neděle 23. července 2017

Ray Bradbury - Ilustrovaný muž

Ray Bradbury je legenda. 451 stupňů Fahrenheita známe všichni, ale Bradbury si zaslouží daleko větší pozornost, protože jeho díla jsou geniální a naléhavá. Ilustrovaný muž vám nesmí uniknout, pokud si chcete rozšířit nejen literární obzory!

Název: Ilustrovaný muž
Autor: Ray Bradbury
Počet stran: 269
Nakladatelství: Plus 



Muž potetovaný od hlavy až k patě (ne, není to hipster), usíná na trávě. Tetování na jeho zádech mezitím ožívá a vypráví 18 příběhů. 18 jednotlivých povídek, každá z jiného prostředí, jiné délky a s jiným ponaučením. Ne všechny se odehrávají v hlubokém vesmíru, ne všechny řeší rakety a utopistickou budoucnost, ale věřte mi, že všechny skrývají naléhavou zprávu, která by nás měla varovat a hlavně poučit.

Ray Bradbury je literární legenda. To všichni víme, že ano. Ale málokdo od něj četl víc než 451 stupňů Fahrenheita a to je velká škoda. Sakra velká škoda! Ilustrovaný muž se čte sám. Povídková forma knihy po vás nevyžaduje velké soustředění a některé povídky mají klidně jen 3 nebo 4 stránky. Ale nenechte se zmást, méně někdy znamená více. V Bradburyho případě o hodně více.


Povídky jsou opravdu různorodé a myslím, že každý si najde své. Máme tu vyhoštění černochů na Mars (jen se modlím ať se o tomhle nedozví Trump, jinak tam přibudou i mexikánci), planetu na které neustále prší a všem z toho doslova kape na maják, kosmonauty, mnichy snažící se přesvědčit marťany o existenci boha, super zábavnou a trochu vražednou dětskou hru na invazi a samozřejmě se to neobejde bez nějakých těch robotů a rozličných konců světa.

To nejlepší na Ilustrovaném muži, ale je poselství, které v sobě každá povídka skrývá. Ať už jde o náboženství (Poutník , Lampiony) rasismus (Karta se obrátila), lidskou chamtivost (Návštěvník) naději (Dlouhý déšť), pomstu (Město) nebo stále se vyvíjející technologii, která nás jednou bude stát krk (Marionety a.s. Savana). Někde je zpráva jasná, jindy musíte trochu hledat a je možné že v ní najdete zase něco trošku jiného než všichni před vámi.

Za mě jako nejlepší povídky hodnotím Město a Nultou hodinu. Při čtení obou mě mrazilo u každé z jiných důvodů. Věřte mi, i vy se po těchto dvou povídkách nebudete cítit úplně komfortně vedle dětí a oken, která připomínají oči.

Ilustrovaný muž nejsou totiž vůbec sci-fi povídky o vesmíru a technologii. Jsou to varování pro celé lidstvo v mnoha podobách. Nedovolme aby se svět Ray Bradburyho, ač fantaskní ale pořádně děsivý, stal skutečností.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!