neděle 4. března 2018

Lauren Oliver - Replika

Každá mince má dvě strany. Tahle knížka ukrývá dvě dívky, dva příběhy a dva různé pohledy na zdánlivě stejnou událost. Z každé strany jeden. Je na vás, čím osudem začnete. 

Název: Replika
Autor: Lauren Oliver
Počet stran: 455
Nakladatelství: CooBoo


Dočkala jsem se! Já jsem se konečně dočkala. Nová knížka Lauren Oliver je tu, je nádherně barevná, tlustá a hlavně moje. Udrží si Lauren Oliver status spisovatelky originálního YA, kterého se jí u mě dostalo? Tak jdeme na to, ne?

Lyra a Gemma by už nemohli být rozdílnější. Lyra jako klon určený k lékařským pokusům, zcela izolovaná, vyhublá, neznající nic kromě institutu, kde byla vyrobena, toužící jen po troše vlídnosti a možnosti číst. Gemma,  jediné oplácané dítě nechutně bohatých rodičů, které nesnáší své spolužačky (až na jednu), nesmí nikam chodit a celé prázdniny se hodlá dívat na seriály. Přesto jim je určen jeden osud. Potkat se a zjistit, že celý jejich život je jedna velká lež.
Výsledek obrázku pro replika lauren oliver
Tady máte jak krásně to vypadá rozložené, jenže české vydání je v hardbacku a já nehodlám lámat desky, takže tady je obrázek z netu #sorryjako

Největším lákadlem této knihy je rozhodně fakt, že se dá číst z obou stran (stejně řešená je například česká kniha od Patrika Harlta Okamžiky Štěstí). Obě dívky vyprávějí zdánlivě stejný příběh ze svého pohledu. Ty se navzájem prolínají a doplňují. Celkový obraz příběhu tedy získáte až po přečtení obou dívek. Příběhy sice obstojí i samostatně, ale jsou v nich veliké mezery a otazníky, které právě doplňuje vždy druhá dívka, než ta, kterou právě čtete. Ale přichází ošemetná otázka: kde pro bohy začít? Gemmou? Lyrou? V redakci CooBoo na to šli úplně jinak a četli knihu na přeskáčku po jednotlivých kapitolách od každé dívky. To je super nápad protože pak máte všechny informace hezky pohromadě, ale upřímně já bych na to neměla nervy, furt knížkou otáčet a pamatovat si, co se dělo u minulé dívky, prostě blázinec. Já začala Lyrou z jednoho absolutně triviálního důvodu - má modrou obálku. Tip pro nerozhodné: hod mincí je taky možnost.

Ač stejná autorka, oba příběhy jsou napsané o trochu jiným stylem. Lyra je velmi věcná, strohá, nevzrušená, dalo by se říci místy až lhostejná. Její příběh má úplně jiné tempo, je svižný a neztrácí čas. Oproti tomu Gemma se ve všem piplá, vše zvažuje třicetkrát a než se k něčemu rozhodne stihne ještě pětkrát změnit názor. Tempo příběhu je pomalejší a rozvážnější, celé její vyprávění působí jako pomalé našlapování na čerstvém ledě. Osobně si myslím, že to je záměr, snaha ukázat jak rozdílně můžete svět a události probíhající okolo sebe vnímat, závisle na tom jak a kde jste byly vychováni a jak s vámi bylo celý život zacházeno. A taky že, když opakujete jednu lež dostatečně dlouho, stane se pravdou. 

Nemůžu si ale pomoct, a přijde mi, že sem žánrově četla dvě úplně rozdílné knihy. Na jedné straně akční sci-fi připomínající film Ostrov (The Island 2005), kde se bojuje proti vládním systémům o holé přežití a na straně druhé cestu uťápnuté puberťačky za láskou a sebepoznáním. Jestli byl i tohle záměr opravdu nedokážu posoudit. V neposlední řadě mě trochu naštvala příšerně uspěchaná romantická linka v Lyřině příběhu. Jako kdyby nestačila ta Gemmina, proč musí být ta láska všude?! Ne že bych to Lyře nepřála, ale vzhledem k okolnostem by prospělo dát tomu trochu času a nehnat to raketovou rychlostí vpřed, přeci jen dvě stě stran není moc. 
I přes lehkou YA šablonu (které už se ani nikdy nezbavíme ani atomovkou), pokládá replika vcelku zajímavé otázky jako třeba: Co z nás dělá myslící bytosti? Kdo rozhoduje zda jsme vůbec lidmi? Kde je hranice mezi vědou a hraním si na boha? 
Výsledek obrázku pro replica book quotes

Druhý díl s názvem Ringer, který by měl být i posledním, vyšel v listopadu minulého roku. Samotnou mi nedá spát, co se v něm bude dít, protože první díl nekončí žádným cliffhangerem a ani nepokládá nějaké velké nevyřešené otázky, na druhou stranu bych chtěla vědět, co bude s postavami dál, jak chtějí vyřešit svou momentální situaci a kdo za to všechno nakonec ponese zodpovědnost. 

Výsledek obrázku pro ringer replica 2

Kolem a kolem mám pocit, že se z konceptu oboustranného čtení dalo vytřískat o něco víc. Ale i přesto pro mě Replika v záplavě YA knih vyčnívá nad ostatní a tak jí ty čtyři velrybky dám. 
Váš Dortíček & velrybí crew






6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá hodně zajímavě a zaujalo mě řešení z každé strany jedna část. :)) Navíc obálka je vážně krásná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Obálky jsou vážně skvost, hlavně ten druhý díl.

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Kniha mě hodně láká podle anotace i tím, jak je psaná :) dva příběhy v jednom, to zní jednoduše zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) Je to zajímavé, víceméně úplně nový koncept, člověk má sto chutí to vyzkoušet!

      Vymazat
  3. Super! Sama jsem taky zvědavá na další díl, zvláště pak proto, že ten první byl tak urychleně ukončený. Jinak si říkám, jestli jsi se tím, že jsi četla příběhy po sobě, neochudila o to pouto, které se mezi oběma dívkami pomalu vytvářelo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možné to je, ale já nemám nervy na stálé otáčení a navíc Lyra mě zaujala daleko víc, tak jsem to chtěla vědět vše najednou :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!