neděle 11. února 2018

Leopold Gout - Génius: hra

Sociální sítě a internety jsou prostě zlo. Slovy jedné moudré paní z Metra: Já bych je všechny zakázala. Jenže co když vám právě internety mohou pomoci najít ztraceného bratra, rozkrýt korupci nebo zachránit rodinu? Co když vám jedinečná soutěž může přinést pohádkovou budoucnost a šanci utvářet nový svět? Ale za jakou cenu...
Věřte mi, tohle si chcete přečíst!

Název: Génius: Hra
Autor: Leopold Gout
Počet stran: 298
Nakladatelství: Fragment

Rex, jeden z nejlepších programátorů na světě, Tunde, inženýr samouk z Nigérie a Barevná vlčice, aktivistka z Japonska odkrývající korupci. Ti všichni jsou pozváni do prestižní soutěže pořádané novodobým Stevem Jobsem, která jim může od základů změnit život. Problém je, že s postupem času to vypadá, že k lepšímu to nebude.

Blahoslavený budiž Fragment, neboť literatura pro mládež není ztracena! V záplavě všudypřítomného a často dost slátaného YA, přišla konečně parádní kniha, ve které nejde o nic menšího, než o záchranu světa před zlotřilými světovými lídry a mocnostmi. Tentokrát se neúčastníme brutálních hladových her, ale bojujeme pomocí hackování, kódovacích jazyků, skrytých kamer, inženýrství a hlavně těch internetů.
Tundeho kapitola

kapitola Barevné vlčice
Různorodost postav, ať už z kulturního nebo sociálního hlediska, je velmi osvěžující záležitostí. Rozdílné vnímání okolí, různé motivace všech hrdinů a jejich pozadí vám pomáhá utvořit si o příběhu poněkud širší obraz, než bývá v knihách pro mládež běžné. Ano, jsou tu trochu klišé v podobě třech neuvěřitelně nadaných mladých lidí, kdy jeden dokáže za pět minut nahackovat kvantový počítač (ha a já jsem ráda, že po měsíci přijdu na to, jak změnit heslo na wifi), další postavit z hromady haraburdí druhou Curiosity a třetí rozložit japonskou vládu pomocí jedné skryté kamery, ale víte co? Mě je to jedno. Jasně, občas si říkáte, že to jde nějak moc hladce i těm nejlepším mladým mozkům z celého světa, ale má to své důvody. Pokud se dokážete odpoutat od zdánlivě nemožných hackerských a technických zázraků, čeká na vás skvělý a svižný příběh o tom jak nebezpečné tohle všechno může být v rukou mocných lidí, kteří by chtěli přetvořit svět k obrazu svému.

Další úžasnou stránkou této knihy je její grafické zpracování, od krásné obálky, přes úžasný materiál tvrdých desek až po malůvky, náčrtky a nákresy po okrajích stránek. Každý hrdina má specifickou grafickou úpravu své části příběhu. Tunde má okraje stránek pomalované africkými motivy, technickými náčrtky a nigerijskými slovíčky. Rex má po okrajích myšlenkové mapy a Barevná vlčice zase zvýrazněná slova uprostřed textu. Fakt, že můžete rozlišit jednotlivé postavy jen díky grafice stránek, mi přijde absolutně skvělé a originální.

Tundeho nákres elektrárny

Jak mohou obstát tři nadaní teenageři, oproti mocným světovým lídrům držícím v rukou všechny trumfy? Sakra, doufám, že na výbornou. Protože za originální hrdiny, téma, svižný příběh a úžasné grafické zpracování, jednoduše musím dát pět velrybek.
Váš Dortíček & velrybí crew





6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Ten nápad knihy se mi líbí :) Nedávno jsem teď četla Úkol přežít, který je o virtuální realitě a moc mě bavil, tak se chystám na další knihy s touto tématikou :) Genius do toho pěkně zapadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Téma virtuální reality je rozhodně zajímavé a Hru jen a jen doporučuji, vážně dobře zpracované :)

      Vymazat
  2. Oni jsou tam obrázky! To potřebuju! A vzhledem k tomu, že knihy otírající se o Virtuální realitu mě krásně minuly, asi po ní mrknu. A taky mám ráda, když postavy nejsou na jedno brdo. :-)
    Super recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak parádní obrázky! Neuvěřitelně krásně graficky zpracovaná kniha. Děkuji, děkuji! :)

      Vymazat
  3. Tyjo, to vypadá dobře, další knihu připisuji na svůj seznam :D Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!