neděle 7. října 2018

Filmy stejně dobré anebo lepší než kniha II.

Jeden článek nám zdaleka nemohl stačit! Jakkoli se to zdá nemožné, filmů, které se vyrovnají své knižní předloze je o dost víc, než jsem si myslely. Tedy alespoň z našeho pohledu. Proto vám přinášíme další čtyři kousky, které si nás získaly. 

Výsledek obrázku pro cinema

Cesta - Cormac McCarthy - John Hillcoat

Málokterá kniha je depresivnější a ponurejší než Cesta od Cormaca McCarthyo, ne nadarmo má ten chlap nobelovku. McCarthy píše velmi střízlivě, dialogy příliš nerozvíjí, postavy nemají jména a celý děj Cesty je jen putování po zpustlé zemi topící se v nekonečné šedi. Film to snad nemohl zachytit lépe. Obrazy zpustlé jednolité krajiny, kde všudypřítomný popel barví vše do šeda, dvě postavy v obnošených hadrech, lidstvo na samém konci všeho. Na cestu se podíváte jednou a máte na několik let s depresí vystaráno. Naprosto neuvěřitelný herecký výkon Vigga Mortensena je jen třešničkou na dortu téhle apokalyptické cesty otce a syna prachem světa.

Nikola Šuhaj loupežník - Ivan Olbracht - Evžen Sokolovský


Řeknu vám to na rovinu, knížka je děsná. Celé to jen o tom jak se mezi sebou hádají židé a rusíni (protože Podkarpatská Rus) nějaký Nikola Šohaj si v lese občas udělá pif paf puf a to je celé. Film je o něčem zcela jiném. On to totiž není úplně film jako spíš točené experimentální divadlo skřížené s muzikálem,  A zpívající Miroslav Donutil, který má místo zbraně kytaru je jednoduše skvělý. Neméně úžasný je ještě mladičký Bolek Polívka v podobě úlisného žida Mageryho. Prazvláštní kombinace filmu, divadla a písniček je podivně návyková. Ať žije český film (minimálně tenhle)!

Nekonečný příběh - Michael Ende - Wolfgang Petersen




Všichni jsem ho četli a všichni jsem ho viděli. Tahle kniha je legendou a vůbec bych se nedivila, kdyby tomu trochu napomohla její filmová podoba. Pohádka pro děti řeknete si, ale už v samotné knize je pár znepokojujících částí a film jim vdechl ten nejděsivější život. Chcete mi snad tvrdit, že jste u scény s Artexem nebrečeli? Že jste se nelekli když na Bastiena odnikud vyskočil Gmork? Že vám nebylo úzko když jste viděli jak se prázdnota zmocňuje další a další země a všichni Bastienovi kamarádi umírají? Málokdy se stane, že film tak dobře zachytí esenci knihy. Plus na rok 1984 byl Nekonečný příběh nacpaný všemi možnými triky a filmovými vychytávkami, díky kterým tenhle snímek milujeme ještě víc!

Kytice - Karel Jaromír Erben - F.A. Brabec




Kde kdo by v tomhle bodě nesouhlasil. A my to chápeme. Sto lidí sto chutí, ale my zfilmovanou Kytici prostě milujeme. Ne že bychom nemilovaly knižní Kytici, tu Dortíček dokonce zbožňuje a nedá na ní dopustit, ale film je prostě... Pane jo. Ano, zpracování některých básní je sice na pováženou, ale jiné jsou skvělé. Ať už vyzdvihneme Bolka Polívku jako děsivou Polednici a Zuzanu Bydžovskou jako ještě víc děsivou matku. Filipa Blažka jako melancholického Vodníka, či Lindu Rybovou jako jeho okouzlující mladou ženu. A nebo Schmitzera jako neskutečně děsivého umrlce. Nesmím zapomenout ani na jednu z posledních rolí Stelly Zázvorkové, která ačkoliv neřekla ani slovo způsobila, že jsem začala brečet jako děcko. Samozřejmě, že to nejsou všechny role a všechny výkony, které se vám ryjí pod kůži, film prostě stojí za to vidět. Ať už kvůli hereckým výkonům, nebo kvůli skvělému soundtracku.



4 komentáře:

  1. Kytici mám ráda i jako knížku, koneckonců ty balady mě provázejí od dětství. Ale filmové zpracování mi přijde jako jedno z nejvydařenějších českých! :)
    Co se týče Nikoly Šuhaje... knížku mám ráda a ten muzikál taky, ale nesnáším tu nahrávku, na kterou tu je odkaz. Strašně se mi líbilo přepracování muzikálu příbramským divadlem, kdysi dávno to u nás hráli a bylo to úžasné a nastavili laťku fakt vysoko. :D
    A Nekonečný příběh jsem sice nečetla, ale film je pěkný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v příbramském divadle jsem nebyla (překvapivě :D), ale úžasné zpracování je také v divadle Husa na provázku, myslím, že na Youtube je záznam. A kytice je opravdu velmi vydařená adaptace, jen co je pravda!

      Vymazat
  2. U Cesty naprosto souhlasím, jinak moc ne. :)
    Každopádně pro příště bych doporučila si to pořádně zkontrolovat, máš tam dost chyb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cesta je opravdu skvělá, ale chápu sto lidí sto chutí :)
      Zkontroluji a opravím!

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!