pondělí 28. května 2018

Zásilka z knihozemě I.

Myslíte, že neexistuje místo, kde vedle sebe mohou žít draci, velryby, ledoví obři, kouzelnice a všemožná zvířata pohromadě? Tak to se pletete, přesně takovým místem je totiž Knihozem. Nový projekt od Albatrosu je tu! 12 nejlepších a nejkrásnějších dětských knížek na jednom místě. Které se dostaly k nám?

Související obrázek

Hned ze začátku si něco ujasníme, ano, je nám přes dvacet. Naschvál nebudeme říkat kolik přes dvacet, protože byste se nám akorát smáli. a ano, nutně potřebujeme dětské knížky, těch krásných totiž není nikdy dost. Zrovna nedávno jsem si stěžovala jak mi přijdou všechny buď neuvěřitelně plytké anebo naopak neuvěřitelně výchovné, že těch opravdu hezkých knih, ze kterých by měl radost i dospělí, ubývá. Mé nářky byly vyslyšeny a přišla Knihozem. No podívejte se sami.

Výsledek obrázku pro knihozemě

Knihozem láká na velká jména jako Nesbo, Rowlingová nebo Gaiman, kteří slibují kvalitu. Setkat se ale můžete i s méně známými, ale o nic horšími autory a tituly. Nejenže projekt dává dohromady ty nejlepší dětské knihy, ale také podporuje dobrou věc, zásilky z Knihozemě totiž putují i do dětských domovů. Největší přednost Knihozemě podle mě tkví v multižánrovosti a pestrosti knížek. Každý si přijde na své. Máte tu piráty, kouzelnice, draky, bájná i ta víceméně obyčejná zvířata, zlé obry, princezny nebo dobrodružné cesty vesmírem. K tomu každá kniha oplývá neuvěřitelným množství rozličných ilustrací, kreseb a grafických vychytávek.

Knihozem jste mohli spatřit už na světě knihy, kde Borise nejvíc zaujala knížka o nebohé ztracené velrybce Gerdě.
Název: Gerda: Příběh velryby
Autor & ilustrátor: Adrián Macho
Počet stran: 32
Nakladatelství: CPress



Malá Gerda je spokojená malá velryba, když se jednou ocitne bez své rodiny. A tak pluje oceánem, potkává různé tvory a stále myslí na svou rodinu, kterou na své cestě nepřestává hledat.

A to je ono. Asi si říkáte, že to teda není žádné terno, vzhledem k tomu, jak jsem nadšená. Ale ono je. S každým tvorem zažije krátké setkání, krátké povídání a v tom povídání se obsaženo vlastně úplně všechno. Někdo pomůže a zmizí, někdo ji odbude, s někým si povídá celou noc, ale pokaždé to je krásné a pokaždé si z toho odnesete nějakou finální myšlenku. 
Možná jste tento koncept viděli. Někdo někam jde, potkává různé lidi... Nechte mě přemýšlet... Malý princ. Tato knížka mi ho v mnohém připomněla, jen byla vytvořena pro menší děti, Růži vystřídala rodina, malou planetku nahradil záliv a Malého prince nahradila Malá velryba.



Někteří nedají dopustit na ilustrace Malého prince. Já ale asi nedám dopustit na ilustrace v Gerdě! Autor a ilustrátor v jedné osobě pan Adrián Macho mě povedeností celostránkových obrázků kolikrát dojal! Pokud vás moje nadšení touto jednoduchou, krátkou knížkou nepřesvědčilo, tak se při příští návštěvě knihkupectví podívejte po velrybě Gerdě a nahlédněte dovnitř. Slibuji vám, že i když děti nikdo v širokém, dalekém okolí nemá a neplánuje, tak tato knížka bude odcházet s vámi a přijde vám to naprosto v pořádku. Jemné ilustrace plné pastelových barev a ornamentů (pro každé zvířátko jedinečných) mi na mnoha místech zkrátka vyrazily dech a nadchly toho amatérského umělce, kterým občas jsem.

