neděle 17. prosince 2017

Světový street art

Kniha o umění, které v galeriích rozhodně nenajdete.Tahle konkrétní kniha mi otevřela oči. Kolik děl, myšlenek a neuvěřitelných nápadů se skrývá všude kolem nás. Světový street art vám ukáže mnoho podob umění, o kterém většina z nás ani neví. 

Název: Světový street art
Autor: Garry Hunter
Počet stran: 128
Nakladatelství: CPress

V říjnu jsme hledala knihu pojednávající o grafity a street artu, pro bratra k narozeninám, který sám s grafity začal a já mu chtěla rozšířit obzory. Problém byl v tom, že nic takového neexistovalo. Krom obří knihy o Banksym a to ještě v angličtině. Nikde nic, pusto a prázdno. Sice jsem si musela dva měsíce počkat, ale tu pravou jsem nakonec našla.




















Nečekejte od této knihy dlouhá filosofická pojednání o umění a jeho momentálním směřování. Garry Hunter nabízí pohledy na různé formy street artu od grafity, přes plakáty dokonce až po žvýkačky. Sama kniha je rozdělena na čtyři hlavní styly a to: Šablony, Plakáty, Malba, 3D, miniatury a ostatní média. Dále jsou pak díla řazena podle jejich konkrétních autorů, tedy spíš podle jejich uměleckých pseudonymů. Na konci každé kapitoly pak následuje směska různých fotografií, kde je autor neznámý.
   

U každého umělce je napsán drobný úvod, jakou používá techniku, čím je jeho styl specifický, kde a proč působí. Kolikrát se budete divit, že mnoho street artu má svůj konkrétní smysl a není umístěno jen tak někam, kde bylo zrovna volné místo na zdi. Nebo že ne všichni lidé tvořící street art, jsou frajírci sprejující v noci po vlacích. Tak třeba umělkyně Ema je původně bioložka, kterou fascinuje částicová fyzika.

   
Garry Hunter je profesionální fotograf a kurátor. Jeho vášeň pro street art z něj udělala cestovatele a nakonec i spisovatele. Všechny fotky, které v této knize uvidíte, pocházejí čistě z jeho soukromého archivu a některé jsou z pořádné dálky.


Tahle kniha na českém trhu neuvěřitelně chyběla. Protože o klasickém umění i avantgardě najdete v regálech mnoho a mnoho knih. O současném umění, které ovlivňuje pěknou řádku mladých lidí a které se objevuje a zase mizí během několika týdnů, o tom není ani sešítek. Kniha pro všechny zajímající se o umění, které v žádných galeriích nenajdete.


PS: Jelikož mám mizerný foťák a nejradši bych vám z té krásy vyfotila všecko, mohlo by se vám hodit tohle video od Albatrosu, kde si knížku můžete prohlédnout ještě lépe. 



Mějte se krásně Váš Dortíček & Žakelína


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!