pátek 30. prosince 2016

Knihovnictví: Mýty a fakta

Když se o mně někdo dozví, že studuji knihovnictí, rozzáří se jim obličej a nadšeně vyhrknout: "No to je super, ty jsi měla vždycky moc ráda knížky a čtení." A já se vždycky nadechnu, ale pak se radši jen usměju a pokývu hlavou. Protože vysvětlovat všem těm lidem, že knihovnictví není o knihách, prostě nemá smysl. Ale vám to vysvětlím.


Studuji obor Informační studia a knihovnictví na fakultě FF UK. Většina lidí má o tomhle oboru (a knihovnictví obecně) tu krásnou romantickou představu, že tam sedíme, čteme, procházíme archivy a maximálně se občas naučíme ovládat nějaký ten knihovnický systém. A že až dokončíme školu, posadí nás za výpujční pult a odtamtud už v životě nevylezeme. A pak se najednou transformujeme v ty milé staré knihovnice, co dávají dětem lízátka a baví se s Máňou o nové detektivce.

NE!

Možná vám právě zdemoluju vaše představy, ale knihovnictví je o knížkách asi tak z 10% a to hlavně protože tenhle obor je o tom umět zprostředkovat informace. Co nejrychleji, neefektivněji, těm správným lidem a na ta správná místa. Jen abych vám utvořila představu. V zimním semestru jsme měli z 5 povinných předmětů jen jeden o knihách. A ten přesně obsahoval chození po archivech, běžným turistům nedostupných sálech, ohmatávání ultra starých knih a prostě všechno obdivování té krásy. Nesnažím se tu tvářit, jakože já jsem tohle všechno věděla, než jsem na tenhle obor šla. Samotnou mě překvapilo kolika rozdílným věcem se učíme a kolik "informatiky" tenhle obor obsahuje. Práce se systémy, vytváření wiki stránek, prohledávání databází atd atd. Ale abych vás zas jen nestrašila, informační studia a knihovnictví je skvělý obor. Zajímavý, aktuální a z velké části se vám dokáže přizpůsobit. Zaměřit se můžete na různá odvětví jako jsou například Nová média nebo Knihověda (ano, ta je vážně skoro jen o knihách).
Pokud milujete čtení, knihy, bloggujete, recenzujete a říkáte si, že knihovnictví prostě logicky MUSÍ být pro vás, zvažte pár věcí a otestujte si, zda vám v hlavě také náhodou netkví ty největší mýty.

Mýty

Knihovnictví je jen o čtení. Ne. Knihám se věnujeme možná více než jiné obory, ale tenhle obor rozhodně není o čtení, kéž by, ale ne.

Když vystudujete stane se z vás knihovník. Teoreticky ano, budete to mít na diplomu, ALE to vás nenutí jít a nechat se zaměstnat v první pobočce městské knihovny. Můžete se zaměřit na nová média, restaurátorsství, služby veřejnosti, vydavatelství, antropologii... no prostě všecko! To záleží hlavně na vás.

Dostupná práce pro vás je jen v knihovně. Opět ne, ale to sem tady už vysvětlitla.

Knihovnictví je starý a nudný obor. HA HA HA. Chápu, že mnohým se zdá v této digitální době knihovnictví, jako naprosto mrtvý a nepotřebný obor, ale nenechte se mýlit. Zde se odráží část názvu informační věda no a kde jinde využít tyto znalosti než v digitální éře. A k té nudě, jako volitelný předmět jsem si zapsala Videohry jako kulturní a sociální fenomén. Zní to snad jako nuda?

Abych mohl studovat knihovnictví, stačí rád číst a zajímat se o knihy. Nestačí, jistě je to pro vás plus, když se v tomto světě orientujete, ale rozhodně nečekejte, že se vaše předměty budou skládat z přednášek slavných autorů, navštěvování veletrhů a psaní recenzí. Opět: kéž by, ale ne.

A ještě menší bonus: Konečně se zbavím matiky a všeho s tím souvísejícím. Vím, že teď si určitě několik z vás smutně povzdechlo. Nevím jak na jiných VŠ, ale my máme základy logiky (fuj!), někteří si mohou zapsat programování, a taky máme skvělou věc, jakou je identifikační popis, který vás učí zacházet s databázemi, rešeršemi a katalogizovat. Ale toho se nelekejte :)

Doufám, že jsem vám trochu rozšířila obzory a třeba i pomohla v rozhodování, co po střední, protože spousta blogerů jsou teenageři a VŠ je teprve čeká. Informační věda a knihovnictví je super obor a může vám toho hodně dát a určitě i vy jemu. Takže studiu co? ZDAR! NAZDAR!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář, včetně těch negativních, nás potěší, ploutev na to!