pátek 28. června 2019

Knihy a hry #2: Harry Potter část 2.

Že svět Harryho Pottera znáte jako své boty? Věřím, že ten knižní ano, ale co herní svět chlapce, jehož jméno zná celý svět?  Jak vycházely knihy, anebo spíše filmy, hry na sebe nenechaly dlouho čekat a já jsem si pro vás připravila jejich shrnutí. 

Výsledek obrázku pro harry potter games

Harry Potter and the Order of Phoenix (2007)

Výsledek obrázku pro harry potter and the order of phoenix gameCo předchozí díl zkazil, se pětka snaží napravit. A daří se jí to. Fénixův řád konečně dokázal spojit film a hru tak, že se na to dá nejen dívat, ale i hrát. K prozkoumání opět dostáváte otevřený svět bradavic a přilehlého okolí, kde můžete trajdat, jak se vám zlíbí. Hlavní dějová linka je sice velmi krátká a ne příliš překvapivá (naverbovat armádu a udělat nějaký ten bordel), ale vlastně vás skoro vůbec nesvazuje a vy si tak můžete pobíhat po bradavicích do alelůja. K dispozici máte spousty vedlejších úkolů, prozkoumávání bradavic, pomáhání spolužákům, souboje a minihry v podobě tchoříčků nebo kouzelnických šachů. A to chcete. Velkým plusem pro tento díl je český dabing, kde se povedlo zlanařit většinu původních dabérů z filmu (to se prosím originální hře nepovedlo). Skvělým novým nápadem, který je bohužel ale i kamenem úrazu, je ovládání. Konečně si můžete kouzlit co chcete, dokonce musíme myší dělat patřičné pohyby, ale ovládání blbne, kouzla létají všude možně a než uděláte to, co jste původně zamýšlely, občas to vážně trvá. 

Platformy: PlayStation2, PlayStation3, Xbox 360, Wii, PSP, Nintendo DS, PC
Vývojář: Electronic Arts
Hudba: James Hannigan

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Související obrázekV šestém díle se toho moc nezmění a pokud už něco, bohužel to je k horšímu. Opět máme celé bradavice a přilehlé pozemky pro sebe, ale značně ubývá vedlejších úkolů a všech těch sranda věcí, které můžete sbírat a pídit se po nich. Hra se řídí striktně podle filmu a tak nás nečekají absolutně žádné zajímavé herní mechaniky nebo nedejbože překvapení. Rozvíjí se souboje mezi postavami, kdy Harry může vyzvat opravdu kohokoli si zamane. Chodíte na bylinkářství, famfrpál a lektvary, ty jsou ztvárněné obzvláště pěkně. Bohužel to je tak vše. Samotná příběhová linka je kratičká a ani vedlejší úkoly vám hru o moc neprodlouží. Mizí i český dabing. Ačkoli je prostředí pěkné, jedná se o stereotypní hru, která bohužel nemá moc co nabídnout.

Platformy: PlayStation2, PlayStation3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, PC
Vývojář: Electronic Arts Bright Light
Hudba: James Hannigan

Harry Potter and the Deathly Hallows 1 & 2 (2010, 2011)


Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2Jak série dospívala a spolu s ní i její čtenáři, bylo třeba trochu změnit atmosféru jak filmů tak i her. Harry byl doteď víceméně běhací a objevovací adventurou s pár kouzly a ještě méně protivníky. Relikvie smrti, které stejně jako filmy byly rozděleny na dvě samostatné hry, tak dostaly úplně nový kabát. Harry Potter je teď kouzelnická střílečka. Skrz oba díly nás provází až zdánlivě nekonečné souboje s mnoha nepřáteli, mozkomory, smrtijedy a vší tou havětí. Dočkáme se i různých bossů, jako například Belatrix nebo Snape. Velkou novinkou v posledních dvou dílech je důraz na krytí a stealth. Tedy na nepozorované plížení se pod rouškou neviditelného pláště. Spíš než útočit je často potřeba se pomalu plížit a případně protivníka omráčit. Na výběr máte dohromady sedm kouzel, stejně to ale končí tak, že pořád dokola křičíte "Stupefy!". Spolu s atmosférou knihy se mění i prostředí hry, kdy barvy a různorodé prostředí nahrazuje šeď a ruiny. Působí to prázdně, nudně a jednotvárně. Různě sběratelské věcičky a srandičky jsou omezeny na minimum a popravdě ani nejsou nijak extra zajímavé a tak vlastně nemáte valnou motivaci je sbírat. Této herní sérii v posledních dvou (spíš třech) dílech jednoduše dochází dech a všichni jsou rádi, že už je to u konce.




