úterý 28. února 2017

Dívka ve vlaku vs.The girl on the train

Již jsem si navykla, že dříve čtu knihu a teprve potom se odhodlávám k tomu zhlédnout film, stejně jsem to provedla i u Dívky ve vlaku. Pak nastalo zvažování, zda se pustit do delšího článku, nebo rozhořčené recenze. Rozhodla jsem se - místo jedné naštvané recenze na přeceňovanou knihu podám hned dvě věci, od nespokojené velryby, v jednom! A to se přece vyplatí!!!


Všichni jsme slyšeli o Dívce ve vlaku... Všichni. Bez rozdílu věku, pohlaví, vyznání i oblíbeného fandomu. O Dívce ve vlaku slyšeli i lidi, které jsem v životě neviděla s knihou v ruce a skutečně hluboce pochybuji o tom, že umí číst.
Na jednu stranu jsem se na knihu těšila, protože mi ji doporučila kamarádka, která mi vždycky připadala hrozně sečtělá a chytrá, na druhou mě děsily rozporuplné reakce. Tak nastal ten politování hodný okamžik, kdy mi už docházejí knížky od Vánoc a tak se pouštím do knih, co dostali pod stromeček rodiče.
Takže rozmýšlení mezi posledním dílem Přemyslovské epopeje, kterou jsem nečetla ani jednu. Druhým dílem detektivky, jejíž první díl jsem nečetla a Dívkou ve vlaku bylo vlastně docela jednoduché.

Vlastně jde o to, že zmizí jedna ze tří hrdinek, jejíž poslední měsíce života retrospektivně sledujeme a jedna násoska, která jí denně sleduje z vlaku si myslí, že viděla něco důležitého a může vyřešit její únos/vraždu. Do toho tu máme Velmi Křehké Vztahy v podobě násosčina bývalého manžela a jeho současné ženy a dítěte.



Přiznejme si, ani jedna z věcí nemá nijak příznivé hodnocení, film od režiséra Tatea Taylora (který za sebou žádné hitovky natočené rozhodně nemá) 68%, kniha z pera britské autorky Pauly Hawkins (ani ona za sebou žádné významné knihy nemá) 77%. Ale lidi, co mě znají vědí, že jsem nezmar, tak jsem se nedala jen tak odradit. I přes to, že knihu jsem z časového presu přečetla za dva dny, tak jsem byla znechucená a prakticky ihned jsem ji chtěla zahodit. Na druhou stranu, zajímalo mě, kdo je vrah a tak i přes divný styl vyprávění a neskutečně nepříjemné hlavní hrdinky, jsem byla překvapená a... Zvědavá? Asi jo.
Zajímalo mě, jak to všechno divné bude fungovat na plátně.

No dobře, co se mi na tom samotném tématu (kniha i film) nelíbí? Eh tak třeba samotný název:
Proč dívka ve vlaku, když hlavní postavě je tak pětatřicet? Protože alkoholička ve vlaku nezní tak dobře. Jak jsem se zmínila, hlavní postavy mi hrozně lezly na mozek. Z Rachel se mi po celou dobu dělalo neskutečně špatně. Z Anny a její dcery jsem měla osypky, to přece není možné, aby byl někdo takhle naivní a neschopný udělat něco s tím, co se mu nelíbí, nebo jo? A Megan je nána. (Marfuša je nána, nána, nána!) Dobře, něčím si prošla, to neberu, nečekala jsem to a byla to jedna z mála věcí, co se mi líbily. Ale fakt se jí po tom všem honí v hlavě jen to, jak někoho obelhat a osouložit? Ale to, co mi lezlo krkem ze všeho nejvíc bylo to "vyšetřování" na vlastní pěst. Co to mělo znamenat? Ne, to jsem nepochopila. Nelíbilo se mi to ani v knize a ani ve filmu jsem to nijak nepochopila. Jenomže film udělal ještě jednu věc, kterou jsem fakt jako nebyla schopná pochopit: někdo se rozhodl, že by asi mohla být legrace vyměnit starý, trapný Londýn za americké Velké jablko, čili New York. Zajímavé rozhodnutí...


