.

Harry Potter je opravdu všude. V knihkupectvích, v kinech, televizích, počítačích a konzolích a teď už i dokonce na vašich mobilech. Je to tak, doba se mění, ale chlapec, který přežil zůstává stejný. Fanoušci chtějí stále víc a vývojáři se jim to nebojí dát.

Výsledek obrázku pro harry potter games


Elektronika se stále vyvíjí, to je obecně známý fakt. Když v roce 1996 vyšla první 3D hra (střílečka Quake), hádám, že jsem si těžko dokázali představit, že teď budeme u počítačů blbnout s brýlemi na virtuální realitu, nebo v trávě hledat pokémony pomocí mobilů. Moderní technologie nemohli minout ani Harryho Poterra a jeho herní adaptace, tak se na ně podíváme.

Book of Spells (2012)

Výsledek obrázku pro book of spells HP PS3Hra funguje na principu rozšířené (augmented) reality. Playstation kamera (která není součástí konzole, musí se dokupovat) vás snímá a vy se tak můžete vidět ve hře jíž jste tímto součástí. Pomocí pohybového ovladače (opět se musí dokoupit samostatně), který se na obrazovce mění v hůlku, kreslíte obrazce a učíte se kouzla. Hra má být stejnojmennou knihou ze světa Harryho Pottera napsanou Mirandou Goshawk. Učíte se kouzla, v minihrách je procvičujete a na konci každé kapitoly, kterých je pět, musíte projít kouzelnickou zkouškou. Dohromady se můžete naučit až 20 kouzel a kleteb. Součástí hry je také takzvaná Wonderbook, což je plastová kniha s něčím jako QR kódy, které díky kameře ve hře ožívají a tvoří tak "doopravdickou" kouzelnickou knihu, jejíchž stránky lze otáčet a odkrýt tak všechna tajemství, které se v ní ukrývají. Hra je dokonce propojená s Pottermore a obsahuje český dabing. Cílená je především na děti, ale věřím, že si ji užije každý fanoušek. Na hře spolupracovala i samotná Rowlingová, která pro ní vytvářela originální texty.

Platformy: Playstation 3
Vývojář:  SCE London studio


Book of Potions (2013)

Výsledek obrázku pro book of potions HP PS3Nikoho z vás asi nepřekvapí, že Book of Potions je to samé co Book of spells akorát s lektvary. Hra opět funguje na stejném principu a opět je propojená i s vaším Pottermore účtem (pokud ho máte). Hra je tentokrát založená na stejnojmenné knize napsané někdy v šestnáctém století slavným Zygmuntem Budgem. Hra je tentokrát dělena na sedm kapitol, kde se každá věnuje jednomu lektvaru. Prvně je lektvar představen, následně hráč sbírá ingredience na jeho tvorbu, poté co ho uvaří si vyslechne krátký lehce interaktivní příběh ve kterém lektvar figuruje, nakonec musí lektvar použít tak, aby ho posunul na mistrovství v lektvarech, kterého se účastní všechny kouzelnické školy. Do hry je přidané hledání skrytých předmětů během fáze hledání ingrediencí. Tyto nalezené předměty se pak odemknou ve volném módu, kde můžete s lektvary a ingrediencemi libovolně experimentovat.

Platformy: Playstation 3
Vývojář:  SCE London studio




Fantastic Beasts: Cases from the Wizarding World (2016) 


Vyšel film, vyšla kniha, hra musela vyjít taky. Tentokrát je to však něco jiného, čistě mobilní hra založená na principu hledání předmětů. Začínáte jako nový zaměstnanec Ministerstva Kouzel oddělení pro ochranu a kontrolu kouzelných tvorů. Pomocí hledání schovaných předmětů a stop na místě činu, postupně řešíte, co se stalo. Co, kdo a proč. Občas něco uvaříte, nebo si trošku zakouzlíte, ale primárně hledáte schované předměty nebo rozdíly mezi obrázky. Na konci každého případu musíte identifikovat zvíře, které celý ten nepořádek způsobilo. Případů řešíte dohromady 14. Hra je to pěkná což o to, ale je vidět, že je to hra vytvořená čistě k filmu a velký úspěch také nesklidila.

