pátek 10. listopadu 2017

Ray Bradbury - Marťanská kronika

Velikán světového sci-fi je opět tu. Se zrevidovaným překladem, úvodním slovem, doslovem,  uspořádáním a vůbec je celé takové fešné a zbrusu nové. Bradbury nám v jednom z jeho nejslavnějších děl na pozadí Marsu odhaluje, jak je lidstvo nenapravitelné. 

Název: Marťanská kronika
Autor: Ray Bradbury
Počet stran: 283
Nakladatelství: Plus



Jó, nakladatelství Plus mi dělá radost. Nikdy jsem si neuvědomovala jak moc velký fanoušek Raye Bradburyho jsem, dokud jsem si nepřečetla 451 stupňů Fahrenheita. A tak mě těší, že Plus se rozhodlo jeho díla znovu vydávat se zrevidovanými překlady, nově zařazenými povídkami a hlavně v nádherném vydání, které k sobě ladí. Za obálky můžeme poděkovat Milanu Malíkovi.

Jen se na tu parádu podívejte.

Na rozdíl od Ilustrovaného muže, který vyšel v červenci (recenze ZDE), se nejedná o náhodné povídky, sledujeme zde linii kolonizování Marsu (nebo Martu jak mu říká autor) a nenapravitelné lidské povahy. Ze začátku čteme o opatrných a sporadických expedicích na novou planetu, o nástrahách, které zde čekají na snadno ovlivnitelnou lidskou mysl. Jenže to bychom nebyly lidstvo, abychom si nezkazily jakoukoli příležitost na lepší život. A tak se kolonizování nové planety změní na její destrukci. 

Na Bradburym nejvíce oceňuji zprvu nejasnou provázanost s ostatními díly, ději a postavami. Například v povídce A stejně bude luna plát se setkáváme s hrdiny čtvrté expedice a následně její členy pak samostatně potkáváme v různých částech knihy, jak pokračují se svými životy na Marsu a jak se od expedice změnily jejich názory, povahy a sny. Dalším skvělým spojením je návaznost povídky Usher II na povídku Psanci z Ilustrovaného muže, kde je jak jinak o pálení knih a o pomstu za Edgara Allana Poea (která je přesně v jeho stylu).

A jak pěkně ladí!

I když nám Bradbury rád dává sežrat jak je lidstvo nepoučitelné, jak všechno zničí a ničeho si neváží, rád také poukazuje na ty dobré stránky člověka. Na solidaritu, naději na snahu učinit sebe a tím i svět lepšími, pro nás pro všechny. Proto najdete i v Marťanské kronice povídky plné laskavosti, naděje a lidské houževnatosti ale i vtipu. 

Tohle dílo si zaslouží vaši pozornost, víc než sci-fi mi to přijde jako kniha plná varování. Ray Bradbury byl jednoduše vizionář a je jen na nás zda se poučíme. Solidních pět velrybek.
Váš Dortíček & velrybí crew



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!