pátek 24. dubna 2020

Hry pro nehráče #1 Spyro Reignited Trilogy

Počítačové hry už dávno nejsou jen záležitostí nerdů a jejich temných doupat u rodičů v garáži. Jsou totiž pro všechny! Nezáleží na tom kolik vám je, odkud pocházíte nebo co rádi děláte. Vybrat si může opravdu každý. Rádi byste likvidovali pekelné démony? Máme. Nebo jste radši fanoušek závodění? Prosím. Nejradši ze všeho se kocháte krajinou a řešíte hádanky? Taky máme. Přicházení na kloub záhadám je váš koníček? Prosím, vemte si tuhle. Moc her jste vlastně nehráli a rádi byste začali s něčím jednodušším a oddechovým? Pak je tato rubrika přímo pro vás.



Je malý roztomilý a barevný, ale už to dávno není žádné děcko. Ve svých dvaceti letech byl znovu zrozen, aby zlákal své staré fanoušky a zároveň si udělal haldu nových. O kom je řeč? Přece o Spyrovi. 

Jak už jsem řekla předtím, tenhle dračí kluk není v herní branži žádný nováček. Naopak je to starý známý. První hra s fialovým dráčkem v hlavní roli vyšla už v roce 1998 (!!!). Byl to úspěch a tak na sebe další díly nenechaly dlouho čekat a ze Spyra se stala trilogie. Čas plynul, vznikaly nové hry, nové konzole avšak už bez Spyra. Naštěstí retro je právě v módě, nejen co se her týče, a tak se mohl sentimentální sen mnoha hráčů naplnit. Spyro po dvaceti letech vyšel znovu a to hned všechny tři díly v jednom. Stejně zábavné, stejně barevné, jen už o něco méně hranaté.

1998 Vs 2018: Spyro The Dragon Amazing Then Vs Now Comparison ...


O co jde?
Jak už název napovídá, dostanou se vám do rukou hned tři díly a v každém je děj trošičku jiný. Obecně jde však všem o jedno a to samé, zachránit dračí říši! Jako Spyro se vydáváte na do rozličných světů, kde pomáháte tamnímu obyvatelstvu řešit jejich vlastní pohromy. Za odměnu získáváte orby, jejichž pomocí se dostáváte dál a dál, dokud se nedostanete až k hlavnímu záporákovi, kterého je třeba porazit, abyste zachránili dračí svět. Celou dobu vám dělá společnost svítící vážka jménem Sparks, která hlídá vaše zdraví. Cestou potkáváte i ostatní postavy kteří vás něco učí nebo vás provází novými světy. Zdá se to jako nuda? Věřte mi, že není.

Jak se to hraje?
Herní mechanika je zde naprosto jednoduchá. Běháte, skákáte, plachtíte, chrlíte oheň nebo nabíráte nepřátele na rohy. Postupem času se naučíte i lézt, plavat nebo doopravdy létat. Všude sbíráte diamanty (herní měna), za které si občas budete muset koupit nějaké to mýtné, abyste mohli pokračovat v cestě. Moc často to ale není. Plníte nejrůznější úkoly a také hromadu dodatečných výzev v podobě sbírání věcí na čas, hlavolamů, závodů nebo třeba hraní ledního hokeje nebo ježdění na skateboardu. Hra vás naučí nejen se pohybovat, ale také například jak útočit na různé druhy nepřátel nebo překonávat určité typy překážek. Zároveň vás ale nevede za ručičku a tak občas budete muset trochu zapřemýšlet jak dál nebo jak vyřešit určitý hlavolam.



Koho to bude bavit?
Když Spyro vyšel, byl primárně určený dětem 7+, což se nijak nezměnilo, ale z vlastní zkušenosti vím, že dospělé to baví víc. Možná za to může těžká nostalgie a návrat do dětství, možná fakt, že u téhle hry si člověk tak nádherně odpočine (až na momenty, kdy vám něco nejde) a vyčistí hlavu. Rozhodně bych se nenechala nálepkou 'pro děti'  odradit, protože tuhle legendu si užije opravdu každý.

PLUSY
+ Nádherné pastelové barvy, někdy máte pocit, že jste se snad ocitly v Disneyovce.
+ Vtipné minihry a výzvy.
+ Hromada rozličných světů a prostředí

MÍNUSY
- Obtížnost některých částí se bohužel zasekla v roce 98 a jejich překonání se rovná prasklé žilce v mozku nebo ovladači hozenému skrz obrazovku.
- Při delším nepřerušovaném hraní působí hra stereotypně.

Dostupnost:
PS4, XOne, PC, Switch





A co vy, znáte Spyra? Jaké byly vaše první hry? Dějte vědět 

Dortíček & velrybí crew

8 komentářů:

  1. Spyro! <3 Přítel ho pořídil sobě trochu nostalgicky, když kupoval X box, a mně slíbil, že se mi to bude líbit. A opravdu. Bylo to boží a několik víkendů jsem strávila na gauči u Spyra. Má to skvělou grafiku, hudbu, úkoly, něco je těžké, něco jednodušší... Rozhodně mi nepřijde, že je to jen pro děti. :D A nebo každý občas potřebuje být dítě. :D
    Naprosto s tímhle článkem souhlasím (že prostě hry můžou hrát i knihomolové a studenti humanistických oborů :D). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spyro válí na všech frontách! I pro mě je to těžká nostalgie a jsou dny, kdy se jí opravdu nemůžu nabažit. Přítel ho teď zkoušel poprvé, ale moc mu to nejde, abych pravdu řekla :D

      Vymazat
    2. Já mám třeba problém s některými úkoly, že jde třeba o to, abys byla rychlá a přesná, tak to za mě taky často nakonec udělá přítel :D Ale jinak ve spoustě věcí už jsem lepší než on, protože jsem u toho strávila asi víc času. :D

      Vymazat
    3. Přesně tyhle úkoly nesnáším! Kdy to pálíš nadsvětelnou rychlostí a musíš/nesmíš trefit určitý věci, to dělám vždycky na milionkrát :D

      Vymazat
  2. Tuhle hru znám jen proto, že ji hrál jeden kamarád před x lety :D Já raději tedy náročnější hry, i když ne zas tak moc :D Takové Lats of us, Uncharted nebo Until Dawn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle rozhodně není žádná akčňárna jako tebou zmíněné tituly, ale někdy dá pořádně zabrat (asi stejně jako ta hrozná vodní mise z Uncharted 1 :D) Každopádně až si budeš chtít od střílení a stíhání padouchů odpočinout, Spyro je skvělá volba.

      Vymazat
  3. K hraní videoher jsem se dostal až hodně po dvacítce, ale musím říct, že mi hodně chybí ty staré náročné hry, které byly jen pro nerdy. Moderní hry pro "nehráče" mi přijdou hrozně ploché, tunelovité a víc jako film, než interaktivní hra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu hodně záleží k jaké hře se dostaneš. Ano jsou hry jednoduché a prvoplánové, které na chvilku zabaví a víc nic. Ale jsou i kousky, které nejsou nijak těžké a přesto mají hloubku a člověk má z jejich hraní opravdický zážitek např. What remains of Edith Finch. Navíc vývojáři jdou tam, kam jdou hráči a ty momentálně hry s filmovou s atmosférou baví (Last of Us, Uncharted, Red Dead Rdemption), není se tak čemu divit, že je jich trh plný.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!