Platformy: Mobily s Android nebo IOS
Vývojář: Mediatonic

Harry Potter. Hogwarts Mystery (2018)

Výsledek obrázku pro hogwarts mystery

Krásný příklad toho, jak mobilní hra nemá vypadat. Spoustu lidí tvrdí, že cokoli souvisejícího s Harry Potterem je jen nesmyslné dojení peněz ze stále chtivých fanoušků, v tomto případě by měli víc než pravdu. Proč je tahle hra tak špatná? Odpověď je jednoslovná: mikrotransakce. Mitrotransakce jsou jak jste si asi dokázaly odvodit, platby malých částek povětšinou přes internet. Takovou taktiku výdělku používá spoustu her, ale drtivou většinu času jsou volitelnou záležitostí a není potřeba je využívat k dalšímu postupu ve hře. Hogwarts Mystery vás k mitrotransakcím nejen nabádá, ale místy až nutí a některé věci bez nich ve hře nejde dokončit. Hra funguje na principu, že každá akce vás stojí energii, ta se sama doplňuje, ale pouze jedna za necelé čtyři minuty a tak splněný některých úkolů se bez dokoupené energie zdá nekonečné.  Hra předkládá velmi obyčejný předvídatelný příběh plný postav, které mají být nové, ale všem je jasné, že to jsou okopírované postavy z původního Harryho, které jsou jen přejmenované. Zmijozel je pořád stejně zlý a Brumbál pořád stejně moudrý. Hra se odehrává v období ještě před narozením Harryho a vy jako student prvního ročníku řešíte záhady, které se v bradavicích dějí. Na kouzelní a vlastně vůbec na nějakou akci zapomeňte, většina "hraní" se skládá z vedení dialogů nebo klepání na určité místo na obrazovce. Hogwarts Mystery je průšvih ve všech ohledech.

Platformy: Mobily s Android nebo IOS
Vývojář: Jam City

Wizards Unite (2019)

Výsledek obrázku pro wizards unite

Tato hra nám přinesla Harryho Pottera zase o trošku blíž, přímo k nám do města když bychom chtěli být specifičtí. Pracuje s rozšířenou realitou v mobilních telefonech hned dvěma způsoby. Prvně přenáší kouzelnický svět do vašeho reálného okolí tím, že mapy obou světů jsou identické, zadruhé pro jisté úkony, používá kameru vašeho mobilu a tak se některá zvířata nebo osoby mohou objevit doslova před vámi na chodníku. Děj se odehrává po knihách a Harry, který se stal bystrozorem potřebuje vaši pomoc. Cosi způsobilo v kouzelnickém světě chaos a poztrácelo se opravdu spoustu vzácných předmětů, které je potřeba najít. Ve Wizards Unite se toho ale dá dělat daleko více, třeba vybrat si jedno ze tří povolání, svoji postavy pak také vylepšujete různými body ve stromech schopností. Bojujete se zvířaty, hledáte ingredience na lektvary, plníte úkoly, navštěvujete skleníky nebo hostince. Hra je založená na principu pohybu v reálném světe a používání energie ke kouzlení, kterou můžete doplnit právě v hostincích, ve větším městě byste tak neměli mít žádný problém, na vesnicích to může být horší. Oproti svému staršímu bráškovi, ze stejné firmy, Pokémon Go, poskytují Wizards Unite daleko komplexnější propracování, příběh i více možností, co všechno můžete ve hře dělat, ale i tak hra nemá ani zdánlivě srovnatelné úspěchy. Co se mikrotransakcí týče, jsou přítomny, ale hra se dá velmi dobře zvládnout i bez nich.

Platformy: Mobily s Android nebo IOS
Vývojář: Niantic, WB Games San Francisco

A co vy a Harry Potter v rozšířené realitě? Už se vám také mobilem prohánějí vlkodlaci nebo jste odolali? A jak se vám líbila tato minisérie? Uvítali byste další takovou? 

Mějte se a užívejte prázdniny,
zdraví Dortíček & velrybí crew

2 komentáře:

  1. Fííha, no kedy mám peniaze & priestor & čas navyše, tú rozšírenú realitu by som si zahrala. :D Takto prichádza do úvahy skôr Wizards Unite, ale neviem, asi by mi to žralo priveľa času...:D Inak veľmi zaujímavý článok. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sama můžu říct, ze zkušenosti s Pokémon Go, že to člověka může opravdu pohltit a lehko se tomu kouzlu (doslova :D) propadá.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!