sobota 13. března 2021

Quotera - moje nová nejoblíbenější appka

Ráda si zaznamenávám citáty a různé zajímavé pasáže z knih. Povětšinou si je označím lepíkem nebo vyfotím a tím také častokrát skončím. Kdo má čas všechno někam přepisovat, organizovat si alba nebo si zakládat deník, který, přiznejme si to, stejně za chvíli ztratíte. Jestli semnou alespoň trochu souhlasíte, pak rozhodně nepřestávejte číst, protože jsem našla řešení všech vašich problémů. Aplikaci Quotera. 

PS: toto není placená propagace ani žádná jiná spolupráce. Jednoduše se s vámi chci podělit o skvělou aplikaci, která mi mi značně usnadnila můj knihomolský život.


Co si budem. Dnešní době vládne elektornika, do online prostředí se přesunulo kde co a mobil má každý v kapse spíš než tužku a papír. Byť má psaní do deníků své kouzlo, ne všichni na to mají čas, energii, vůli nebo, v mém případě, rukopis. Kolikrát se vám stalo, že jste si zajímavou část knihy označili/vyfotili, ale tím to skončilo? Díky Qouteře budete mít vše zaznamenané, přepsané a roztříděné v řádu několika desítek sekund. Já na ní narazila díky skupině na facebooku a od té doby je pro mě nepostradatelná. Třeba se zalíbí i vám. 

Quotera je mobilní aplikace na zaznamenávání citátů, úryvků z textu a vůbec všeho, co vás v knize zaujme. Už nebudete potřebovat lepíky, ohýbat rohy ani si cokoli přepisovat na papír. Výborně poslouží nejen k zapamatování a třídění citátů, ale také k zaznamenávání poznámek k vybraným textům. Hodí se tedy jak pro nadšené čtenáře, tak i pro knihami zavalené studenty. 

Jak to celé funguje?

Quotera má dvě hlavní funkce: zaznamenávání citátů a vytváření vlastní knihovny. Pro vytvoření citátu stačí vyfotit danou stránku nebo vložit fotku z galerie. Následně si zažlutíte/zvýrazníte text, který je pro vás stěžejní a vše uložíte. 

Vyznačená část se vám sama ořízne a automaticky převede zvýrazněnou část do textu. S tím si můžete dělat, co se vám zlíbí. Klidně ho i vymazat a napsat si místo něj svoje vlastní poznámky, i když na ty máte určený vlastní prostor na spodní straně. Automatický přepis textu funguje nejlépe, pokud máte text anglicky. V češtině občas trochu zápasí s našimi háčky a čárkami, i když vývojáři jsou původně Češi, ale to je drobnost. Do přepsaného textu můžete zasahovat, takže není problém si špatně převedená slova opravit dle libosti. 

Citát si následně můžete zařadit k existující knize z vaší knihovny anebo si ji rovnou vytvořit. Knihy vkládáte zcela jednoduše a to naskenováním ISBN kódu, který je uvedený u čárového kódu na každé knize. Opět to lépe funguje u knih anglických, které se mi vždy naskenovaly rovnou i s obálkou, rokem vydání a popisem knihy. České knihy se mi většinou načtou bez obálky, což ale není problém, protože obálku si můžete vložit dodatečně vyfotografováním nebo vložením obrázku/fotky z galerie. Bohužel se může stát, že i přes vaši snahu aplikace knihu přes ISBN nenalezne, případně vám najde jinou, než jste zamýšleli. V tomto případě je zde možnost všechny data zadat ručně, což je sice delší, ale má to stejnou účinnost. Tato funkce se skvěle hodí, pokud vkládáte úryvky z dokumentů bez ISBN jako jsou například školní materiály.

V Quoteře přepínáte mezi dvěma obrazovkami, na jedné je feed vašich úryvků, řazených podle data vložení, vždy s informací kam je daný úryvek zařazený. Druhá obrazovka ukazuje vaši knihovny, též seřazenou podle data vložení jednotlivých knih. Ty navíc můžete mazat přetažením knihy vlevo, spolu s ní se smažou i všechny v ní uložené úryvky, případně je můžete prvně přesunout do nezařazených. 

          

Aplikace má jednoduché až minimalistické bíločerné provedení a vcelku intuitivní uživatelské prostředí. Nadšence do sociálních sítí určitě potěší i fakt, že jednotlivé citáty můžete sdílet třeba na messenger, instagram, whatsapp nebo si je třeba ukládat na disk.

Osobně používám Quoteru necelý měsíc a nedám na ní dopustit. Zajímavé pasáže si rovnou vyfotím a nemusím někde po taškách hledat lepíky či záložky nebo hůř, dohledávat věci zpětně s vědomím, že to bylo určitě někde tady okolo strany padesát. Navíc se mi hrozně líbí pohled na krásně roztříděnou a  úhlednou knihovnu, kde se mohu brouzdat zaznamenanými citáty. Sdílení na náš knižní instagram je třešničkou na dortu, protože už nemusím pasáže namáhavě fotit přímo do storíček a jednoduše je sdílím skrz aplikaci. Quoteru si stáhnete zadarmo jak na IOS tak na Android. Podívat se můžete i na jejich webové stránky, v případě dotazů se jim neváhejte ozvat, odpovídají vážně rychle. 

A jak si vaše oblíbené citáty a zajímavé pasáže zaznamenáváte vy? Jdete s dobou plnou chytrých aplikací, máte při sobě vždy pestrobarevné lepíky nebo nedáte dopustit na papír a tužku? Napište do komentářů a určitě vyzkoušejte Qouteru!

Dortíček & velrybí Crew

2 komentáře:

  1. Ty jo, to je boží! Díky za takový tip! Já si právě své oblíbené pasáže moc nezaznamenávám a pak toho samozřejmě lituju. :-D

    Moin Mondo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přesně od toho je tu Qoutera! Jsem moc ráda, že se líbí a třeba i dopomůže k re/oragnizaci oblíbených úryvků. :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!