pátek 3. srpna 2018

Zásilka z Knihozemě III.: Neil Gaiman - Odd a mraziví obři

Ač už je to nějakou chvilku, co zásilka z Knihozemě dorazila, nás nepřestává okouzlovat. Takových krásných knih pohromadě se jen tak nevidí, třeba nádherná velryba Gerda, drak Franklin nebo Timeless plný ilustrací jako od Disneyho! Ale já si troufám říct, že ta nejkrásnější kniha je právě tahle:

Název: Odd a mraziví obři
Autor: Neil Gaiman
Ilustrátor: Chris Ridell
Počet stran: 125
Nakladatelství: Albatros


Neila Gaimana snad není třeba představovat. Autor píšící pro děti i dospělé a slavící nemalý úspěch na obou frontách. Dospělí zbožňují propracované postavy Amerických bohů a děti fascinuje lehce děsivá Koralína. Co když vezmete geniálního autora a spojíte ho s naprosto geniálním ilustrátorem jako ej Chris Ridell? To jsme se dozvěděli v roce 2015 kdy u nás (konečně!) od této dvojice vyšla Spáčka a vřeteno. 

Výsledek obrázku pro chris riddell sleeper and the spindle
Temný pohádkový příběh s neuvěřitelnými černo-zlatými ilustracemi jsem si zamilovala a tak mi další počin téhle sehrané dvojky nemohl chybět. Odda budete zbožňovat! 

S tématem severské mytologie se v poslední době roztrhl pytel, dokonce i Gaiman napsal zjednodušené převyprávění severských mýtů s (naprosto překvapivým názvem) Severská mytologie. A když se lidem něco líbí, byla by promrhaná šance jim to nedat. Odd a mraziví obři jsou tak příběhem z vikingské vesnice kdesi na severu, chlapcem s chromou nohou a bohy z Asgardu, kterým se to tak trochu vymklo z rukou. 

Co se příběhu týče, nemůžete očekávat, že na 120 stranách se vám dostane brilantně promyšleného a zápletek plného děje. Ale pokud jste Neil Gaiman, tak i na takto omezeném počtu stránek dokážete napsat krásný, poučný a chytrý příběh, který má myšlenku, odsýpá a jde přímo k věci. Jo, tak se pozná mistr řemesla. Věkově bych doporučovala knihu dětem tak 10-12 let, záleží jestli dokáže čtenář udržet pozornost u trochu delšího a ne úplně polopatického příběhu. 



Konečně se dostáváme k tmu nejlepšímu (alespoň za mě) k ilustraci! Chris Ridell je... jednoduše neuvěřitelný, Popravdě jsem si Spáčku a vřeteno nekoupila vůli Gaimanovi, ale kvůli ilustracím. Stejně tak je to i s Oddem. Ilustrace jsou zde klasicky černobílé a tentokrát místo zlaté, se stříbrnými detaily, které k chladnému severu hezky sedí. Naprostým klenotem je i obálka s průřezem v podobě ledových krápníků. No, podívejte se na tu nádheru samy. 



Věřím, že Odd potěší čtenáře všech věkových skupin, ať už si knihu koupíte kvůli Gaimanovi, Ridellovi nebo severské mytologii. Tahle zásilka z Knihozemě udělá totiž radost všem, tak pro ní utíkejte!




2 komentáře:

  1. Také mám oba příběh moc ráda. Víc asi Spáčku a vřeteno, ta mi přijde takový feministická, i Odd je ale skvělí! Pánové zkrátka a dobře odvedli skvělou práci :)
    Péťa - www.ctenipodlavici.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spáčku a vřeteno mám taky radši, protože je temnější, kdežto Odd je přeci jenom spíše pro děti, tak jako tak, obě jsou úžasné.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!