neděle 29. září 2019

Týden zakázaných knih

Věděli jste, že tento týden (23.9 -29.9), byl týdnem zakázaných knihy? Já taky ne. Koho by napadlo, že se knihy v demokratických zemích ještě stále zakazují. Bohužel tomu tak je. Jsme jednoduše nepoučitelní, Koniáš by skákal radostí. 

Censorship Leaves Us in the Dark. Keep the Light On.

Knihy se zakazují snad už od chvíle, kdy byly vynalezeny. Ať už to je kvůli rozdílnému náboženství, nebezpečným myšlenkám nebo totalitním režimům v zemích. Knihy, informace a myšlenky v nich obsažené se cenzurují a bohužel asi stále cenzurovat budou. Že se to děje v zemích s totalitními režimy anebo s vládami, které potlačují svobodu slova, na to jsme si zvykli. Například knihy nobelistky Světlany Alexijevičové v jejím rodném Bělorusku nevychází. Stejně tak si v Číně asi nepřečtete knihy pojednávající o událostech na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 ani o genocidě spáchané Mao Ce-tungem. 

Koho by ale napadlo, že se knihy budou cenzurovat nebo dokonce zakazovat v demokratických zemích, kde má platit svoboda slova? V Polsku sice pálí Harryho Pottera, ale to je spíš vzácnost, než zvyk (ehm ehm taky je Polsko silně katolická země, ehm ehm). Za to taková Amerika, země svobody, která se ohání nekonečnými možnostmi, hojností atd., má se svobodou slova vlastně docela problém. Spoustu knih je zakazováno (banned books) případně se o jejich zákaz žádá anebo se o něm přinejmenším diskutuje (challanged books). Chci upozornit, že knihy nezakazuje stát, ale například školní (včetně univerzitních) a městské knihovny. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly a tak jsou knihy zakazovány především kvůli ochraně dětí před jejich obsahem. Jedná se primárně o knihy s explicitním násilím, myšlenkami podporujícími špatné/sebedestruktivní chování nebo třeba LGBT+ tématikou.  Shodneme se na tom, že některé knihy pro děti vhodné nejsou, to však není důvod je zakazovat a znemožnit tak jejich čtení všem. 

Aby se na tuto problematiku cenzury upozornilo, pořádá ALA (American Library Association) poslední týden v září Týden zakázaných knih. V rámci této akce se snaží upozornit na cenzurování knih jak v historii tak v současnosti a zároveň vyjádřit na toto téma všechny své myšlenky (i ty nepopulární). Nejdůležitější je přitáhnout pozornost ke škodlivosti cenzury na školách a ve veřejných institucích, jako jsou právě knihovny. Snaha o cenzuru se může dokonce hlásit oddělení pro intelektuální svobodu (office for Intelectuall freedom), ta zaznamenává něco okolo 400 oficiálních  snah o cenzuru. Toto číslo je ale značně zkreslené, neboť většina takových snah není nikdy nahlášena, nebo je oznámena až zpětně. 

ALA také každý rok vydává seznam deseti (minulý rok jedenácti) nejvíce propíraných (challanged books) a zakázaných knih, které nějak pobouřily okolí na tolik, že se jich chtěli zbavit. Laureáty za rok 2018 jsou: 

1. George -  Alex Gino

40948486. sx318 Kniha o chlapci na základní škole, který ve skrytu duše moc dobře ví, že je ve skutečnosti dívka. 
Zakázáno z důvodů: transgender tématika, podněcování dětí k užívání hormonů, podněcování k mazání internetové historie (nekecám), zmiňování pornografických časopisů, popisování stavby mužského těla, matení dětí







2. A Day in a Life of Marlon Bundo - Jill Twiss

39319227. sx318 Příběh o králíčkovi, který je prostě tak trochu jiný a kvůli tomu se cítí sám. 
Zakázáno z důvodů: LGBT+ tématika, politická a náboženská stanoviska









3. Kapitán slipy (Captain Underpants) - Dav Pilkey

207266 Dva čtvrťáci George a Harold jednoduše milují dělat si z lidí srandu. jenže se jim to krutě vymstí, když je při tom natočí ředitel školy a vyhrožuje jim. Pomocí kouzelného prstenu promění nepříjemného ředitele v Kapitána Slipy, jejich osobního superhrdinu! 
Zakázáno z důvodů: podněcování dětí ke špatnému a škodlivému chování,  poslední díl též obsahuje sezdaný pár stejného pohlaví 






4. Vypálená nenávist (The Hate U Give) - Angie Thomas

32075671. sy475 Starr sice žije v chudinské čtvrti, ale zároveň navštěvuje luxusní střední školu, vybalancovat dva takto odlišné světy není jednoduché. Jednoho večera je však svědkem střetu s policí, kdy policista na místě zastřelí jejího nejlepšího kamaráda z dětství. Nezbrojeného, strhává se mediální kampaň a jediný, kdo může vše objasnit je právě Starr. 
Zakázáno z důvodů: sexuální obsah, proti policejní, zmiňování užívání návykových látek, vulgarita