Platformy:  PlayStation3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, PC
Vývojář: Electronic Arts Bright Light
Hudba: James Hannigan

Lego Harry Potter Years 1-4 & Years 5-7 (2010, 2011)

LEGO Harry Potter: Years 1-4Kostičky, kostičky, kostičky. S kostičkami je všechno lepší, no ne? U Harryho Pottera to platí stonásobně. Kouzelnický svět z lega poskytuje tolik zábavy, že snad ani nechápu, jak se to vlezlo jen na dvě cédéčka. Co se děje týče, neposkytuje lego verze nic nového. Skrz hru sledujete celý Harryho příběh až dokonce, to však neznamená, že by po poražení Voldemorta nebylo co dělat, právě naopak. Lego série poskytuje mnoho a mnoho bonusového obsahu. Můžete sbírat nepřeberné množství věcí od částí školního erbu, přes různé postavy až po zlaté kostky, které dostáváte za 100% prozkoumání levelu. Ta největší zábava doopravdy začíná až poté, co hru dokončíte a budete mít k dispozici všechny postavy a jejich schopnosti. Skrz hru totiž narazíte na věci
LEGO Harry Potter: Years 5-7(zámky, hádanky, zakleté věci), ke kterým potřebujete určité postavy nebo kouzla, které však ještě nemáte. Pro takové věci se můžete kdykoli vrátit, takže se nemusíte bát, že by vám něco uniklo. Hlavním prvkem této lego série je klidný postup hrou, který vás nikam netlačí a tak můžete prozkoumávat kostičkový svět, jak je vám libo. Ani s obtížností to není nijak náročné, nepřátelé na vás útočí sporadicky a bitvy si užijete prakticky jen s bossy. Hlavně kouzlíte, řešíte logické hádanky, případně hledáte různé předměty. Velký důraz klade hra na spolupráci. Musíte často přepínat mezi postavami a tak využívat jejich různorodé schopnosti. Zcela novou věcí je, že hru můžete konečně hrát s kamarádem a to jak online, tak společně na jednom gauči. A to je teprve zábava. Lego série je nejen celá přístupná dětem, ale věřím, že se u ní náramně pobaví i dospělí. Sama si pamatuji na můj téměř dvacetiminutový záchvat smíchu, když jsem jezdila v dýňovém autíčku po Weaslyovském dvorku a ničila jim úrodu, případně přejížděla svojí spoluhráčku. Dortíček vřele doporučuje!

Platformy:  PlayStation3, Playstation 4, Xbox 360,  Xbox One, Switch, Wii, Nintendo DS, PC, PSP
Vývojář: Traveller's Tales


Tak, to bychom měli. Hrály jste nějakou z her? Láká vás lego Harry Potter nebo už jste kouzlu kostiček propadli dávno? V poslední části článku se zaměříme na Harryho Pottera v mobilu a ve virtuální realitě, je na co se těšit. 

Zdraví Dortíček & Velrybí crew

6 komentářů:

  1. Já jsem žádnou z her nehrála, ale třeba bych to jednou ráda zkusila, uvidíme. :) Ale RPG jsem kdysi hrávala, konkrétně hogwarts.cz, to bylo skvělé. Teď je znovu otevřená registrace a já přemýšlela, že bych se mohla znovu zapojit do toho skvělého projektu... ale asi bych na to neměla moc času, což by mě mrzelo a nakonec bych si ten účet zase zmrazila, jako už asi pětkrát předtím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, o Hogwarts.cz jsem nikdy neslyšela, co já se všechno nedozvím... Ale je fakt, že zrovna RPGčka vyžadují dost času, obzvlášť když to člověk chce hrát naplno a neflákat to. Možná je přeci jen lepší pozorovat to zpovzdálí :D

      Vymazat
  2. Z těchto jsem žádnou nehrála :) Ale naprosto si pamatuji na HP a Tajemnou komnatu, co jsem jako malá hrála na Playstationu :) Jak jsme na začátku jsme procházeli Ronovou zahradou, pak jeli letaxovou sítí, hráli famfrpál...Bylo to kouzelné :) Jen z praček, co v zahradě házeli po Harrym prádlo jsme měla trauma :D Fakt :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lego Harryho opravdu velmi doporučuji, je to zábava a člověk si u toho krásně odpočine. A ty pračky vážně zní strašidelně, ještěže jsem tenhle díl vynechala :D

      Vymazat
  3. Waaau, tak toto je fakt zaujímavá téma na článok. :) Ako osoba, ktorá nikdy nemala playstation ani nič podobné a PC neprežil ani sims... nemám skúsenosti s hrami. :D Ale veľmi rada som si o nich niečo takto prečítala a teším sa aj na diel venovaný tým s virtuálnou realitou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pocvalu :)
      Já si také pamatuji dobu, kdy můj počítač zvládal leda tak Solitare a to bylo všecko. Jsem moc ráda, že se ti článek líbil a že ses dozvěděla něco i takhle zprostředkovaně. :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!