úterý 16. dubna 2019

Žakelína loví v knihobudkách #10

Doufám, že jsme vás s Žakelínou za tu dobu už přesvědčily, že v knihobudkách se dá najít nejeden poklad. Tentokrát jsem nelovila pro sebe, ale pro Lesníčka a to nic menšího, než jejího nejoblíbenějšího autora - v originále. 

Občas před knihobudkou stojíte, pár minut se probíráte knihami až vám do ruky padne nějaká, která se vám přeci jen zalíbí a jede s vámi dál. Jindy, ale vaše vyvolená kniha doslova září už z dálky a vy skoro slyšíte, jak vás volá. Trochu zrychlíte krok, abyste si byli jistí, že se ke knihobudce dostanete první, čapnete ji a velmi nenápadně se odšouráte pryč. Tak zhruba takhle to bylo s touto knihou až na to, že tahle knížka putovala přímo cestou až k Lesníčkovi, protože je to právě její nejoblíbenější autor.


O Abercrombieho knihách tu píšeme vcelku často, však je to místní oblíbenec. Proto když jsem viděla tuhle krásku v knihobudce, jednoduše jsem ji musela Lesníčkovi přinést. Musíte uznat, že čtení milovaných autorů v originále je vždycky zážitek. Dílo totiž neprochází přes překladatelský "filtr" a tak dostáváte 100% koncentrovaný čtenářský zážitek od vašeho oblíbence. 

The Blade Itself ( v překladu Sama čepel) je prvotřídní noir fantasy. Dokonce jsem ho zařadily do naší rubriky neviditelné knihy, kde píšeme o knihách, které si podle nás zaslouží daleko širší čtenářskou obec. Proč si Samu čepel přečíst, se dozvíte ZDE. Abercrombie je drsný, cynický a přímý autor se sklonem vláčení svých hrdinů bahnem, krví a vším možným svinstvem. Je to realista jak jen to je ve fantasy žánru možné. Navíc teď na podzim mu vychází nová série, která se odehrává po trilogii první zákon (Sama čepel je první kniha), tak je potřeba si to trochu osvěžit, no ne? 

Joa vážně vřele doporučuju, pokud se vyžíváte v knižním masochismu. Donutí vás si ty postavy zamilovat, donutí vás přát jim to nejlepší i když si jste více než jistí, že tohle prostě nemůže dopadnout dobře. Moje čtení Joa Abercrmobieho dopadlo touto sms zprávou Lensíčkovi v půl jedné ráno:

"Děláš si prdel?! Děláš si kurva prdel?! Kdyby nebylo půl jedný ráno, tak ti volám a křičím na tebe! *jméno postavy*, KURVA?! JAKO FAKT?! NE JASNÝ, JÁ TŘEBA VŮBEC NEPOTŘEBUJU SRDCE! Abys věděla, odcházím spát nasraná a nemám tě ráda. Jediný, co tě můžeš těšit je, že Joa nemám ráda daleko víc." 

Už máte hrubou představu jak MOC dobré tyhle knihy jsou? Ne? Tak si je běžte přečíst, honem všichni do knihovny! A pokud jí nemají tam tak u Lesníčka v knihovně určitě. Zde je důkaz:



A co zajímavého jste našli v knihobudkách vy? Zdraví vás Dortíček a Pepé




6 komentářů:

  1. Já do knihobudek zatím jen dávám. Nikdy jsem si nic nevzala :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Si drahocený dodavatel pro mnoho lidí! Třeba se jednou role obrátí.

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že znám spoustu knížek, které bych v knihobudce rozhodně nenechala, kdybych je tam viděla. :D Je to horší než odolat čokoládě. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už mamka normálně zakazuje tam chodit, když jedeme spolu, ví proč :D

      Vymazat
  3. Zatím jsem neměla na moc knihobudek štěstí a když už, tak tam byly jen kousky, kterých se lidé spíše chtěli zbavit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, ono co může být pro některé odpad, je pro jiné poklad. Například takový Kulhánek.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!