pátek 31. srpna 2018

Počítačové hry podle knih

Knihy jsou bezbřehou inspirací. Ať už se podle nich točí blockbusterové trháky, malují fan arty, vytvářejí cosplaye nebo třeba vyrábějí svíčky a záložky. Videohry nejsou výjimkou. Zdá se vám, že knihy a videohry k sobě nepatří? Naopak, jsou to právě hry, které jsou tím nejlepším nástrojem jak vyprávět příběh. 

Co si myslíte o videohrách? Že je to zábava pro vašeho mladšího bratra, který prosedí celý den u počítače? Nebo že videohry jsou pro uhrovité losery, kteří se schovávají ve svých temných herních doupatech? Nebo třeba, že videohry jsou plné násilí, krve a nejde tam o nic jiného než o vraždění? Tak na to pěkně rychle zapomeňte.

Člověk by se až divil, jak skvělým médiem pro vytváření příběhů videohry vlastně jsou. Nejenže vám představují komplexní a do detailu promyšlený svět, ony vám ho dají do rukou a řeknou "objevuj". Nejste tedy jen pasivním pozorovatelem jako u filmu, ale často můžete děj a jeho vývoj i ovlivňovat, což vás donutí se do příběhu doopravdy ponořit . Samozřejmě ne všechny hry staví na dopředu propracovaném příběhu, ale divili byste se kolik hráčů od hry vyžaduje nějaký hlubší smysl, než jen nekonečné střílení skrze davy nepřátel.

Přemýšleli jste někdy jak dostat vášnivého hráče videoher ke čtení? Věřte mi, povedlo se to hned několika titulům, protože kde jinde načerpat inspiraci pro skvělý příběh než v knize?
PS: automaticky vyřazuji hry, vzniklé podle filmů, nebo natočené natočeny podle knih (jako například Harry Potter) a knihy které hry doplňují (Assasin's creed, World of Warcraft)

Andzrej Sapkowski - Zaklínač

Tohle by mohl být samostatný článek, ale pokusím se to nějak shrnout. Chlapíka jménem Geralt s vlčím medailonem na krku opravdu znají snad všichni. A věřte mi, valná většina ho zná spíše z her než z knih. Nepřeháním, když řeknu, že Zaklínač je v dnešní době naprosto kultovní záležitostí, ať už se bavíme o hrách nebo o knihách. První hra od studia CD Projekt Red vznikla v roce 2007 v rodné zemi samotného zaklínače, v Polsku. Sklidila obrovský úspěch a tak nebylo divu, že v roce 2011 vzniklo pokračování Zaklínač 2: Vrahové králů a Zaklínač 3: Divoký hon se po svém vydání v roce 2015 stal jednou z nejlépe hodnocených a nejúspěšnějších her vůbec, také se stal hrou roku 2015, jen tak jako mimochodem. Hra si z knižní ságy vypůjčuje především prostředí a postavy, příběh samotný se odvíjí až po skončení děje knih, takže má prostor pro vlastní příběh a nijak nepřekrucuje ten původní. Kdo četl knihy dostává naprosto neuvěřitelný komplexní zážitek, kde si všímá drobných detailů, odkazů, postav a vztahů mezi nimi, které nečtenáře netrknou. Na druhou stranu, hra pohltila tolik lidí, kteří chtěli stále víc a víc až si nakonec přečetli i knihy. A víte co? Zbožňují je. Výhra pro všechny. Zaklínač prostě přivedl spoustu hráčů ke čtení a spoustu čtenářů ke hraní. Všechny hry kladou velký důraz na rozhodování se a mají i rozdílné konce, příběh tedy můžete z velké části ovlivnit.
Zajímavost: Autor zaklínače Andzrej Sapkowski se od her zcela distancuje a nemá je rád. Několikrát se dal slyšet jak nesnáší fakt, že si spoustu lidí myslí, že knížky vznikly podle her a ne naopak. No on pan Sapkowski obecně není moc veselý pán.


Dimitri  Gluchovsky - Metro 2033

Ať žijí dystopie! Po jisté ne příliš detailně specifikované události, která zahrnovala atomové bomby se zbytek přeživších z matičky Rusi schoval pod zem do moskevského metra. Nekonečně dlouhé temné tunely a zmutované obludy přežívající na povrchu, vás rozhodně nenechají klidnými. Tato kniha přímo vybízela ke stvoření epické hororové střílečky, kde se budete snažit v metru přežít. První díl Metro 2033: The Last Refugee (2010), od ukrajinského studia 4A games, se hodně drží děje původní knihy od Dimitrie Gluchovského, který na jejím vývoji dokonce úzce spolupracoval (slyšíte to pane Sapkowský?!). Hra měla velký úspěch především díky své temné atmosféře a pokračování na sebe nedalo dlouho čekat. Metro: Last light (2013) se už od knižní předlohy zcela odklonilo, ale to hráče ani trochu neodradilo. Momentálně se hráči tetelí netrpělivostí a čekají na oficiální vydání další hry Metro: Exodus, kde se hrdina Arťom vydám na povrch hledat další přeživší. Skvělé knihy, skvělé hry, mohli bychom snad chtít víc?
Zajímavost: Hra má dva konce, podle toho jak se skrze celou hru chováte a jaká učiníte rozhodnutí 

H. P. Lovecraft

Jestli vám tohle jméno nic neříká, okamžitě utíkejte do knihovny doplnit si vzdělání. Jeden z otců hororu, stvořitel legendárního chapadlovitého monstra Cthulhu a vůbec spisovatel těch nejděsivějších a netísnivějších povídek. Atmosféra bezbřehého zoufalství a děsu inspirovala už mnoho a mnoho lidí k vytvoření počítačových her. Jendou z prvních bylo Alone In a Dark, které vzniklo už v roce 1992 (!!!) a dočkalo se dohromady sedmi různých her, poslední Alone In The dark: Ilummination z roku 2015. Tahle série se inspiruje různými povídkami H. P. Lovecrafta, ale například i prací H. R. Gigera (legendární film Alien, říká vám to něco?). Další z her je například Call of Cthulhu, která vznikla v roce 2006 a série pokračuje dodnes. Nejzajímavěšjší je však hra The Sinking City, kde se spojuje detektivka s Lovecraftovským hororem v té nejlepší možné kombinaci, vyjít by měla 21. března 2019. Už jen ten trailer je něco výjimečného.