Zkrátka je to kouzelná knížka plná poučení, po jejímž dočtení ucítíte jak vás hřeje u srdce skutečnost, že máte rodinu a že jste na cestě životem potkali několik skvělých přátel, podivínů i lidí, se kterými jste nikdy nevyšli, zkrátka všechny, kteří vás formovali do té osobnosti, kterou teď jste.



Já teda nevím, děti nemám, ale myslím, že u jedné pasáže se všichni rodiče i nezaujatí předčítači zapotí i na místech, kam slunce nesvítí... A přesto knížku vřele doporučuji, protože je prostě krásná a potěšila to dítě ve mě, které teď nadšeně tleská ručičkami a spokojeně se hihňá.

Gredo, neboj se, v literárním oceánu nejsi sama, pluje za tebou pět velrybek.
A taky Bláža a Pepé.

Další kniha připutovala ke mě. Je o drakovi, který si zařídí knihovnu. Pochopte, já jsem knihovnice, přečíst si tenhle kousek je moje pracovní povinnost! 

Název: Franklinova létající knihovna
Autor: Jen Campbellová
Ilustrátor: Katie Harnettová
Nakladatelství: CPress


Franklin je drak, který hrozně rád čte a rád by se o příběhy s někým podělil, jenže lidé se ho bojí. A tak si čte sám ve své jeskyni plné knih, dokud nepotká dívku Lunu, úplně stejně nadšenou do příběhů jako on sám. 
Jen Campbell už možná znáte. Pracuje v knihkupectví a má vlastní blog o neuvěřitelných zážitcích spojených s její prací. Dokonce vydala i knihu Divné hlášky z knihkupectví, která vyšla roku 2017 a recenzi samozřejmě máme. Teď se autorka dala na dětské knížky a podle mě neudělala vůbec špatně.

Franklinova létající knihovna je kratičká veršovaná kniha o síle příběhů a taky tak trochu předsudcích vůči drakům. Nemůžete očekávat nějaký převratný děj, knížka je hlavně o ilustracích. Ilustrace vypadající jako kreslené kombinací vodovek, pastelek a voskovek možná nejsou nijak extra realistické, ale jsou krásné a hlavně veliké! Navíc kdo by chtěl realitu, když můžete mít netopýry cvičící kung-fu, myší kapelu nebo rytíře na kolečkových bruslích? 
Výsledek obrázku pro Franklin flying bookshop

Nutno říct, že jsem trochu bojovala s překladem. V originále je to totiž Franklinovo létající knihkupectví, nikoli knihovna. Na druhou stranu tuto změnu naprosto chápu, protože v knížce to opravdu působí jako knihovna a obecně to příběhu více sedí. 
Problém sem měla s některými rýmy, které mě neuvěřitelně tahaly za uši. Přitom ostatní rýmy jsou nádherné a krásně plynou. Vyhledala jsem tedy anglický originál a zjistila, že překladatelka Katarína Belejová je hrdinka. Jen Campbell sice rýmuje hezky (i když tedy rým feet - crocquet mi přišel dost na hraně), ale ne moc pravidelně, což je v dětské knížce dost nezvyklé a řekla bych, že i nežádoucí. Tak se musela překladatelka popasovat nejen s vytvořením rytmičnosti, ale třeba také s netopýry Schválně kolik rýmů na netopýra vymyslíte vy?

Každopádně je Franklin povinností pro všechny malé i velké milovníky příběhů. Udělejte si pro ní místo ve vaší knihovničce, neprohloupíte. 

Myslíte si, že to je z Knihozemě všechno? Kdepak, tohle byl teprve začátek! příště se můžete těšit na Gaimanovi Ledové obry a fantasy jízdu Timeless! 
Zdraví Lesníček & Dortíček & velrybí crew!

2 komentáře:

  1. Tu první knížku jsem už viděla někde ve výloze, myslím si, že se vám to úžasně hodí k blogu jako samotnému (snad chápeš jak to myslím) (:

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, je nám to naprosto jasné! Jakmile jsme viděly Gerdu, museli jsme jí mít, to bychom si ani nemohly dál říkat velryby...

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!