5. Drama - Raina Telgemeier

13436373Callie vážně miluje divadlo, jenže neumí ani trochu zpívat. Tak se rozhodne, že letošní představení měsíc nad Missisipi bude to nejlepší, které kdo kdy zažil. Jenže nemá nejmenší tušení jak se staví kulisy, lístky se neprodávají a divadelníci se pořád jen hádají. 
Zakázáno z důvodů: zobrazování LGBT+ postav a tématiky







6. Třináckrát proto (Thirteen reasons why) - Jay Asher

Výsledek obrázku pro thirteen reasons why book Clay najde přede dveřmi zvláštní balíček s jeho jménem. V něm se skrývají nahrávky jeho spolužačky Hanahh, která před čtrnácti dny spáchala sebevraždu. Skrze nahrávky mu Hannah vysvětluje, že je přesně třináct důvodů, proč se rozhodla zabít. To na co Clay přijde, změní jeho život. Zakázáno z důvodů: tématika sebevraždy náctileté osoby







7. This One Summer - Mariko Tamaki

18465566. sx318 Rose jezdí s rodiči každé léto na chatu u jezera, je to jejich malý ráj. Jenže letos je všechno jiné, rodiče se nepřestávají hádat a ve snaze uniknout se Rose se svou kamarádkou Windy dostává do problémů. 
Zakázáno z důvodů: vulgarita, některé ilustrace, sexuální obsah








8. SkippyJon John series - Judy Schachner

803171. sx318  Skippyjon Jones je siamská kočka, jenže si tak trochu myslí, že je čivava... a taky mexičan a že umí plynně španělsky. 
Zakázáno z důvodů: stereo typizace mexické kultury 








9. The Absoultely true Diary of a Part-Time Indian - Sherman Alexie

693208Junior, nadějný kreslíř, vyrůstá v indiánské rezervaci Spokane, rozhodnut vzít osud do vlastních rukou odchází z indiánské školy do školy, kde jsou všichni bílý a jediný další indián je zde školní maskot. 
Zakázáno z důvodů: sexuální obsah, požívání alkoholu nezletilými, gambling, násilí, náboženské názory 








10. This Day in June - Gayle E. Pitman

18615267 Kniha zabývající se hrdostí ohledně LGBT+ témat. Oslavující den v červnu, kdy jsem všichni spolu a nic nás nerozděluje. Kniha je zároveň návodem pro rodiče a dospělé jak mluvit s dětmi o těchto tématech mluvit. Také obsahuje spoustu různých faktů a historii LGBT+ hnutí. 
Zakázáno z důvodů: LGBT+ tématika, tato kniha byla také spálena




11. Líbali jsme se (Two Boys Kissing) - David Levithan

Líbali jsme se Příběh založený na reálné události dvou chlapců Harryho a Craiga, kteří se zapojují do pokusu o celosvětový rekord v líbání. Chtějí tak upozornit na předsudky vůči gayům. Jejich úsilí se stává středobodem pro další chlapce, kteří si neví rady se vztahy, svojí identitou a životem obecně. 
Zakázáno z důvodů: LGBT+ tématika, tato kniha byla také spálena







Je mnoho způsobů jak dětem zabránit v čtení literatury, která pro ně (zatím) není vhodná, jejich cenzura však není jedním z nich. Navíc jestli chceme, abychom jako lidské bytosti rostly, vyvíjely se a utvářely si vlastní názory na věci, je potřeba dávat nám podněty. Navíc knihy s kontroverzní tématikou často vyvolají diskuzi, která se přenese do většího měřítka (filmy, seriály média obecně) a dostane se tak do většího povědomí, což je potřeba. 

Věděli jste, že knihy se stále zakazují i v demokratických státech? Přijde vám to správné? Má být literatura ve školách kontrolována a upravována? Zajímal by vás další článek s touto tématikou? Budeme se těšit na vaše názory. 

Dortíček & velrybí crew

4 komentáře:

  1. No jo, demokracie je v tomhle ohledu dost chudinka. Protože na jednu stranu by se takové věci neměly zakazovat, názor jako názor, jenže když se jde proti vládním nebo společenským normám, musí se demokracie trochu pokroutit. Na druhou stranu - co když tuhle knihu odsoudí většinová společnost? O tom demokracie je, že většina rozhoduje. Bohudík, bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že možnost volby a tudíž i možnost se něčeho zbavit je součástí demokracie. Jenže když se podívám na to, co se zakazuje, nemůžu si nepovšimnout, že jde skoro jen o dvě skupiny (LGBT+ a knihy s rasovou tematikou) a přemýšlím jestli to není spíš diskriminace než demokracie.

      Vymazat
  2. Je škoda, že sa toto deje, ale asi sa tomu nebude dať nikdy úplne zabrániť. Napríklad The Hate U Give som videla ako film a je to veľmi silný príbeh, myslím, že je naozaj škoda, že si to v určitých miestach nemôžu čitatelia prečítať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že vymýtit se to asi nepodaří nikdy. Svým způsobem je to vlastně také demokracie (trochu). Ale věřím, že kdo chce, cestu si vždycky najde a snad tomu tak bude i v tomto případě.

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!