George Orwel - 1984 

Ikonická kniha, jinak se to snad ani vyjádřit nedá. Všudy přítomný velký bratr, který sleduje každý náš krok, čin a dokonce i naši myšlenku. Hra jménem Orwell z roku 2016 není zcela typickou počítačovou hrou, nehrajete si na hrdinu, ani nepobíháte po mapě. Místo toho sedíte u počítače a sledujete aktivitu vašich sousedů na internetu. Sledujete co dělají, co píšou, jaké fotky a názory sdílejí. Vše, co vám přijde proti ideologii, posíláte do nového bezpečnostního státního systému Orwell. Rozhodnutí koho udáte, mají velké následky a tak je potřeba rozhodovat se pečlivě. Ale nemyslete si, že vy samotní nejste také kontrolováni. Velký bratr je všude.

Ken Follet - Pilíře země

Tenhle monumentální historický román má téměř 1000 stran. Prostředí středověké Anglie 12. století, stavba katedrály Kingsbridge, pletky a složitá politická situace. A z tohohle udělali hru, doopravdy. Ken Follet's The Pillars of the Earth, od studia Deadlic, se nedrží předlohy zcela striktně, což je dobře protože by pak nejspíš nikdy nebrala konce. I osudy postav se lehce liší, nakolik to nemůžu soudit. Hra je klasická point-and-click adventura, kde se hodně čte. Opravdu hodně čte. Abyste se dostali do složité politické situace a přišli na kloub všemu tomu pletichaření, musíte dávat opravdu pozor. Ve hře se snad víc čte, než hraje, pro čtenáře tedy naprosto ideální, no ne? Navíc ta ručně kreslená grafika!

Boris a Arkadij Strugackij - Piknik u cesty

Matičku Rus jsme tu už jdnou měli. Tentokrát nejde o postapo, ale o scifi. A není to nikdo menší než legendy tohoto žánru, bratři Strugačtí. Jejich legendární Piknik u cesty byl na tehdejší dobu (1972) zjevením. Není proto divu, že inspiroval i herní vývojáře a vznikla hra S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl Ačkoli vývojáři zasadili hru do roku 2006 (vyšla 2007) do zóny okolo Černobylu, která se zde vytvořila po jeho havárii, prostředí a postavy jsou inspirovány právě legendárním Piknikem u cesty.  Hra se dočkala několika pokračování s podtituly Clear Sky nebo Call of Pripyat. Již několik let se řeší, zda bude pokračování protože projekt byl několikrát oznámen a zase zrušen. V květnu 2018 byl oznámen oficiální vývoj S.T.A.L.K.E.R. 2, jeho datum vydání je ale až rok 2021, uvidíme jak to tedy dopadne.

A co vy a videohry, hrajete nebo myslíte, že to není nic pro vás? Doufám, že se Vám článek líbil a dejte mi vědět jaká kniha, by podle vás byla skvělou hrou!
Zdraví Dortíček

9 komentářů:

  1. Četla jsem Zaklínače, Metro a Pilíře země. Hrála jsem jenom Zaklínače, o Metru jsem trochu přemýšlela, ale pak jsem to nějak odsunula a teď už nemám pocit, že by mi to něco dalo. Každopádně jsem fakt, jako opravdu fakt v šoku, že podle Pilířů někoho napadlo udělat hru. Kdo ji hraje? Vysokoškolští profesoři? :D To si vůbec neumím představit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o metru přemýšlím už dlouho, ale mám strach, že to na mě bude moc naročný :( :D.
      Těžko říct, já bych se nedivila kdyby ano:D Ale podle recenzí je ten příběh hodně osekaný a některé postavy mají zcela jiné dějové linky než v knize. Vzala bych to tedy spíš jako velmi silnou inspiraci než přesnou herní podobu knihy.

      Vymazat
  2. Já nevěděla, že Metro byla nejdřív kniha a pak hra. Myslela jsem, že to bylo obráceně. :D
    Díky za tipy na Orwella a Pilíře země, to si určitě někdy zkusím zahrát, přítel mi to dozajista sežene. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, velryby šíří osvětu! Knížky rozhodně stojí za to, jednička stoprocentně! Díky za komentář, ráda podporuji všechny čtenáře-hráče!

      Vymazat
  3. Zaklínača a Metro som čakala :-) Ostatné knihy ma prekvapili, takže vďaka za nové info :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zaklínač je srdcovka!! :-D Stalker a Metro taky super, ty další nezná, ale to podle H.P. Lovecrafta vypadá dost dobře! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The sinking city bude pecka, už teď se té hry bojím :D

      Vymazat
  5. Tak podle Pilířů země mám deskovou hru. Nikdy jsem se nedostala dál než k rozdání všech potřebných kartiček a v krabici leží už hodně hodně let. Naopak hra podle 1984 by mohla být zajímavá...

    OdpovědětVymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!