pondělí 14. srpna 2017

Žakelína loví v knihobudkách #3

V minulých knihobudkách jsem vám psala a neskutečném Atlasu mraků od Davida Mitchella, který se ke mě touto cestou dostal. Myslíte, že už to bylo skvělé? No, to nejspíš ani neuvěříte, co Žakelína ulovila tentokrát. Čtěte a žasněte!
Třináct měsíců - David Mitchell

Ne, nekecám. Někdo se v okolí této knihobudky očividně zbavuje Davida Mitchella, no, tím lépe pro mě, že? Nemohla jsem tomu uvěřit. Knihobudka byla zrovna narvaná k prasknutí a já byla jako dítě v cukrárně. Koukala jsem na různé tituly, valná většina byla pro mě neznámá, když v tom mě upoutala nádherná zelená obálka s modrým nadpisem. Vzala jsem knížku do ruky a BAM! David Mitchell! Chvíli jsem tuhle informaci zpracovávala, pak knížku šoupla do tašky a celou cestu do Prahy se tetelila štěstím. 

Abyste mě pochopili správně. Od přečtení knihy Hybatelé (recenze TU) je David Mitchell má velká literární láska. I když nemůžu tvrdit, že jsem od něj přečetla všechno, ale jeho styl psaní a myšlení mě jednoduše fascinuje a já se těším z každé jeho knihy. Asi tak tři týdny zpátky jsem ulovila v úplně té stejné knihobudce Atlas mraků, ze kterého jsem měla obrovskou radost. Ta se jen násobí s tím, že teď mám i Třináct měsíců a má sbírka se tak rozrůstá!

Jason Taylor je zdánlivě obyčejný dospívající kluk, plachý, jemný a intelektuálně založený. To však nesmí odhalit žádný z jeho spolužáků, nedej bože, aby zjistili, že je Jason trvalým přispěvatelem místního plátku, kam dodává své verše. Přiznat před kamarády, že k Vánocům dostal poukázky na knihy a mapu Středozemě se rovná takřka sebevraždě. A protože Jason ví, co se sluší a patří, tváří se povzneseně, pokouší se kouřit své první cigarety a nekamarádit se s holkama. Zpověď dospívajícího chlapce je o to dojemnější a komplikovanější, že hlavní hrdina koktá. Tuto vadu se však snaží utajit, proto studuje potajmu slovníky cizích slov a rozšiřuje si slovní zásobu, aby měl po ruce vždy náhradní slovo, na které prozatím jeho "kat" nevyhlásil embargo.

Pravdou je, že bez obálky bych si knížky ani nevšimla. No není krásná?! Je to první vydání z roku 2007 a popravdě, když ho porovnáme se současnou obálkou, tak díkybohu za staré vydání! 

Výsledek obrázku pro třináct měsíců david mitchell
Jako není to zlé, ale prostě zelená vyhrává! 

A ještě jsem zjistila, že existuje (kupodivu) i starší vydání Altasu mraků. Momentálně můžete koupit jen vydání s filmovou obálkou, pokud vím. Ta je sice pěkná, ale přeci jen, je to filmová obálka a ty já nemám v lásce. PODÍVEJTE SE NA TO!!!
Související obrázek

Tohle vydání knížky si prostě seženu, nehledě na to jak dlouho mi to bude trvat! Nejenže mi knížky budou v poličce hezky ladit, ale ksakru! To je tak nádherná obálka! 

Co víc říct než to, že štěstí mě a Žakelíně přeje, co se knihobudkových úlovků týče. Jsem šťastná jako blecha (nebo jako velryba?)
A co vy? Ulovili jste něco zajímavého? Znáte Davida Mitchella? Pochlubte se!
Váš Dortíček & Žakelína


4 komentáře:

  1. Moc pěkný úlovek :) Já dnes šla také kolem knihobudky a nemohla uvěřit svému štěstí, když jsem v ní našla skoro nového Ready Player One :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panečku, tomu se říká úlovek! Mám ho v to read listu, jednou se na něj snad i dostane :D

      Vymazat
  2. Teeda, tomu sa hovorí šťastie :) Ja Davida Mitchella milujem a Třináct měsíců som dlho (kým nevyšlo nové vydanie) nemohla zohnať. Ani Hybatelé nikde neboli... Vtedy by som takú knihobudku vyvážila zlatom :) Teraz už ich mám doma a som hrozne rada, že Mladá fronta myslí na nás fanúšikov a pravidelne Mitchellove knihy vydáva. Želám šťastnú ruku tebe aj Žakelíne, možno tam nabudúce objavíš rovnako skvelých Tisíc podzimů Jakoba de Zoeta :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně další Mitchellův fanoušek! Na Tisíc podzimů si dělám dlouho zálusk a kdybych ho našla v knihobudce, snad bych na ní musela nalepit veřejný děkovný dopis :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!