čtvrtek 7. prosince 2017

Země příběhů - Varování bratří Grimmů

"A tati budou tam i takový ty velký ještěrky, co chrlí oheň?"
"Když vydržíš budou i draci."

Vydržela jsem a třetí díl je tady! Že jste ještě nečetli první dva? Tak hurá na mojí dvojrecenzi. Aneb co všechno může natropit jeden houser a výlet do Německa se dozvíte právě tady!

Název: Země příběhů - varování bratří Grimmů
Autor: Chris Colfer
Počet stran: 396
Nakladatelství: Fragment

Co jste dělali ve čtrnácti letech vy? Já nejspíš začala prožívat své tvrďácké metalové období.  To Alex a Conner nezaháleli a už dvakrát zachránili Zemi příběhů před zkázou. Holt šílené čarodějnice jsou všude. Tentokrát ale přichází hrozba zvenčí, z lidského světa. Hrozba v podobě vážně naštvané francouzské armády, co se tak trochu zasekla v čase.

Nevím jak to Chris Colfer dělá, ale díl od dílu je tahle série zajímavější. Už u první knihy jsem přemýšlela, jak chce pokračovat, protože přeci jen země klasických pohádek jakou vytvořil, má své hranice (série má v originále sedm dílů!). Jenže představivost je neuvěřitelná věc a tak Země příběhů čelí novým hrozbám, jak zvenčí tak zevnitř. A je to parádní čtení.

Chtěla jsem vyfotit všechny díly pohromadě jak ladí, ale jaksi jsem je půjčila, takže musí stačit stará fotka prvních dvou. 
Na začátku sleduejme dvě samostatné dějové linie Connora a Alex, oba v různých světech, se svými vlastními problémy. Alex se učí kouzlit, Conner pro změnu cestuje a oba se nám tak trochu zamilovali. To pro mě bylo velké překvapení protože v předchozích knihách jakákoli romantická linka (i když jen té první naivní lásky) vůbec neexistuje. Ale její začlenění je logické, protože přiznejme si, kdo z nás nebyl ve čtrnácti do někoho zakoukaný.

Třetí díl se nese v rámci akce. Ať už se jedná o Connerův zbrklý výlet skrze Evropu s unesenou babičkou anebo Alexin boj o sjednocení Země příběhů proti francouzské armádě, která chce pro změnu sjednotit svět(y) pod vládou Napoleona (chudákům jim ty špatné zprávy ještě nikdo neřekl).
Do popředí vystupuje postava Matky Husy, která mě neuvěřitelně baví a o které se dozvíte ledasco nového (třebaže celé 18. století propila v anglickýh hospodách) a také nová tajemná postava muže s maskou, který má všechno jen ne dobré úmysly.

Místo mapy je vpředu vlepená časová osa pro lepší orientaci.
Pozadu není ani pověstný vtip této série, jak Karkulčino království prožívalo volby, to je zážitek sám o sobě. Tenhle díl si pohraje i s našimi city (a slznými kanálky), ale to už bych prozrazovala moc.
Zkrátka a dobře, třetí díl je nabitý akcí a dobrodružstvím, dětská naivita ustupuje a série (podobně jako třeba Harry Potter) roste se svými čtenáři. Dvojčata se musí umět vypořádat nejen s prvními láskami ale třeba i se ztrátou milované osoby anebo zradou. Zkrátka to nemají jednoduché.

Jediná věc, která mě na třetím díle rozčílila je ten neuvěřitelný cliffhanger na konci. Museli mě držet, abych si rovnou neobjednala v originále další díly, jen abych mohla klidně spát. Ale jelikož fragment literaturu pro mládež prostě umí, počkám si na další díl z jejich rukou.



Zdraví Lesníček & Žakelína



2 komentáře:

  1. Wow, zase jsem si rozšířila obzory, tuhle sérii totiž vidím poprvé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velryby opravdu vřele doporučují! Stojí to minimálně za zkoušku :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!