středa 22. srpna 2018

Filmy stejně dobré nebo lepší než kniha I.

Filmů podle knih bylo natočeno habaděj, kde by taky filmaři pořád brali inspiraci, že jo? Jenže ono natočit skvělý film podle skvělé knihy je setsakramentsky těžká a nevděčná práce. Jak se říká, žádní dva lidé nikdy nečtou stejnou knihu, no a teď zkuste všechny ty lidi potěšit. Ale najdou se takové filmy, které se svým předlohám vyrovnají a občas je i předčí. Přesně takové jsme pro vás  přichystali.

Výsledek obrázku pro cinema

O myších a lidech - John Steinbeck - Gary Sinise

Související obrázek

Víte, na tuhle knížku jsme obě tak trochu ujeté. Když jsme kdysi na starém blogu plnily třicetidenní výzvu a dostaly se do bodu: Nejsmutnější knížka, ani jsme se nedomlouvaly a najednou jsme tam obě měly O myších a lidech. Jenže jednou jsem na Artu viděla film O myších a lidech. A ono to bylo ještě smutnější než kniha. Vzalo mě to mnohem víc. Film je věrným zpodobněním knihy, takže když vidíte vyvrcholení děje ve vizuálním provedením, nenechá to jednoho klidným. Jestli si chcete počíst víc o porovnání knihy a filmu, TADY nabízíme podrobnější porovnání.

Dánská dívka - David Ebershoff - Tom Hooper

Výsledek obrázku pro danish girl gif

Dánské dívky si dlouhou dobu téměř nikdo v knihkupectvích nevšímal. Růžová obálka nepůsobila nijak světoborně a i když autor má na kontě již několik knih, tak u nás vyšla jen Dánská dívka. O to větší zjevení byl film vytvořen na její motivy s Oscarovým hercem v hlavní roli. Kde kdo potřeboval mít výtisk doma... Já také. Ale protože jsem knihu četla po zhlédnutí filmu, musím říct, že to bylo slabé. Možná by kniha působila dobře, kdybych neviděla Eddieho Redmayna během působivé transformace. Jako Lily je okouzlující, jako Einar zoufalý a zmatený. Dal do té role snad všechno, co v něm je a za to si zaslouží veškerý obdiv. A ačkoliv se kniha od filmu v mnohém liší, nemůžeme říct jinak než že v tomto případě u nás zabodoval film!

Spalovač mrtvol - Ladislav Fuks - Juraj Herz

Výsledek obrázku pro spalovač mrtvol gif

Zatraceně. Tahle kniha je snad na každém seznamu maturitní četby. A ten film?! Ten je snad na každém seznamu filmů, které musíte vidět. Proč? Pan Rudolf Hrušínský. Podívejte se na ten gif! To je ten samý člověk, který hraje roztomile hloupoučkého Švejka, ten člověk, který hraje racionálního a správňáckého doktora ve Vesničko má středisková a komisaře nacpávajícího se taliány v Adéla ještě nevečeřela no a samozřejmě taky milovaného Pankráce ze Tří veteránů s cigárama s bembloudem pod čepicí. Tak ten člověk vám v tomhle filmu vystřihne takový koncert, že si na jeho úlisná a děsivá gesta a průpovídky živě vzpomenete i po mnoha letech. 
Ne že by knižní originál nebyl skvělou knihou, je! Ale tenhle herec nám dal přesně ten pocit, který kniha vzdáleně vzbouzí. Zježené vlasy na zátylku a husí kůži po celém těle...
"Co kdybych tě drahá oběsil?" ... Nope...

Přelet nad kukaččím hnízdem (Vyhoďme ho z kola ven) - Ken Kesey - Miloš Forman


one flew over the cuckoos nest GIF

Občas se stane taková zvláštní věc. Může se stát, že knižní předloha je téměř zapomenuta, zatímco film je známý celosvětově. A přesně to se stalo u Kukaččího hnízda, nebo jestliže chcete u Vyhazování z kola. Je to škoda. Ačkoliv je film téměř věrnou kopií knihy (až na některé maličkosti) má dva výrazné plusy.
Jacka Nicholsona, který propůjčil svou tvář McMurphymu a Louise Fletcher, která svou tvář dala hromosvodu veškeré nenávisti, která z vás bude při sledování, či čtení tryskat každým pórem. sestře Radchedové.

Pán prstenů - J.R.R. Tolkien - Peter Jackson



Přemýšlím, zda je nutné tyto knihy a filmy představovat. Asi ne. Nevím, obě pohybujeme se ve společnosti, kde znalost Pána prstenů patří k základnímu vzdělání. Nicméně ani v tomto bodě nemůžeme říct, že by kniha či film byly lepší. Každé je diametrálně odlišné. A oboje je skvělé, do obojího jsme se bezmezně zamilovaly... Knihu milujeme pro její popisnost pro její jazyk a všechny ty malé detaily, které se zkrátka do filmu nemohly vejít, ani kdyby se Jackson snažil sebe víc. A film milujeme, protože dokázal něco, co bylo neuskutečnitelné... Vznikl a z poklidné knížky dokázal udělat podívanou, která do fantasy světa přivedla celé generace z Východních bloků, které se k Tolkienovi nemohly žádným způsobem dostat. Chápeme, že předloha se od filmů liší v mnohém, ale základní myšlenka zůstala stejná a to my oceňujeme. 


4 komentáře:

  1. V tomhle případě můžu porovnávat jen Pána prstenů, třeba v případě Dánské dívky jsem totiž viděla jen film. A musím se s naprostým studem přiznat, že mě Pán prstenů v knižní podobě vůbec, ale fakt vůbec nebavil. Ty filmy miluju, pokud bych si měla vybrat svůj úplně nejoblíbenější film ze všech, byl by to právě Pán prstenů, ale ty knížky mi prostě nesedly. Třeba u Hobita to mám ale zase přesně naopak. Knížka se mi líbila moc, u filmu jsem málem usnula.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že se není za co stydět, on Tolkien nesedne spoustě lidem protože je hodně opravdu hodně popisný a Jackson dokázal právě z téměř poetického díla udělat takovouhle akčňárnu, za co ho spoustu ultras fanoušků nemá vůbec rádo, ale mezi ty my nepatříme!:D Hobit je nádherná pohádka a ty filmy jsou... tak moc špatný, až je to k neuvěření :D

    OdpovědětVymazat
  3. O myších a lidech jsem nedávno četla a na film se chci taky někdy podívat. Spalovače mrtvol mám taky přečteného, ale ještě jsem ho neviděla, i to musím napravit. Dánskou dívku jsem si nedávno půjčila v knihovně, takže až to přečtu, zhlédnu i film. A Pána prstenů jsem zatím nečetla, popravdě se toho trochu bojím, ale filmy mám docela ráda, jen jim tedy místy nerozumím, chtělo by to vysvětlení z knížky, no. :D A Přelet nad kukaččím hnízdem jsme několikrát probírali ve škole o angličtinu, takže mě popravdě moc neláká. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš spoustu restů k dohánění!:D Jako Přelet nad kukaččím hnízdem opravdu stojí za to už jen kvůli těm hereckým výkonům, zauvažuj nad tím ;).

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!