středa 30. srpna 2017

Proč o prázdninách (skoro) nečtu

Když sem za zkouškovým třískla dveřmi, už sem si plánovala jak konečně dočtu všechny resty, udělám kompletní re-reading minimálně dvou sérií a konečně přečtu i knihy, které se mi v knihovně válí už řadu let, nové a stále nepřečtené. No, máme tu konec srpna a já neudělala ani jedno z toho. Proč? Dozvíte se.

via GIPHY

Jak už jsem tu jednou zmiňovala valná většina mého čtení, se odehrává na cestách a ve škole. Jedu vlakem - čtu si. Vlaky (opět) nejezdí - čtu si. Čekám dvě a půl hodiny na další přednášku - čtu si. Přednáška je absolutně o ničem - čtu si. Škola mi kupodivu ve svém průběhu zajišťuje času na čtení až až. Jenže s koncem letního semestru mi dopadlo jak dojíždění tak čekání na přednášky a můj čas se jaksi... no vlastně zmizel.

VLASTNĚ jsem tím ale získala dva dny absolutního volna navíc, takže na co si tu stěžuji? Na to, že když nemusím nikde být a na hlavu mi nepadají termíny seminárek, projektů a testů, stává se ze mě absolutní mega lenoch.
via GIPHY

Léto je pro mě obdobím kdy z postele zásadně nevylezu dřív jak v devět a celé dopoledne se pak bavím nad programem v televizi neb si dělám snídani dlouhou minimálně hodinku a půl. Pak? Stáhnu si pár filmů/seriálů, vyrazím s Lesníčkem do kina, tu a tam zajedu na výlet nebo nějaký letní kurz, ale jinak? Jinak je moje aktivita na absolutní nule.
via GIPHY

Teď by si asi někdo mohl říct, že dva dny absolutního volna jsou pro čtenáře rájem na zemi. Vyvalit se na zahradu s ledovým čajem a celý den si číst. Já tohle jednoduše nedokážu. Na to abych si celý den sedla ke knize by mě musela opravdu, ale opravdu chytit a nepustit. To se za celé prázdniny podařilo jen Jamesi Rollinsovi a jeho Labyrintu z kostí.
I když se flákám, flákám se efektivně. Doháním filmové i seriálové resty, vařím si dobrá jídla, užívám si volný dům, chodím pozorovat naše slepice nebo pařím WoW několik hodin v kuse, Zkrátka věci, které jsem si nemohla během roku dovolit. A ačkoli knížky jsou mojí velkou zálibou (a v létě je na ně času víc než dost), moc dobře vím, že jakmile uhodí říjen, na rozdíl do všeho ostatního, čtení si budu moci dál dovolit.
via GIPHY

V létě pořád chodím do práce - tři dny v týdnu. Pořád jezdím vlakem a pořád čekám na jiné dopravní prostředky. Čas by tedy byl, ale nevím proč, v létě mě nějak touha náruživě číst, opouští. Možná je to tím, že knihy jsou mojí propustkou z každodenního kolotoče práce, školy, kurzů a dojíždění. A když se konečně na tři měsíce tenhle kolotoč zastaví, není knih potřeba. tedy alespoň ně tolik.
Stále čtu, stále píšu, stále nakupuji nové knihy a nedočkavě otáčím stránky. Ale také si naprosto nepokrytě užívám nic nedělání a ještě pár dní (až týdnů) hodlám. A nestydím se!

via GIPHY

A co vy? Jak užíváte léta, čtete až se váš bolí oči nebo se taky prostě jen tak válíte?
Váš Dortíček & Žkalína & Boris

6 komentářů:

  1. Mám to naprosto stejně, taky jsem si naplánovala volné dny plné čtení a ni... :)) Nikdy bych neřekla, že během školního roku budu číst víc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že v tom nejsem sama! Vlastně se už na nový školní/čtecí rok docela i těším :)

      Vymazat
  2. Mám to stejně - také více čtu, když začne škola. :D Cesta autobusem je dlouhá, takže kniha je jasnou volbou. V létě si raději užívám sluníčka, výletů, seriálů a postele. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatá pravda! Autobusy přispívají ke čtení očividně více než celé prázdniny! :D

      Vymazat
  3. Já to mám zase obráceně :) U školy totiž pracuji a čas na čtení mám prakticky jenom v tramvaji. V létě mi zůstává pouze práce, takže času je mnohem, mnohem víc. Ráda si po práci odpočinu s dobrou knížkou, nebo teď, když už je brzy tma, zalezu do postele s čajem a knížkou třeba už v devět hodit a pak si čtu dlouho do noci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je zase hezký protiklad. Večer zalézt do postele s knížkou a něčím dobrým, to už se taky těším! :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!