neděle 14. října 2018

Rachel Caine - Z ohně a papíru

To je tak, když vás nějaká série hrozně chytne, ale vy jste tak trošku hloupý a vydání dalšího dílu vám unikne o víc jak měsíc. Ale napravila jsem to a spolu s Jessem se vydala bojovat proti Knihovně, která se k překvapení všech opravdu nezastaví před ničím. Tahle série by vám rozhodně neměla uniknout!

Název: Z ohně a papíru (Velká knihovna 2.)
Autor: Rachel Caine
Počet stran: 362
Nakladatelství: Fragment

Bojovat proti velkým korporacím nikdy není lehké. Oni mají haldu právníků, slavné jméno a neomezené množství prostředků, zatímco vy máte prd. Bojovat proti Knihovně je zrovna takové. Až na to, že místo právníků mají mechanické sochy, tisíciletou tradici a spoustu lidí ochotných vás zabít. Vyhlídky naší partičky hlavních hrdinů rozhodně nejsou růžové.

Dějově se kniha odehrává zhruba měsíc po prvním díle, Jess a Glain se cvičí jako vojáci vysoké gardy, Chalía a Dario jsou na cestě stát se váženými učenci a Morgan je stále zavřená v železné věži. Po učenci Wolfovi se slehla zem. Už už to vypadá, že se všichni se svým osudem sloužit knihovně smíří, dokud se k nim nedostane zpráva, která je všechny zvedne na nohy a donutí se Knihovně a jejím krutým praktikám postavit čelem.

Celý druhý díl je jako dobře promyšlený plán, rozbíhá se pozvolně, nejdříve jen obezřetně sbíráme informace a seznamujeme se situací a jakmile padne rozhodnutí, už není jak zastavit. Dobrá polovina knihy je zběsilá akce plná nástrah, útěků, bojů a nikdy nekončících improvizací, protože ne všechno vychází podle plánu.
Romantická linka naznačená na konci první knihy tu ustupuje do pozadí a mihne se jen tu a tam v malých a velmi rozumných dávkách, což mě opravdu těší. Ne že bych to mladé lásce nepřála, ale nemusím pořád dokola číst v každé knize to samé. Místo lásky se tak klade důraz na přátelství, soudržnost a odvahu postavit se nepříteli, který zdaleka přesahuje vaše možnosti. Bojovat za to, co je správné, za to čemu věříte, i když vás to nejspíš bude stát život. A také fakt, že rodinná pouta občas nejsou nic oproti rodině, kterou nacházíte ve svých přátelích.



Nejvíc se mi líbí, že oproti prvnímu dílu zde postavy ztrácejí svojí šablonovitost. Přestávají být černobílé s předem určenou minulostí, povahovými rysy a charakterem, stávají se z nich lidé. Lidé, kteří mají své pohnutky, kteří dělají chyby a váhají když mají zahodit největší příležitost svého života. Zkrátka to nejsou superhrdinové, bojující proti zlé Knihovně, ale zkrátka jen lidé. A to těší číst. Také se více dozvídáme o Knihovně jako takové, o tom jak funguje vnitřně, kdo komu velí a snad nejzajímavější je část o obskuristech zamčených v železné věži, rozhodně se máte na co těšit.

Jako na (už vystudovaného!) knihovníka na mě tento díl doléhá ještě s větší intenzitou. Jasně smějte se mi, že jsem melancholická, ale já vím jaké možnosti knihovny skýtají, že jsou útočištěm, centrem vzdělání, že pomohly milionům a milionům lidí, že to nejsou jen domy s knihami k půjčování. Číst o ideálu vědění, který je tak pokroucený, že radši vědomosti, které se zapřísahal chránit, ničí, než aby ztratil svou moc, to mě vážně děsí. O to víc téhle partičce troufalých puberťáků fandím a držím jim palce. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

Váš Dortíček & velrybí crew


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!