neděle 7. června 2020

Dohráno: Star Wars Jedi Fallen Order

"A long time ago in a galaxy far far away... " je věta, která rozproudí krev nejednomu fanouškovi popkultury. Star Wars je s námi už přes čtyřicet let a určitě tu ještě nějakou dobu pobude. Filmy, seriály, komiksy. Je jasné, že počítačové hry na sebe nedaly dlouho čekat. Ta poslední by měla být něčím na co všichni čekáme, je to ale opravdu tak? 

Název: Star Wars: Jedi Fallen Order
Vývojáři: Respawn Entertaiment
Vydavatel: EA
Rok vydání: 2019



Tahle hra by se také mohla jmenovat Star Wars: EA si napravuje reputaci. Řekněme si to na rovinu, EA už nějakou dobu stojí na velmi šikmé ploše, co se oblíbenosti týče. Nedodělané hry plné chyb, spousta nesplněných slibů a mikrotransakce, kam se podíváš. Potom, co se z Battlefrontu stala víceméně pay to win hra, došla lidem trpělivost a dali to vývojářům pořádně sežrat. Meme na sebe nenechaly dlouho čekat. Ty nejlepší najdete třeba ZDE. EA se tak rozhodla, že zkusí své rozlícené fanoušky uklidnit  něčím, co už dlouho neudělala. Star wars singleplayer. A světě div se, všichni to milují a vše špatné je prozatím odpuštěno. Ale stojí to opravdu za ten povyk? 

 EA being greedy again... Also 30 images of EA Memes - Album on Imgur

Ujímáme se mladého Cala Kestise, který jako malý padawan unikl rozkazu 66 a teď se jako dělník schovává na vrakovišti lodí.  Dějově tak hra spadá mezi Pomstu sithů (3). a Novou naději (4.). Jenže jeden den Cal, aby zachránil život svému příteli, použije sílu a tím se prozradí. Začíná tak zbrklá honička napříč galaxíí, aby nejen unikl před mocným impériem, ale také pomohl zachránit to, co z řádu Jedi zbylo. 

Dějově je Fallen Order přijatelný. Ve rámci Star Wars rozhodně existují lepší, ale zároveň i horší příběhy. Nakonec to byl právě příběh a jeho rozuzlení, které mě u hry udrželo. Spolu s Calem, posádkou lodi a jak jinak než roztomilým robůtkem BD1 se podíváme dohromady na pět planet, kde budeme prozkoumávat starobylé civilizace, abychom odhalili jejich tajemství, která by nám snad mohla pomoct s návratem rytířů Jedi k moci. Musím přiznat, že atmosféra Star Wars je zde silná a všudypřítomná. Na každé planetě se budete kochat a rozhlížet, jak vám to jen obrazovka dovolí. Ať už budete prolézat v útrobách obrovské lodi, prozkoumávat hrobky starobylých civilizací nebo se brodit v bažinách. Ačkoli (až na jedno překvápko) nepotkáte žádné staré známé, stejně vás prostředí Star Wars univerza vtáhne a nepustí. 

Cal toho na začátku přirozeně umí jen málo, ale má veliké nadání. Pomocí síly se dokáže s některými předměty spojit a vyvolat tak vzpomínku či emoci, která je s nimi svázána. Díky tomu odhalujete různé střípky minulosti týkající se zaniklých civilizací, obyvatelů různých planet či dokonce samotných Jedi. Postupem času umíte se sílou všelijaké parádičky. Například házet nepřátele ze srázu ještě dřív, než si vás vůbec všimnou, mě za celou hru nepřestalo bavit. Hrátky se sílou jsou ale bohužel to jediné zábavné a jedinečné na celé hře. Ve Fallen Order je od všeho trochu. Akrobatický parkour, řešení prostorových a logických hádanek, hledání sběratelských předmětů, objevování skrytých zákoutí a další. Problém je, že všechno je to udělané více než průměrně a působí to jako špatně okopírované z ostatních úspěšnějších singleplayerů. Jako kdybyste z každé skvělé hry vzali nějaký drobný aspekt a splácali to dohromady. Žádná z herních mechanik (mimo používání síly) není jedinečná a co hůř, u každé z výše zmíněných věcí si dokážete naprosto jasně uvědomit, kde už jste to viděli a jak o moc líp to bylo zpracované. 



Zajímavou věcí, pro mě ale naprostou osinou v zadku, je systém ukládání. Během hry nacházíte na mapách jakési silové meditační pole, kde můžete utratit body zkušeností, obnovit si zdraví a také hru uložit. Pokud zemřete, vracíte se zpět na poslední meditační místo, spolu s tím se však také vrátí všechno, co jste do té doby zabili. Pokud tedy nejste velmi zdatní v boji a nechcete všechno zabíjet na třikrát, doporučuji hrát na slabší obtížnost, která vám mnohé promine a vy tak neprohodíte ovladač obrazovkou, až se zase oživíte o půlku mapy jinde, než jste byli.

Bojový systém je klasická kombinace silného/ slabého útoku a především blokování. Skoro mi až přijde, že správné blokování útoků je to jediné, co musíte umět, abyste vyhráli. Postupem času dokážete se světelným mečem ledasco a tak je obzvláště ke konci hry zábava se pustit do křížku hned s několika nepřáteli najednou. To si shodou okolností můžete vyzkoušet v arenách, které byly do hry přidány s posledním updatem. 

Velký zřetel je kladen na zkoumání okolí a hledání různých sběratelských předmětů. Na některé planety se musíte několikrát vracet nejen kvůli příběhu, ale protože pro jejich kompletní prozkoumání nemáte dostatečné schopnosti, když na nich zrovna jste. Často se vám tak stane, že i párkrát umřete ve snaze někam se dostat, jen abyste zjistili, že to prostě zatím není možné, protože ještě neumíte to či ono. Navíc valná většina věcí jsou pouze kosmetické doplňky, pokud vás tedy nezajímá sestavování světelného meče, Calovo oblečení nebo barva nátěru vaší lodi, nemáte kromě achievmentu skoro žádnou motivaci tyto předměty sbírat, natož aktivně hledat. Ačkoli se ráda pídím po tajemstvích v tmavých zákoutích, stoprocentní dokončení téhle hry pro mě bylo náročné a rozhodně nemůžu říct, že bych si ho užila.



Nemůžu říct, že by se EA opravdu nesnažila.Koneckonců je to právě příběh, kvůli kterému se vyplatí u hry vydržet. I přes mojí nelibost, není Fallen Order špatná hra, ale skvělá bohužel také ne. Nehodlám šetřit kritikou jen protože EA konečně udělala hru, kterou hráči opravdu chtěli a zároveň jí úplně nezničili mikrotransakcemi a kupou placených DLC, jak všichni čekali. Vítám snahu, vítám, že se zrovna tohle studio rozhodlo pro jednou vyslechnout své fanoušky. Doufám však, že příště vytvoří hru, která nebude spoléhat pouze na slávu Star Wars značky, ale sama o sobě bude nápaditá a originální. Fallen order je pro mě důkazem, že slavná značka rozhodně není všechno. 


2 komentáře:

  1. No nevypadá zle, ale šálek kávy to není :/
    Chystáš se na Last of Us part II?
    Já se nemůžu dočkat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych hrozně ráda, ale moje finance na to nejsou jaksi psychicky ani fyzicky připraveny :D Takže se budu vyhýbat všem spoilerům a počkám, až to zlevní :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!