pondělí 24. dubna 2017

Jen Campbell - Divné hlášky z knihkupectví

Dříve jsem si říkala, že by bylo fajn pracovat v knihkupectví. No zkušenosti lidí tam pracujících mi vzaly naděje. Tak jsem si říkala, že nějaké zapadlé knihkupectví, nebo antikvariát, to by bylo super.
ALE... Ti lidé.
Ty lidi!
Každý kdo někdy pracoval a přicházel do kontaktu s ostatními lidmi asi ví o čem mluvím, když řeknu, že občas to je na to otevřít okno a skočit.
A Jen Campbell to asi chápe taky.


Název: Divné hlášky z knihkupectví
Autor: Jen Campbell
Počet stran: 120
Nakladatelství: CPress




V této útlé knížce se vám dostane toho nejdivnějšího, co kdy od zákazníků slyšela britská blogerka a prodavačka knih z knihkupectví a antikvariátu kdesi v Anglii - Jen Campbell. A upřímně řečeno, občas to je vážně hodně divné. Nicméně poměrně úsměvné... a děsivé. Vlastně knížka ve mě vyvolala takový mix pocitů, že se mi lidé zdají ještě divnější než doposud. A to jsem si myslela, že jsem slyšela kde co.

"Máte černobílé filmové plakáty?"
"Ano, tamhle jsou."
"Najdu tam plakát Adolfa Hitlera?"
"Koho prosím?"
"Adolfa Hitlera."
"Jenže to přece nebyl herec."
"Ale byl. Američan. Myslím, že židovského původu."
(str. 40)

Nevím sice kolik let autorka pracovala v knihkupectví a antikvariátu, jedno ale vím jistě, Vyslechla si toho dost aby o tom mohla vést úspěšný blog a zároveň vydala svou vlastní knihu s touto tématikou. Čas od času jsem se jen tak zarazila a přemýšlela, jestli jí lidé jen tak netrolili, protože to přece není možné, aby byl někdo tak neskutečně mimo, jako někteří její zákazníci. 

Kolem a kolem jde o kratochvíli, která vám zabere tak. No. Ať nepřeháním hodinu a půl. Některé rozhovory jsou zábavné, jiné méně. Někdy se vám bude zdát, že něco podobného tam už bylo, protože přijít do knihkupectví a ptát se na různé předměty denní potřeby je podle všeho v Anglii docela obvyklá záležitost. Ale i se čas od času najdou nějaké zajímavé hlášky, nad kterými zůstane rozum stát.

"Máte nějaké knížky o Ježíšově ukřižování?"
"Určitě"
"Báječné. Vyberte mi ideálně nějakou se spoustou kuřátek a zajíčků."
(str. 26)

V knize je spousta ilustrací a s tím i spousta volného místa. Ale i když ho tam je dost, tak se stávalo, že tam kde mělo být, tak právě tam to místo chybí. Čas od času se stalo, že od sebe hlášky nebyly vůbec odděleny, takže ze dvou se stala jedna, kterou jste si museli sami rozdělit ve své hlavě. Případně byly odděleny buď pouhou mezerou, nebo jednou kostičkou. Občas byla ilustrace umístěna značně nešikovně, takže rozdělila konverzaci zákazníka s prodavačkou po (v lepším případě) jedné větě nebo (v tom horším) v její polovině, kterou ovšem monolog nekončil a pokračoval pod obrázkem. (Info: Kvůli těmto chybám bude do konce května celý náklad stažen z prodeje, ale netruchlete, po korekci se kniha opět vrátí, takže počkejte a budete mít svůj výtisk již bez chyb a já přidám v hodnocení velrybu navíc! :) )
A ještě jedna maličkost mi čas od času haprovala, totiž že jednou je napsáno 'zákazník' a osoba mluví v ženském rodě i v mužském rodě, občas nastane změna a je to genderově rozdělené. Ne že by to něčemu vadilo, nejsem feministka a je mi to upřímně ukradené, jen mě to trochu udivilo. 
Je to ale škoda, takovéto nedostatky kazí celkový dojem z knihy.

"Kde najdu poezii?"
"Hned tady."
"Supr. Nevíte, kdo napsal: 'Ach ty jsi hezká, jak záchodová deska'?"
"..."
"Vyšla toho celá sbírka?" 

Celkově ale hodnotím kladně. Dostala jsem přesně to, co jsem chtěla, potvrzení, že lidé jsou divní všude na všech kontinentech (taky o tom vím své po dvou letech práce v nemocnici v kanceláři: "Kancelář interny, dobrý den." "Dobrý den, prosím vás, já u vás byl tak půl roku zpátky a potřeboval bych mluvit s paní doktorkou." "A jak se ta doktorka jmenovala? Měl byste to mít na zprávě." "No to nevím, ale byla hrozně hodná a blonďatá." ). Dala mi docela úsměvné počtení na zabití času. Takže ano. Opravit ty nešťastné chyby, nebo rozhodnutí, provedená v nakladatelství a bylo by to i za víc velryb.

Jsou tu fanoušci Monty Pythona? Tady je vtípek přímo pro vás! Rozhodně to stojí aspoň za pousmání! 

...
"Jde o odkaz na seriál skupiny Monty Python: Ripping Yarns - Neskutečné historky."
"Takže vlnu neprodáváte?"
"Ne." (...) "Ale prodáváme mrtvé papoušky."
"Cože?"
"Papoušky. Mrtvé. Exnuté. Zesnulé. Nechtěla byste nějakého?"
...
(str. 37)

Tak zase příště
Lesníček

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. Tahle kniha se mi hodně zalíbila. Přece jenom, je to celkem stylové, číst knihu s takovým názvem a tématem... :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, děkuji :D Mě hned v tom katalogu zaujala! :D Je to takové milé na zasmání :)

      Vymazat
  2. Parádní recenze, a ty hlášky jsou vážně docela divné :-D Ale je fakt, že tomu i věřím, pracovala jsem s lidmi a vím, že někteří dokáží být vážně dost mimo :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) No to je jenom takový vzorek, ony tam jsou i divnější věci :D
      No právě taky mám nějaké zkušenosti, ale občas mě to vážně zarazilo :D

      Vymazat
  3. O knihe som ešte nepočula, takže ďakujem za tip ako oddychová a zábavná kniha to môže byť dobré čítanie :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu jen doporučit! :) Jen teda ty chyby v sazbě, ale jinak je to vážně zábavné počtení! :)

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!