čtvrtek 29. října 2020

Hry pro nehráče #2 Fall Guys: Ultimate Knocknout

Jste naprostí herní amatéři, na ovladači zvládnete stěží mačkat dvě tlačítka naráz, ale i tak byste si rádi užily nějakou tu zábavu? Lákají vás kamarádi na společné hraní, ale vy nemáte tušení co hrát? Anebo byste za časů korony prostě něco lehkého vtipného a šíleně barevného? Potom jsou Fall Guys přesně pro vás. A věřte mi, budete se královsky bavit. 


 Pamatujete si na Takešiho hrad? Takový ten šílený pořad, na který jste vstávali brzo ráno a přišlo vám to jako ta největší zábava na světě? Lidé narážející do dveří, propadající se podlaha, srážení obrovskými balóny když se snažíte šplhat do kopce a všechny možné další libůstky. A co takhle Wipe out? Britskou zábavní show, kde se lidé dostávají přes překážkové pole plné obrovských pěnových kladiv, boxovacích rukavic, rotujících hřídelí a bůh ví čeho? No a teď si představte, že z těchto pořadů někdo udělal počítačovou hru. Šílené? Ano. Skvělé? Rozhodně. 












O co jde?

Ujímáte se svého Fall Guye (tvarem připomínající něco mezi hezkou bramborou a fazolí) a snažíte se dostat na konec mapy a kvalifikovat se tak do dalšího kola. V prvním kole začíná vždy šedesát hráčů, kteří jsou postupem dalších a dalších kol postupně eliminování až dojde na finálovou mapu, ze které vzejde jen jediný vítěz. Princip hry je tedy velmi jednoduchý, avšak zůstat z šedesáti hráčů jako ten poslední je těžší, než se zdá. Všech ostatních padesát devět hráčů jsou totiž skuteční lidé, kteří o místo ve finále opravdu stojí a nebudou se štítit použít jakékoli metody, aby se tam dostali. Nečekají vás tedy jen překážky, ale i závod s časem či neschopnost týmu spolupracovat. Honba za výhrou je nemilosrdná. 

Jak se to hraje?

Ovládání by zde už nemohlo být jednodušší. Prostě běžíte, jedním tlačítkem skáčete, jedním chytáte cokoli je vám poblíž a třetím skáčete velmi efektní šipku vpřed. Toť vše, tři tlačítka a můžete jít na věc. Čeká na vás třináct velmi rozličných map, které jsou určovány částečně náhodně a částečně podle počtu hráčů. Na jedné se musíte dostat co nejrychleji do cíle, ale budou vám v tom bránit obří kladiva, rotující plošinky, mizející podlaha nebo falešné dveře. V dalších pro změnu musíte pracovat v týmu, ať už hrajete fotbal, na honěnou, či se snažíte nasbírat v časovém limitu co nejvíce vajíček. Mapy se mohou a nemusí obměňovat, může se vám tedy stát, že do mapy, kterou jste už šli, přibude nějaký nový prvek, se kterým se budete muset rychle vypořádat. Vývojáři se tak snaží bojovat proti stereotypnosti hry. 

Za každou účast, ať už vypadnete v prvním kole, nebo se dostanete do finále, získáváte tři herní měny. Jendou z nich jsou peníze, tzv Kudos, za které si můžete nakoupit různé oblečky, barevné potisky, personalizované uživatelské rozhraní či různé emote pohyby, které může váš Fall Guy předvádět. Výběr je opravdu rozmanitý a navíc se neustále obměňuje. Můžete být třeba dinosaur, obří rajče, kytka květináči, baronka, jednorožec nebo potapěč. Výběr je jen a jen na vás.  Druhou měnou je fame, kterou dostáváte podle toho jak moc se vám v jednotlivých kolech daří. Určuje se podle počtů kol, do kterých jste se kvalifikovali, ale také i podle pořadí. Dostanete jiný počet bodů za to, když doběhnete jako první a jiný když prolezete s odřenýma ušima jako předposlední. Pomocí fame získáváte úrovně (maximální úroveň je 40), za jejich dosáhnutí získáváte různé odměny ve formě speciálních oblečků, vzorů nebo barev pro vašeho fall Guye. Poslední měnou jsou Crowns, které získáte pokud se vám podaří vyhrát a zůstat z šedesáti hráčů jako poslední. Za korunky se kupují vzácné předměty, ale opět se jedná pouze o kosmetické parádičky, které nemají na herní výkon jakýkoli vliv. Navíc každou sezónu (necelé dva měsíce) se levely resetují.

Toto jsem prosím já, Dortíček.

Koho to bude bavit?

Fall Guys můžete hrát ve dvou režimech. Sám proti ostatním hráčům anebo s kamarády, které si pozvete do party. Pokud hrajete sami, budete se divit jak rychle vás popadne soutěživost. Ani si nevšimnete a budete drtit ovladač, naklánět se, křičet na obrazovku a srdce vám bude pumpovat do žil adrenalin, když se přiblížíte k cílové pásce. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete hrát s kamarády, zaručuji vám naprosto ztřeštěnou zábavu, jakou jste dlouho nezažili. Veškerý stres ze snahy umístit se, naprosto odpadá a vy se jen bavíte, hledáte se na mapě, smějete se tomu druhému, že neumí skákat nebo že ho obří kladivo právě odpinklo přes půlku mapy. Musím přiznat, že u málokteré hry pro více hráčů jsem se s Lesníčkem tolik nasmála. A pokud se jeden kvalifikuje a druhý ne, zbyde vám ve sluchátkách váš nejlepší fanoušek nebo naopak největší rýpal a vy se můžete směle bavit dál. 

Osobně doporučuji hrát hru s kamarády, ať už budou sedět za počítačem na druhé straně republiky, nebo jen vedle vás na gauči, jíst popkorn a nahlas vás podporovat. 

Hra bude bavit každého a ačkoli svojí barevností a hudbou působí velmi infantilně, určena je hlavně dospělým. 












PLUSY

+ Barevnost

+ Zábava

+ Místy naprostá ztřeštěnost

MÍNUSY

- Po delším hraní v kuse je hra velmi repetitivní

- Na PC verzi hry se často objevují hackeři

- Trolling, záškodnictví a naschvály od ostatních hráčů

Dostupnost:

PS4, PC





A co vy, vyzkoušeli byste takovou hru? Přijdou vám podobné hry příliš infantilní nebo je považujete za skvělé zpestření? 

Dortíček & velrybí crew


2 komentáře:

  1. Ty jo to vypadá božsky a roztomile! Takovéhle hry zbožňuju, sem s infantilitou! :-D A upřímně, po celém dnu na univerzitě a vážné tváři je přesně tohle odreagování občas potřeba, ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jak říkáš. Barevná infantilní hříčka, která se hodí, když si už naprosto vyflusaná a barevné poskakující fazolky jsou přesně to, co potřebuješ. :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!