Zdroj
Ale ať nežeru, řekla jsem, že se mi pár věcí líbilo. A jak v knize, tak ve filmu byl skvěle podán konec. Ačkoliv vraha jsem čekala, hrozně se mi líbil samotný závěr! Kde byla Rachel dokonce i střízlivá a snesitelná! Tady je dobré podotknout, že daleko lepší to bylo ve filmu!Ať žije naturalismus! Jenže (a to se moc často nestává) i film má zatraceně nepopiratelné lepší stránky věci. Zaprvé to je vizuální stránka. Tedy ten notorický make-up (červené žilky na nosu a na tvářích), ten se mi, jakožto zarytému fanouškovi Face Off hodně líbil. Za druhé Lisa Kudrow (Phoebe z Přátel) v mini roličce! A pak samotná zápletka kolem její mini roličky, která je v knize sice podaná jinak, ale mě se víc líbila ve filmu.
A je tu ještě jedna zatraceně výrazná kvalita. Kvalita nad kvality: polonahý Luke Evans. (Jo. Je to sakra fešák.) 

Já nevím, čím to je, že jsem tak zhnusená knihou i filmem najednou. Většinou se mi aspoň jedno líbí. Jsem si ale jistá, že kdybych viděla film dřív než četla knihu, stejně by se mi to nelíbilo, protože to je díky opilé hlavní postavě tak zmatené a divné, že bych se přes to asi snadno nepřenesla. Jasně, Emily Blunt je v té roli skvělá, uvěřitelná a přesně tak nechutná, jak by měla být a já jí za to tleskám. Ale prostě ten samotný koncept u mě rozhodně nefunguje. (Když tak nad tím přemýšlím. Asi by mi ani nevadilo, kdyby hlavní postavou byla lidská Dory s ohromnými výpadky paměti! Vždyť by to bylo krásné! Ušetřilo by mi to hromadu znechucení, potřebu pálit knihu nebo něco po televizi, to je jedno.)

Povzbudivá slova závěrem? Mmmm...
Clint říká: Ne!
Zdroj

4 komentáře:

  1. Skvělý článek :) Knihu ani film jsem neviděla, ale chystám se na ně a po tvém článku jsem hodně zvědavá, co na ně řeknu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já se na Dívku ve vlaku stále chystám, pořídila jsem si ji v angličtině, no a ... jsem na ni dost zvědavá :D.
    A také, nejdříve si přečtu knihu a pak teprve film. Nechci přijít o to knižní "aha"?; "kouzlo"? :) No zkrátka kniha jde vždy první :)

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj
    tak já jsem knížku do-poslouchal jako audioknihu. Musím říct že hlavní hrdninka ve mě vyvolávala tolik antypatii že jsem přemýšlel jestli to nakonec nebude první audiokniha kterou nedoposlouchám. Nicméně jsem vydržela celý příběh si poslechl. Pak jsem se vrhl na film a byl zděšen. Kolik detailu a věci z knihy tam chybělo mi přišlo až nemyslitelné. Film je dle mého velmi špatný. Navíc celé zasazení do úplně jiné oblasti mi přišlo divné. Kniha u mě nakonec nějaké pozitiva našla ale u filmu jsem zustal jen zírat jak to vlastně dokončí.

    Ijacek.007

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, Rachel pro mě byla takovým středobodem všeho, co mi na knize přišlo špatné a také jsem mnohokrát přemýšlela, že knihu odložím. Nicméně co se filmu týče, tak mi na jednu stranu nevadil, hlavní zásluhu na tom mělo obsazení, ale na druhou stranu jsem měla úplně stejný problém jako u knihy totiž že jsem se prostě nepřenesla přes nesympatické postavy, které mi vadily s každou minutou víc a víc... :D

      Vymazat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!